Tumoarea primara si metastazele presei (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 11 Iulie 2013, ora 23:59
5664 citiri
Tumoarea primara si metastazele presei (Opinii)

Exista o stire mai importanta decat punerea sub invinuire a Cameliei Voiculescu in dosarul Sorin Alexandrescu. Sigur, ia fata, fiind vorba despre fiica lui Felix. Dar mi se pare cu mult mai importanta e punerea sub acuzare a Intact Publishing si a Antena TV Group, pentru santaj.

Parchetul ataca astfel frontal tumoarea maligna primara a presei romanesti, cea care a cancerizat media. Dan Voiculescu a fost cel dintai mogul politic al presei romanesti, a fost cel dintai care a subordonat presa pana la ultimul detaliu intereselor sale politice si de afaceri.

El a creat practic modelul televiziunii de partid si al partidului politic absolut nesemnificativ, tractat in Parlament si adesea propulsat la guvernare strict ca anexa a unui trust de presa, zestre in egala masura ravnita si temuta de toti politicienii.

PC, de fapt, nu exista, este o mica incropeala dubioasa, fara doctrina, fara viziune, despre care, sincer, mi-ar fi greu sa spun daca e de stanga sau de dreapta, daca ar fi sa o evaluez pe criterii strict ideologice. Si totusi acest partid care nu are mai mult de 2 procente, in cele mai prietenoase sondaje, este partid parlamentar de legislaturi intregi, s-a aflat de mai multe ori la guvernare, detine si acum cel putin un minister cheie in fruntea caruia a fost propulsat un vasal al lui Dan Voiculescu si care stie despre Agricultura cam cat a uitat Dacian Ciolos.

Nenorocirea este ca tumoarea primara s-a extins. Dupa modelul Voiculescu au aparut metastazele. Practic, aproape intreaga zona a televiunilor de stiri a devenit o astfel de metastaza. Vorbim despre prelungiri ale intereselor politice si economice ale patronilor. Audiovizualul romanesc este captiv in aceasta paradigma toxica, pornita de la securistul Felix.

Parchetul ataca acum frontal tumoarea primara. E fara indoiala bine. Dar este deja tarziu pentru o actiune punctuala. In fapt, nu asistam decat la o schimbare de generatii, de o miscare a unor placi tectonice. S-a prabusit Vintu, a inceput picajul clanului Voiculescu. S-au ridicat in schimb altii, noi moguli, oameni politici, la vedere sau sub acoperire, consilieri ai unor oameni politici, personaje cu influenta mare, cu jocuri mari, in care trusturile de presa sunt atuuri si arme.

Organismul presei romanesti este foarte bolnav, e cancerizat si drumul spre vindecare nici macar nu a inceput inca. Mogulizarea, subordonarea fata de interesele politice si economice ale patronilor, inlocuirea jurnalismului de investigatie cu cel de santaj, cumpararea constiintelor, jurnalisti cu dubla comanda si carnet de partid sub microfon, toate acestea lezeaza grav presa romaneasca.

O decredibilizeaza si o transforma intr-un spectacol irelevant din punctul de vedere al interesului public, sufocat complet de interesele private ale celor aflati la butoane.

Cat de grava este situatia a atras atentia si ultimul raport MCV pe Justitie potrivit caruia: "Au existat numeroase exemple de mijloace de informare in masa care au exercitat presiuni asupra sistemului judiciar, precum si anumite indoieli cu privire la eficacitatea activitatii de supraveghere desfasurata de Consiliul National al Audiovizualului.

Situatia sugereaza necesitatea unei revizuiri a normelor existente pentru a garanta faptul ca libertatea presei este insotita de o protectie corespunzatoare a institutiilor si a drepturilor fundamentale ale persoanelor, precum si pentru a pune la dispozitie masuri reparatorii eficiente."

Am insa mari indoieli ca normele vor fi revizuite cat timp, cum spuneam, se schimba doar generatiile, nu si practicile, iar conectarea politicului la presa nu va permite o reala asanare, ci doar rafuieli intre rivali.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Dan Voiculescu Intact Antena, #Sorin Alexandrescu santaj RCS RDS , #Antena