Analist: Scandalul Astra, un razboi politic intr-o zona in care politicul nu ar avea ce sa caute

Vineri, 21 Februarie 2014, ora 17:48
3076 citiri
Analist: Scandalul Astra, un razboi politic intr-o zona in care politicul nu ar avea ce sa caute
Foto: Arhiva

Problemele companiei Astra Asigurari sunt reale si destul de vechi, dar modul in care ASF si ANAF au decis sa reactioneze, brusc, in aceasta saptamana ne duce cu gandul la un razboi politic, spune analistul economic Dan Suciu.

"Sunt doua chestiuni care se desprind din aceasta poveste. In primul rand, avem situatia Astra, care, intr-adevar, este delicata, si trebuie controlata si analizata. ASF monitorizeaza de mult timp Astra, a luat masuri in ceea ce o priveste, a dat amenzi, a cerut un program de reorganizare pana la sfarsitul anului, dar programul nu a fost conform cerintelor. Deci, atitudinea lor, cu incetinitorul intr-adevar, a fost justificata si Astra a fost mereu in atentia ASF, pe buna dreptate.

Pe de alta parte insa, nu pot sa nu fac legatura intre gradul de rudenie dintre Dan Radu Rusanu si seful ANAF, Gelu Stefan Diaconu (finul lui Rusanu, n.red.), cu atat mai mult cu cat ASF, prin domnul Rusanu, a politizat intens aceasta problema a Astra. Au incercat, printr-o pozitie oficiala a ASF, sa justifice atacul impotriva ASF pe tema salariilor, prin asa-zisa apropiere intre Astra si presedintele Traian Basescu.

Este o situatie de fond si, din pacate, remarcam ca in loc sa avem o monitorizare si o analiza rece a situatiei Astra, o companie intr-adevar cu probleme, avem dintr-o data un razboi politic intr-o zona in care politicul nu ar avea ce sa caute", a declarat Dan Suciu pentru Ziare.com.

Intrebat de ce nu a fost "tratata" aceasta problema pana acum, daca dureaza de atata vreme, Dan Suciu a raspuns: "S-a tratat, dar cu foarte multa timiditate".

"De ce, nu pot sa spun, decat sa fac la randul meu o speculatie. De la bun inceput, aceasta implicare a politicului la nivelul CSA (predecesorul ASF) si apoi al ASF a fost foarte puternica. De asemenea, legaturile puternice au fost nu neaparat sau nu doar cu presedintele Basescu, ci si cu multe alte partide aflate azi la guvernare, ca sa fim bine intelesi. Asa ca nu exclud ca timiditatea cu care CSA si ASF au actionat in cazul Astra de-a lungul timpului sa vina si din cauza presiunilor politice.

Repet, cazul Astra este de ani buni in atentie si penalizare, pentru ca au fost amenzi date Astra, masuri si sanctiuni cerute de-a lungul timpului, cu toata timiditatea care, iata, s-a pierdut prin aparitia in prim-plan a salariilor de la ASF, luandu-se cea mai drastica masura. Aici este nepotrivirea", a completat analistul economic.

Totodata, Dan Suciu este de parere ca Dan Radu Rusanu nu mai poate ramane in fruntea ASF, dupa ce DNA a decis inceperea urmaririi penale pe numele sau pentru constituirea unui grup infractional organizat si complicitate la abuz in serviciu.

"Indiscutabil trebuie sa demisioneze. Cred ca toata discutia care are loc acum afecteaza foarte mult stabilitatea si profesionalismul acestei institutii. Trebuie sa avem o demisie, trebuie sa avem o reactie a Parlamentului, care este singurul in masura sa analizeze si sa revoce conducerea de acum. Parlamentul poate sa renumeasca o buna parte dintre membrii Comisiei, daca considera necesar, dar avem nevoie de o schimbare importanta la nivelul ASF pentru ca in acest moment credibilitatea acestei institutii este foarte afectata.

Nu putem functiona intr-o piata normala cu un controlor afectat si compromis in aceasta masura, ca urmare a ultimelor evenimente, atat in ceea ce priveste chestiunea salariilor, dar mai ales a anchetelor DNA", a conchis analistul economic Dan Suciu.

ASF vs. Astra Asigurari

La inceputul acestei saptamani Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) s-a trezit implicata intr-un scandal de proportii, jurnalistii dezvaluind veniturile uriase ale conducerii si faptul ca mai multe rude ale unor politicieni sunt angajate in aceasta institutie pe bani multi.

USD vrea ancheta la ASF pe tema salariilor mari. PNL nu a fost intrebat inca

Dupa ce s-a anuntat deschiderea unei anchete parlamentare, Dan Radu Rusanu, presedintele ASF, a organizat o conferinta de presa in care a anuntat ca s-a decis instituirea unui administrator special la Astra Asigurari, conducerea institutiei fiind suspendata.

Administrator special la Astra Asigurari: Conducerea a fost suspendata

Miercuri seara, presedintele Traian Basescu a cerut Parlamentului revocarea conducerii ASF, iar Rusanu si Ponta au declarat ca reactia presedintelui ar veni de la nemultumirea ca Dan Adamescu, seful Astra, ar fi unul dintre apropiatii sai.

Basescu vrea revocarea conducerii ASF: Arborele genealogic al USL. Cele mai mari salarii din lume (Video)

Vineri, procurorii DNA au inceput urmarirea penala pe numele lui Dan Radu Rusanu, pe care il acuza de constituirea unui grup infractional organizat si complicitate la abuz in serviciu.

Dan Radu Rusanu, presedintele ASF, urmarit penal

La doar cateva ore, ANAF anunta un control fulger la Astra Asigurari.

Control fulger la Astra Asigurari - Fiscul cauta "canale de sifonare a unor importante sume de bani"

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Rusanu urmarit penal, #Rusanu Astra Basescu, #Rusanu Diaconu ANAF Astra, #Dan Suciu ASF Astra , #ASF