Dan Puric, admirator al lui Putin și contestatar al UE, are reprezentație la TNB pe 27 martie, de Ziua Mondială a Teatrului

Marti, 15 Martie 2022, ora 15:29
16832 citiri
Dan Puric, admirator al lui Putin și contestatar al UE, are reprezentație la TNB pe 27 martie, de Ziua Mondială a Teatrului
Dan Puric se remarcă în reprezentațiile sale prin atitudinea filo-rusă și anti-europeană FOTO Hepta

Teatrul Național din București (TNB) are programată pe 27 martie, de Ziua Mondială a Teatrului, o reprezentație a lui Dan Puric, admirator al lui Vladimir Putin și contestatar al Uniunii Europene.

Mai multe voci din lumea teatrului, dar și din public, critică inițiativa amintind că Dan Puric este un susținător al Rusiei lui Vladimir Putin. Acesta făcut în mai multe rânduri declarații potrivit cărora România ar trebui să se apropie de Rusia, prin conexiunea bisericii ortodoxe, și nu de Occident.

Comunicatul TNB

“Cunoscutul actor, regizor şi eseist Dan Puric marchează Ziua Mondială a Teatrului oferind publicului o reprezentație specială a celui mai nou spectacol-conferință, intitulat M-am întors, ce va avea loc duminică, 27 martie 2022, la Sala Studio a Teatrului Național din București, de la ora 11.00.

M-am întors este o conferință dar și un one man show pentru toți cei ce vor să își amintească de marile valori ale teatrului românesc, să își bucure mintea și inima cu momente pline de umor și să împărtășească trăiri emoționante rupte din realitatea actuală a fiecăruia dintre noi.

Ziua de 27 martie are o semnificație aparte, fiind Ziua Mondială a Teatrului. Instituită în 1961 de Institutul Internaţional de Teatru (ITI), această zi a devenit un eveniment anual din 1962, organizat de centrele ITI şi comunitatea internaţională de teatru“, scrie în comunicatul de presă transmis de TNB.

Regizoarea Carmen Lidia Vidu este printre cei care dezaprobă evenimentul.

“Înțeleg că noua direcție a Teatrului Național nu e solidară cu Ucraina, refuză implicarea politică și se lăsă reprezentată de Dan Puric, cel care a fost recrutat de Securitate în scopul supravegherii informative a colegilor de liceu. A semnat un angajament cu Securitatea pe când avea doar 17 ani și a primit numele conspirativ “Cristian”. Adeverința CNSAS nu îi atribuie totuși calitatea de lucrător / colaborator al Securității.

Cu toții am aplaudat coloana vertebrală a marilor branduri culturale internaționale care s-au dezis de starurile pro-Putin. Cred că breasla teatrală din România trebuie să ia atitudine în cazul TNB-ului. Nu cred că o va face, dar m-aș bucura să greșesc.”, a transmis aceasta într-o postare publică pe Facebook.

Criticii de teatru Iulia Popovici și Cristina Modreanu au criticat actuala conducere a teatrului. Mircea Rusu, devenit director interimar după decesul fostului director interimar, Ioan Onisei, și a decesului directorului general Ion Caramitru, a refuzat iluminarea clădirii TNB în culorile Ucrainei, spunând că rolul teatrului nu este să facă politică. În semn de protest, cineva a proiectat aseară pe TNB mesajul “Putin, oprește războiul!”, scrie culturaladubă.ro.

Ce declara Dan Puric pe 8 martie

Într-un interviu recent, acordat de 8 martie pentru televiziunea Alba Carolina TV, Dan Puric a spus că “geniul creștin” i-a îndemnat pe români să ajute poporul ucrainean, “care știm foarte bine cum s-a purtat cu noi în istorie, iar noi în fracțiuni de secundă am uitat tot. România a demonstrat că nu este o țară resentimentară, și a funcționat de la un capăt la altul mila creștină.

Să îi primim – și bine facem, să îi ajutăm ca pe niște frați creștini. Ăsta e poporul român, poporul pe care intelectualii noștri de doi bani l-au făcut imbecil.“

Dan Puric a amintit în acest interviu contextul în care va aborda tema conferinței de pe 27 martie.

“Moderator: Nu se spune în Ucraina e război. Acum se spune, că e lângă noi, dar de regulă se spune teatru de operațiuni militare. Nu știu câți români au plecat în teatrul de operațiuni militare. Hai, nu, zău, unde au plecat? la I.L. Caragiale, la teatrul de stat? Ei mergeau în război. Dar ca să sune frumos la ureche, în loc de război spuneau teatru de operațiuni militare.

Și la oră actuală, până la urmă se pare că asistăm la un teatru, în adevăratul sens al cuvântului.

Dan Puric: Da. Ideea aceasta am subliniat-o și eu și mă bucur că ai observat-o cu inteligență și rafinament. Eu chiar am o conferință de Ziua Mondială a Teatrului, pe 27 martie, la una dintre sălile TNB, în care o să spun că a fost confiscat cuvântul teatru pentru lucruri de genul acesta. Într-un teatru nu moare nimeni, te faci că mori.

Teatru…se face teatru politic. Și acum ne dăm seama că sunt scenarii criminale la nivel mondial, peste capul nostru, dar oamenii pe câmpul de luptă acolo mor.”

Dan Puric este și un puternic contestatar al Uniunii Europene:

“Pot să dau exemplu grădina asta zoologică numită Comitetul European. Derbedeul ală de comisar european care vine să ne învețe ce înseamnă coexistența. Pe noi! Ei, care au vândut sclavi. (…) Vorbesc de o aroganță ideologică cu care vrea să ne schimonosească copiii, adolescenții, țara, mentalul. Trebuie să le răspundem.”

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Republica Moldova ar fi următoarea țintă a lui Putin, avertizează un fost șef al CIA
Republica Moldova ar fi următoarea țintă a lui Putin, avertizează un fost șef al CIA
Un fost director al CIA și ex-comandant al trupelor americane, David Petraeus, avertizează asupra următorului pas pe care l-ar putea face președintele rus Vladimir Putin. El a declarat la...
George Simion, moment de sinceritate: ”Urăsc acest stat artificial numit Republica Moldova”. Ce spune despre candidatura lui Dan Puric
George Simion, moment de sinceritate: ”Urăsc acest stat artificial numit Republica Moldova”. Ce spune despre candidatura lui Dan Puric
George Simion, liderul AUR, a afirmat că urăşte “acest stat artificial numit Republica Moldova” şi a explicat că ţara vecină nu va intra niciodată în Uniunea Europeană, într-un...
#Dan Puric, #admirator, #putin, #eveniment, #TNB, #Ziua Mondiala a Teatrului , #stiri cultura