Ziare.com

Salarii compensatorii de sute de mii de euro: cine sustine taxa de 85% "pe obraz gros"

Luni, 03 Iunie 2013, ora 18:13

   

Salarii compensatorii de sute de mii de euro: cine sustine taxa de 85% "pe obraz gros"
Premierul Victor Ponta a declarat, luni, ca doreste taxarea cu 85% a salariilor compensatorii pe care si le-au votat membrii fostelor comisii din care s-a infiintat Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), aratand ca nu e vorba de o impozitare, ci de o "taxa pe obraz gros".

"Mie mi se pare absolut inacceptabil sa iei 800.000 de euro dupa ce ai luat 20-30.000 de euro pe luna, intr-o institutie totusi publica. In America s-au impozitat cu 90% bonusurile acelea de la bancile care au intrat in faliment. Cred ca ar trebui sa facem acelasi lucru si am cerut Ministerului de Finante sa gasim o solutie", a spus Ponta, potrivit Mediafax.

"Nu e impozitare, e o taxa pe obraz gros", a adaugat premierul.

El a precizat ca e foarte posibil ca o decizie in acest sens sa fie luata marti, in sedinta de guvern.

Motiveaza-ti angajatii cu mixul perfect de beneficii extrasalariale! Alege cardul de masa Up Dejun cu cost 0 si ai abonamente medicale Regina Maria de la 3 EUR/angajat. Afla mai multe AICI!

"O sa discut cu domnul Rusanu sa vad cine a cerut acele asa-zise salarii compensatorii, pe care tot ei si le-au dat - nu sunt prevazute in lege sau le-a dat cineva - si le-au dat ei, ei si le-au votat, iar acuma trebuie sa fie platite.

Dupa ce ai lucrat la o institutie publica si ai avut 30.000 de euro salariu pe luna, sa mai iei 20 de salarii compensatorii e inacceptabil", a spus Ponta.

La randul sau, liderul PNL a afirmat ca partidul sau sustine fara rezerve masura propusa de premierul Victor Ponta.

"Aceasta impozitare o sustinem si noi, fara nicio rezerva. Nu stiu daca putem sa-i spunem impozitare. Nu este impozitare", a declarat Crin Antonescu.

Chitoiu: Vom promova o OUG pentru impozitarea salariilor compensatorii

Vicepremierul Daniel Chitoiu a declarat luni, dupa intalnirea cu senatorii PSD, ca va fi promovata in prima sedinta de guvern o ordonanta de urgenta pentru impozitarea salariilor compensatorii la cei care si-au intrerupt mandatul la Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare si Consiliul de Supraveghere a Pensiilor Private.

"Vom promova un act normativ de rangul OUG pentru impozitarea salariilor compensatorii la cei care si-au intrerupt mandatul la Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, CNVM si Consiliul de Supraveghere a Pensiilor Private", a spus Chitoiu, conform Agerpres.

El a precizat ca impozitarea se va face la fel ca in cazul drepturilor litigioase - adica 85%.

Salarii compensatorii de pana la 500.000 de euro

ASF si-a inceput activitatea in data de 29 aprilie, prin preluarea si reorganizarea tuturor atributiilor si prerogativelor fostei Comisii Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) si Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP).

Cele trei foste comisii de supraveghere erau conduse de 19 comisari. Potrivit declaratiilor facute de premierul Ponta, fostul presedintele Daniel Tudor al CSA castiga 188.000 lei pe luna (40.000 euro), Carmen Negoita, fostul presedinte al CNVM - 80.000 lei pe luna (18.000 euro), iar Marian Sarbu, fostul sef al CSSPP , 14.000 euro.

In prezent, Tudor ocupa functia de vicepresedinte pe asigurari la ASF, iar Sarbu este membru neexecutiv la ASF.

Luand in calcul aceste cifre, rezulta ca fostul presedinte al CNVM Carmen Negoita ar putea primi salarii compensatorii de peste 100.000 euro, in timp ce fostii comisari ai CSA vor lua peste 500.000 euro.

Personalul ASF nu este platit de la bugetul de stat, iar autoritate se autofinanteaza.

ASF este condusa de Radu Rusanu, care primeste un salariu de 14.000 de euro pe luna.

Salariul prim-vicepresedintelui Daniel Daianu este de 95% din cel al presedintelui, iar cei trei vicepresedinti au un salariu lunar de 90% din salariul presedintelui.

Cei 12 membri neexecutivi primesc fiecare cate 3.600 euro.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1685 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
2 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

noroc ,

- cu viorel maica , ca are grija de poporu' asta amarat !

 
 

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor