Despre Dan Radu Rusanu

Dan Radu Rusanu s-a nascut pe 25 mai 1950 in Bucuresti. Este casatorit si are doi copii. A studiat la Academia de Studii Economice, Facultatea de Finante-Contabilitate si este doctor in economie.

In 24 aprilie 2013 a fost numit presedinte al Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF).

A ocupat functiile de ministru secretar de stat, membru al Guvernului si presedinte Eximbank Romania. Este membru al Partidului National Liberal din 1990 si a fost deputat intre 2000 si 2004 si din 2004 pana in 2008. Din 2008 pana in 2012 a fost senator.

Studii

A.S.E., Facultatea de Finante-Contabilitate;

Doctor in economie.

Activitate profesionala

Economist stagiar;

Economist principal;

Director adjunct;

Direcotr general;

Ministru secretar de stat;

Membru al Guvernului;

Presedinte Eximbank Romania.

Activitate politica

Membru PNL (din  februarie 1990)

Vicepresedinte PNL;

Deputat (2000-2004);

Presedinte al Comisiei de politica economica, reforma si privatizare;

Membru in Consiliul Camerei Auditorilor Financiari din Romania.

Secretar al Camerei Deputatilor.

Dan Radu Rusanu, cercetat de DNA in dosarul „Chimpex”

In septembrie 2004, Federatia Nationala a Sindicatelor Portuare a adresat o sesizare catre Parchetul National Anticoruptie in care erau semnalate privatizarea SC Chimpex SA ca fiind frauduloasa prin nerespectarea angajamentelor asumate de actionarul principal, Rompac Holding.

Firma a fost acuzata ca nu a efectuat investitiile promise pe o perioada de cinci ani de la preluarea pachetului majoritar de actiuni, si la putin timp dupa tranzactie ar fi vandut un pachet de active la pret subevaluat catre Danys Medconm SRL, firma la care era principal actionar sotia lui Dan Radu Rusanu.

Era vorba despre depozitul 2 Chimie, vandut la pretul de peste doua miliarde de lei vechi, in conditiile in cafre valoarea reala era de aproximativ cinci milioane de dolari.

Votul uninominal, „un experiment total gresit” pentru Dan Radu Rusanu

Dan Radu Rusanu a declarat, in august 2008, ca votul uninominal nu este benefic si prezicea ca in patru ani se va ajunge din nou la votul pe liste. El a prezentat si motivele criticilior sale: nu intareste disciplina de partid, costa mai mult si este aleatoriu.

„Sunt convins ca peste patru ani se va reveni la votul pe lista, pentru ca acest vot uninominal este foarte rar in lumea democrata, pentru ca acest vot nu intareste o disciplina de partid, ci intareste o fronda in fiecare partid, pentru ca pana acum de bine de rau, fiind ales pe lista unui partid aveai o anumita responsabilitate si obligatie fata de partidul respectiv”, decalara Dan Radu Rusanu.

El a adaugat ca votul uninominal este un „experiment total gresit” si ca societatea civila isi va da seama de acest lucru incetul cu incetul. El a pus problema si a costurilor de campanie, care se ridica la sume mari pe care candidatii nu le pot plati.

„Alegerile uninominale sunt mult mai scumpe decat alegerile pe lista", deoarece acum "fiecare in colegiul respectiv trebui sa-si faca si sa-si plateasca propira campanie si e foarte greu".

"Pana acum era o lista de candidati pe judet care contribuiau impreuna la sustinerea acestei campanii. Acum fiecare in colegiul lui va fi obligat sa-si sustina campania. Va conta extraordinar de mult daca in colegiul respectiv ai mai multi sau mai putini primari, pentru ca indiferent cata notorietate avem noi la nivel national, cand mergi la nivel rural, de departe

Dan Radu Rusanu
Dan Radu Rusanu

Data nasterii: 25 mai 1950

Cariera:  economist, om politic

Evenimente importante:  deputat in legislatura 2000-2004 si 2004-2008

Daca detineti informatii relevante, poze, inregistrari audio sau video inedite cu Dan Radu Rusanu, le puteti trimite la adresa de e-mail redactia@ziare.com.
Citeste despre: