In mainile cui se afla o bucata de 15 miliarde de euro din piata financiara?

Miercuri, 24 Aprilie 2013, ora 18:49
3772 citiri
In mainile cui se afla o bucata de 15 miliarde de euro din piata financiara?

Parlamentul a validat conducerea mecanismului care va reglementa si supraveghea o parte consistenta a pietei financiare din Romania, evaluata de seful noii structuri la aproximativ 15 miliarde de euro.

Liberalul Dan Radu Rusanu, doctor in economie, dar si nas al ministrului de Finante, a preluat sefia Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF). Secundul lui, profesorul de economie Daniel Daianu. Ceilalti 15 membri ai Consiliului ASF sunt economisti, dar si ingineri metalurgisti sau agronomi, majoritatea detinand functii in autoritatile desfiintate prin crearea noii structuri.

Conducerea Autoritatii de Supraveghere Financiara, aprobata in Parlament

Presedintele - functie executiva

Pentru a prelua sefia ASF, Dan Radu Rusanu trebuie sa demisioneze din PNL, renuntand astfel la functiile de presedinte al Comisiei Buget-Finante si de lider al deputatilor PNL.

Rusanu este doctor in economie, titlu obtinut la Academia de Studii Economice, si are opt ani experienta in domeniul financiar.

El este totodata nasul ministrului de Finante, Daniel Chitoiu, si al viitorului sef de la Fisc, Gelu Diaconu.

Prim-vicepresedintele - functie executiva

Daniel Daianu, doctor in economie, titlu obtinut la ASE, a indeplinit functia de ministru al Finantelor intre anii 1997-1998 si de ministru adjunct al Finantelor in 1992. De asemenea, el a fost economist - sef al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) in intervalul 1992-1997.

Vicepresedintii - functii executive

- Daniel Tudor a absolvit Facultatea de Management si Inginerie Economica din cadrul Universitatii de Stiinte Agronomice si Medicina Veterinara din Bucuresti, precum si Facultatea de Administrare a Afacerilor, profilul Finante.

Membru PNL din 2000, Tudor a fost vicepresedinte al sucursalei Buzau, fiind numit presedinte al Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) in 2012.

- Mircea Ursache, fost presedinte AVAS in perioada 2003-2004 si pentru un scurt interval in 2009, este absolvent al Universitatii Tehnice Bucuresti.

Ursache este membru PSD, iar in 2009 a fost presedinte al Consiliului de Supraveghere al Fondului Proprietatea. Din martie 2002, este presedinte-director general al SC World Trade Center Bucuresti SA si reprezentant in Adunarea Generala a World Trade Center Association Washington.

- Ion Giurescu, vicepresedinte al Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), a fost deputat ales pe listele PSD in 2004. Giurescu este doctor inginer, absolvent al Facultatii de Cai Ferate, Drumuri, Poduri si Geodezie.

Ceilalti membri ai Consiliului ASF - functii neexecutive

- Dorina Mihailescu, membra a Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), este absolventa ASE. Mihailescu este fost deputat PSD si fost sef al Cancelariei premierului Adrian Nastase.

- Gavrila Alexe, absolvent al Facultatii de metalurgie, a fost propunerea PNL pentru scaunul de vicepresedinte al CNVM. Alexe a fost secretar general la Ministerul Tineretului si Sportului sub mandatul lui Crin Antonescu si membru al CA al Loteriei.

- Gheorghe Alin Albu, doctor in economie si cadru universitar la ASE, este propunerea PDL pentru un loc in forul de conducere al Autoritatii de Supraveghere Financiara. El are peste 10 de ani experienta in Consiliul de Administratie al SIF Transilvania, ocupand si functia de comisar la CNVM.

- Lorand-Istvan Kralik, absolvent al Facultatii de biologie, geografie si geologie, Sectia inginerie geologica si geofizica din cadrul Universitatii Babes-Bolyai din Cluj, precum si al Facultatii de comert exterior, Universitatea de Stiinte Agricole, Debrecen, a ocupat din 2007 functia de comisar CNVM.

- Gheorghe Marcu, fost vicepresedinte la CNVM, fost senator PSD, a absolvit Facultatea de Mecanica, Sectia TCM din cadrul Institutul Politehnic "Traian Vuia" Timisoara, si Facultatea de Stiinte Economic, Universitatea "Al.I.Cuza" Iasi.

- Marian Mirzac, director general al companiei Carpatica Asig, este absolvent de studii economice.

- Marian Sarbu, presedinte al Consiliului CSSPP, absolvent al Facultatii de Drept, doctor in management, este fost ministru PSD al Muncii.

- Cornel Moldoveanu, membru al Consiliului CSA, este absolvent al Academia de Studii Economice din Bucuresti, dar si al Conservatoire National des Arts et Metiers.

- Tudor Balta, vicepresedinte al Consiliului CSA, a absolvit Facultatea de Economia Industriei, ASE Bucuresti.

- Doru Claudian Frunzulica, membru al Consiliului CSA, este doctor in economie.

- Cornel Coca-Constantinescu, vicepresedinte al Consiliului CSA, este doctor in stiinte economice.

- Nina Puia, director general adjunct al Raiffeisen Leasing, este absolventa a ASE, Facultatea de Finante, Banci, Contabilitate - 1997.

Seful Supravegherii Financiare va castiga de zece ori cat un ministru

Membrii Consiliului ASF sunt numiti pe o perioada de 5 ani, cu posibilitatea reinnoirii mandatului.

Potrivit formei finale adoptate de Parlament, membrii ASF nu pot fi soti si nici rude ori afini pana la gradul al treilea cu membrii Guvernului si ai CA al Bancii Nationale a Romaniei. Persoanele care detin functii executive in ASF trebuie sa aiba o experienta profesionala de minimum 7 ani.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#conducere Autoritate Supraveghere Financiara, #Rusanu ASF, #Daianu ASF , #ASF
Comentarii
Poza Constant
Constant
rank 5
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Şi-o să iasă ca-nto'deauna cân' si-au băgat nasu' contabili' şi in