Jean Cătălin Sandu – omul lui Dan Voiculescu la AVAS, cel care l-a ajutat pe afacerist să ia pe nimica terenurile Institutului de Cercetări Alimentare (ICA) – cere în instanță revizuirea condamnării din 2014, în urma căreia a primit 6 ani de pușcărie alături de patronul Antenelor. Jean Cătălin Sandu a fost complice la subevaluarea patrimoniului ICA cu 94,5%, iar acum acesta spune că specialistul DNA a falsificat raportul de expertiză.
Tribunalul București urma a se pronunța marți, 31 ianuarie, cu privire la cererea de revizuire formulată de Jean Cătălin Sandu, dar magistratul a decis să repună cauza pe rol pentru 01.03.2023, când vor avea loc dezbateri pe suplimentarea probatoriului.
Revizuirea lui Jean Cătălin Sandu împotriva deciziei definitive din Dosarul ICA este pe rolul Tribunalului București din 2019.
Pe scurt, fostul director general al Autorității pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) și-a întemeiat cererea de revizuire pe motivul că ar fi fost condamnat în baza unui înscris fals (raport de constatare tehnico-științifică nr. 288/2007) întocmit de un specialist DNA, la instigarea procurorului de caz Emilian Eva.
Jean Cătălin Sandu a fost găsit vinovat pentru complicitate la stabilirea, cu intenție, a unei valori diminuate, față de valoarea comercială reală, a bunurilor aparținând operatorilor economici la care statul sau o autoritate a administrației publice locale este acționar.
„Rezultă că inculpaţii din cauză, prin însuşirea Notei cu privire la privatizarea societăţii (n.r. – ICA), au stabilit cu intenţie o valoare a pachetului de acţiuni mai mică de 94,5 ori decât valoarea comercială a acestuia, valoarea totală a subevaluării fiind de 289.507.926.860 Rol (7.817.145 euro) calculată ca fiind diferenţa dintre valoarea de piaţă stabilită în baza raportului expertului evaluator (de 292.610.883.860 lei ROL) şi valoarea stabilită de A.D.S. prin raportul de evaluare simplificat (de 3.102.957.000 lei ROL)”, se arată în dosar.
„Revizuentul condamnat și-a întemeiat cererea pe cazul de la litera d), respectiv, procurorul ori persoana ce a efectuat acte de urmărire penală au comis o infracțiune în legătură cu cauza, arătând că specialistul DNA ce a întocmit raportul de constatare tehnico-științifică și procurorul de caz au săvârșit astfel de infracțiuni, și anume, fals intelectual și instigare la fals intelectual. În acest sens, se va observa că nu există vreo hotărâre judecătorească de condamnare pentru fals intelectual sau instigare la fals a vreunei dintre persoanele arătate, menționându-se că a intervenit prescripția răspunderii penale, proba urmând a se face în procedura de revizuire”, se arată în actele dosarului.
Pe data de 18.12.2019, Tribunalul București a respins ca inadmisibilă cererea de revizuire formulată de fostul șef al AVAS împotriva deciziei de condamnare la 6 ani de închisoare în Dosarul ICA, pronunțată în data de 08.08.2014.
Reamintim că prin aceeași decizie Dan Voiculescu a fost trimis la pușcărie pentru 10 ani, din care a ispășit doar 3.
Iată ce a notat judecătorul de la Tribunalul București în motivare:
Pe data de 16.04.2021, Curtea de Apel București a admis apelul lui Jean Cătălin Sandu și a trimis cauza spre rejudecare pentru următoarele argumente:
Pe lângă pedepsele pronunțate în august 2014 pe numele lui Dan Voiculescu și ale celorlalți inculpați din dosar, Curtea de Apel Bucureşti a dispus totodată confiscarea mai multor proprietăţi, terenuri şi imobile aparţinând omului de afaceri, „care vor trece în patrimoniul statului libere de orice sarcini”.
Este vorba, printre altele, de „imobilul teren intravilan în suprafaţă de 29.220,03 metri pătraţi, situat în Bucureşti, sector 1, strada Gârlei nr.1D şi a construcţiilor aferente”, precum şi a altor două şi a construcţiilor aferente acestora, în suprafaţă de 4.457 de mp şi respectiv de 3.000 de mp, ambele situate în Bucureşti, sector 1, strada Gârlei, nr. 1B.
Judecătorii au mai decis confiscarea imobilului situat în şoseaua Bucureşti - Ploieşti, nr. 25 - 27, sector 1, compus din teren în suprafaţă de 4184,41 mp şi construcţie de 3.140 mp edificată pe o suprafaţă construită la sol de 1986,25 mp, care vor trece în patrimoniul statului.
Totodată, instanţa a confiscat de la Camelia şi Corina Voiculescu aproximativ 3 milioane de lei reprezentând contravaloarea a aproape 10 milioane de acţiuni deţinute la SC Compania de Cercetări Aplicative şi Investiţii SA (fostă SC ICA SA), donate de Dan Voiculescu fiecăreia.
ANAF nu a realizat nici până în prezent recuperarea totală a prejudiciului din dosarul lui Dan Voiculescu.