Dan Radu Rusanu, seful ASF, a fost retinut (Video)

Marti, 25 Februarie 2014, ora 14:59
21185 citiri
Dan Radu Rusanu, seful ASF, a fost retinut (Video)

Dan Radu Rusanu, presedintele ASF, a fost retinut, marti pentru 24 de ore, in urma emiterii unui mandat de catre Directia Nationala Anticoruptie, procurorii cerand Tribunalului Bucuresti si arestarea preventiva a acestuia pentru 30 de zile.

El a fost incatusat si dus cu masina politiei in fata judecatorului de la Tribunalul Bucuresti care va decide arestarea lui (foto).

Rusanu este acuzat de favorizarea infractorilor si de abuz in serviciu dupa ce saptamana trecuta i-ar fi cautat pe unii martori din dosarul Carpatica pentru a incerca sa le influenteze depozitiile.

Surse citate de Realitatea TV au declarat ca Rusanu impunea "omerta" printre angajati. Acestia semnau ca nu dau declaratii la DNA, altfel riscau concedierea.

In dosarul Carpatica, Dan Radu Rusanu este acuzat, potrivit DNA, si ca a efectuat demersuri pentru adoptarea unei ordonante de urgenta de catre Guvern, "care sa dea caracter normativ si obligatoriu intereselor sale personale si de grup".

In comunicatul remis presei de DNA se arata ca s-a folosit de angajamentele asumate de Romania cu FMI "pentru atingerea intereselor personale".

"Astfel, cunoscand faptul ca Tudor Daniel George, la acea data vicepresedintele sectorului de supraveghere a asigurarilor, nu isi echivalase studiile efectuate in afara tarii, a impus si a obtinut modificarea legislatiei, in sensul introducerii, ca si conditie, pentru a ocupa functia de membru al Consiliului A.S.F., experienta profesionala in domeniul financiar a institutiilor de credit si/sau a institutiilor financiare nebancare de minimum 9 ani de la data absolvirii studiilor", se arata in comunicatul DNA.

De asemenea, Rusanu a obtinut in sedinta de Guvern "concentrarea, sub autoritatea exclusiva a presedintelui A.S.F., a deciziei de declansare sau nu a unor controale la societatile de asigurari, inopinate, ingradind astfel atributiile vicepresedintilor sectoarelor supravegheate, care se presupune ca aveau competentele sa decida oportunitatea instituirii unor astfel de controale".

"In acest mod, Rusanu Radu Dan a urmarit si a obtinut, foloase necuvenite, prin incalcarea normelor de drept, aducand vatamari, atat institutiei Autoritatii de Supraveghere Financiara, care, ca organism administrativ autonom de specialitate, trebuie sa functioneze, guvernat de principiul transparentei institutionale, cat si lui Tudor Daniel George", mai sustin procurorii.

Rusanu, despre dosarul de la DNA: Vom vedea daca Basescu a decis sa-si apere prietenii

Autoritatea de Supraveghere Financiara a emis marti un comunicat in care ia act de decizia DNA de retinere a lui Dan Radu Rusanu si anunta ca atributiile acestuia vor fi preluate de prim-vicepresedintele ASF, Daniel Daianu.

Chitoiu ar putea fi urmarit penal in acelasi dosar

Tot marti, DNA a anuntat punerea sub urmarire penala a ministrului de Finante Daniel Chitoiu, in acelasi dosar Carpatica, acuzandu-l de asociere la un grup infractional organizat.

Procurorii anticoruptie spun ca au descoperit indicii rezonabile potrivit carora, in cursul lunii octombrie 2013, Chitoiu ar fi initiat adoptarea unei ordonante de urgenta al carei scop exclusiv era sprijinirea grupului infractional constituit pentru a favoriza interesele societatii Carpatica.

DNA cere urmarirea penala a lui Daniel Chitoiu - abuz in serviciu si organizare de grup infractional

Saptamana trecuta, DNA anuntase inceperea urmaririi penale impotriva lui Rusanu.

Dosarul in care sunt cercetati Daniel Chitoiu si Dan Radu Rusanu este asa numitul dosar Carpatica, declansat de o Ordonanta de Urgenta prin care a fost redus numarul de membri ai conducerii ASF de la 11 la 9, procurorii suspectand ca ordonanta a fost data cu dedicatie.

Citeste si:
Nicușor Dan anunță deblocarea conturilor Primăriei Generale, după acțiunea în instanță a omului de afaceri Costică Constanda
Nicușor Dan anunță deblocarea conturilor Primăriei Generale, după acțiunea în instanță a omului de afaceri Costică Constanda
Primarul General al Capitalei a anunțat, într-un mesaj postat pe Facebook, decizia judecătorilor privind deblocarea conturilor instituției pe care o conduce. ”Judecătoria Sector 5 a...
Prințul Charles a fost primit la Cotroceni de Klaus Iohannis. Ce a discutat șeful statului cu moştenitorul Coroanei Britanice VIDEO
Prințul Charles a fost primit la Cotroceni de Klaus Iohannis. Ce a discutat șeful statului cu moştenitorul Coroanei Britanice VIDEO
Prințul Charles a fost primit miercuri, 25 mai, la Palatul Cotroceni de preşedintele Klaus Iohannis. Ulterior, moştenitorul Coroanei Britanice s-a întâlnit și cu premierul Nicolae Ciucă....