Romanii din Covasna si Harghita sunt "izolati spiritual", trebuie protejati - candidat USL

Marti, 04 Decembrie 2012, ora 20:07
2176 citiri
Romanii din Covasna si Harghita sunt "izolati spiritual", trebuie protejati - candidat USL

Supravietuirea romanilor din Harghita si Covasna e pusa "sub semnul intrebarii" de abuzurile la care recurg oficialii UDMR, astfel incat e nevoie de o lege pentru sustinerea comunitatilor de romani, izolate fizic sau spiritual, din judetele maghiare, spune seful PC Covasna, Dan Suciu.

Seful PC Covasna, Dan Suciu, candidat in colegiul 3 Targu Secuiesc pentru un mandat de deputat, spune ca la baza legii pe care vrea sa o initieze stau modele de acte normative din tarile nordice.

"In tarile nordice exista prevederi legislative, care protejeaza comunitatile izolate fizic, aflate pe insule sau la mari distante de orase, prin asigurarea mijloacelor de acces la presa audio-vizuala, profesori si medici care se deplaseaza cu vaporase la domiciliul elevilor, transportul gratuit al diverselor bunuri necesare, acordarea de stimulente financiare pentru cei care conserva stilul de viata, limba si cultura traditionala.

Consider ca este necesara o lege atat pentru protejarea comunitatilor traditionale romanesti izolate fizic, in satele din varful muntilor, cat si pentru comunitatile romanesti izolate spiritual, cum sunt foarte multe in Covasna si Harghita.

Aici, romanii traiesc de multe ori in comunitati limitate comunicational si educational, in care nu doar integrarea, ci si supravietuirea sociala sunt puse sub semnul intrebarii, daca nu chiar imposibile, avand in vedere discriminarile si abuzurile la care sunt supusi de catre administratia locala udemerista", spune Suciu.

Conservatorul arata ca masura este necesara pentru a impiedica "relele tratamente" ale oficialilor UDMR aplicate romanilor.

"Pentru a nu ne trezi, peste un deceniu sau doua, ca romanii au fost fortati direct sau indirect sa paraseasca aceste zone, este absolut necesar sa se instituie un sistem de protejare a comunitatilor romanesti din cele doua judete, care altfel risca sa dispara (...)

Asa cum sunt instituite sisteme de protejare a minoritatilor etnice, trebuie sa existe si mijloace eficiente de protejarea a romanilor din Covasna si Harghita, care nu sunt protejati de catre stat, ci se simt abandonati si victime ale discriminarii si relelor tratamente ale administratiei locale udemeriste", sustine Suciu.

Legea va contine masuri pentru protejarea romanilor din aceste comunitati, incepand cu copiii de gradinita si terminand cu sustinerea financiara a evenimentelor culturale si a acelei parti a presei care promoveaza romanismul, cum ar fi cotidienele Informatia Harghitei si Mesagerul de Covasna, precum si bilunarul cultural Condeiul Ardelean, mai spune candidatul USL.

"Pana in prezent, nu exista acte normative pentru conservarea si dezvoltarea romanismului din cele doua judete, de aceea consider ca acestea trebuie sustinute sub formula de 'comunitati romanesti izolate spiritual', intrucat nu poate fi acceptata ideea de sprijin a romanilor ca minoritate, chiar daca in zona sunt depasiti numeric de catre celelalte etnii", completeaza Dan Suciu.

Citeste si:
Valeriu Nicolae, despre "românismul" clamat de George Simion: "Are o puritate etnică mult mai apropiată de a mea"
Valeriu Nicolae, despre "românismul" clamat de George Simion: "Are o puritate etnică mult mai apropiată de a mea"
Liderul AUR George Simion a provocat vineri, 14 ianuarie, incidente foarte grave la Timișoara, intrând cu forța în sediul primăriei. Simpatizanții alianței au făcut cu această ocazie...
Semnăturile strânse de USR pentru un referendum privind demiterea primarului din Agigea, validate de AEP. De ce este acuzat social-democratul
Semnăturile strânse de USR pentru un referendum privind demiterea primarului din Agigea, validate de AEP. De ce este acuzat social-democratul
USR a anunțat sâmbătă, 15 ianuarie, că semnăturile adunate pentru demiterea primarului PSD din Agigea, Maricel Cîrjaliu, au fost validate de Autoritatea Electorală Permanentă și Direcţia...