Cui ii pasa daca Voiculescu a colaborat sau nu cu Securitatea?

Luni, 07 Martie 2011, ora 16:49
8453 citiri
Cui ii pasa daca Voiculescu a colaborat sau nu cu Securitatea?

La mai bine de 21 de ani de la Revolutia din 1989 si la 5 ani de la primul verdict dat de CNSAS, Dan Voiculescu va afla, in sfarsit, daca a colaborat sau nu cu Securitatea, in temeiul legii. Inalta Curte de Casatie si Justitie ii va spune acest lucru, joi, 10 martie 2011, dupa o analiza temeinica a tuturor probelor existente la dosar. Va schimba aceasta decizie ceva in Romania?

Ce importanta va avea acest verdict, nu pentru omul de afaceri, politicianul sau profesorul Dan Voiculescu, ci pentru noi ceilalti? Pentru romanul de rand, care nu intelege deciziile crude ale Guvernului si isi doreste sa fie cat mai repede dat jos, pentru alegatorul care inca mai intentioneaza sa se prezinte la vot sau pentru tinerii care citesc in cartile de istorie despre "povesti" incredibile cu oameni care au facut ani grei de puscarie pentru ca au indraznit sa il injure pe Ceausescu de fata cu prieteni sau rude?

Pe de alta parte, ce importanta va avea aceasta decizie pentru institutiile statului? Va avea CNSAS-ul de castigat sau de pierdut, in functie de decizia ICCJ in cel mai rasunator caz al Colegiului, sau va fi lasat in continuare sa isi vada de treaba fara nicio interferenta in activitatea sa?

Vor fi sau nu zdruncinate proaspetele aliante facute de fondatorul PC Dan Voiculescu cu PNL si cu PSD? Va primi PD-L munitie noua, numai buna de folosit impotriva inamicilor politici, sau dimpotriva, odata scapat de aceasta anatema, vicepresedintele Senatului Dan Voiculescu va ridica din nou bagheta de dirijor si va orchestra o noua suspendare a lui Traian Basescu si o noua cadere a Guvernului?

Probabil ca la aceste intrebari si la multe altele nepuse in acest articol vor exista variate si foarte bine argumentate raspunsuri dupa ce ICCJ va da, joi, verdictul. La fel de sigur este ca si opiniile pro sau contra deciziei finale a magistratilor vor curge garla, indiferent care va fi aceasta decizie.

Am incercat sa "furam startul" si i-am intrebat pe politologul Cristian Pirvulescu, sociologul Vasile Dancu si istoricul Zoe Petre care este, in opinia lor, nu verdictul corect, pentru ca noi, cei neimplicati, nu cunoastem probele din dosar si nu putem aprecia, ci importanta deciziei pe care magistratii Inaltei Curti o vor da joi cu privire la colaborarea sau necolaborarea cu Securitatea a vicepresedintelui Senatului Romaniei Dan Voiculescu.

Cristian Pirvulescu, politolog: Crin Antonescu va trebui sa dea niste explicatii, daca nu sa ia o decizie ferma

Din punct de vedere politic, decizia vizeaza in primul rand situatia din USL, pentru ca Dan Voiculescu este presedintele de onoare al PC si, daca sentinta va fi impotriva sa, atunci cu siguranta va afecta imaginea USL, mai ales pe latura liberala, a celor care votau, in mod traditional, impotriva comunismului si a Securitatii.

Deci, din punct de vedere politic va putea fi speculat daca va fi vorba despre o sentinta de condamnare.

Daca nu va fi o sentinta de condamnare, va trezi cu siguranta reactii critice la adresa justitiei. Este foarte dificil pentru ICCJ sa ia o decizie, nu stiu care este probatoriul, dar faptul ca domnul Dan Voiculescu si-a dat foarte tarziu seama, desi a avut acces la dosar, ca nu a semnat domnia sa acele note informative si a sustinut ca numele "Felix" era colectiv mi se pare foarte curios, desi cu timpul memoria se estompeaza.

Nu, nu am fost toti turnatori ai Securitatii!

Daca se va decide calitatea de colaborator, USL va avea niste probleme, va trebui sa ia anumite decizii, vor trebui sa vada ce fac si cum gestioneaza aceasta situatie. In orice caz, Crin Antonescu va trebui sa dea niste explicatii, daca nu sa ia o decizie ferma. Si asta va constitui o problema in dezbaterile politice si apoi in confruntarea electorala, pentru ca batalia va fi data pe electoratul nehotarat si nemultumit.

In schimb, PD-L, care doreste sa se prezinte ca un partid de dreapta, va prelua mesajul anticomunist si va folosi o asemenea sentinta. PNL va avea aceasta problema reala si va trebui sa o gestioneze intr-o maniera care sa protejeze, pe de o parte, principiile pe care PNL le sustine, dar pe de alta parte si intelegerile politice. Va fi destul de dificil. Nu stiu cum va reactiona PNL, dar sigur ca exista niste costuri. Insa, in momentul in care s-a format ACD lucrurile acestea erau cunoscute, lucrurile nu sunt o noutate. Situatia din dosarul domnului Voiculescu si pozitia CNSAS este cunoscuta din 2006.

In ceea ce il priveste pe Dan Voiculescu, lucrurile sunt cunoscute, nu cred ca va schimba in vreun fel starea opiniei publice. Unii vor in continuare interesati de persoana sa, altii vor fi mai degraba rezervati. Nu se va schimba nimic.

Nici daca Dan Voiculescu primeste decizia ca nu a colaborat nu se schimba nimic pentru opinia publica, cea interesata. Orice decizie va da justitia, ea vizeaza numai situatiile legale, nu vizeaza opinia publica.

Opinia publica are deja imaginea formata, eticheta a fost deja atasata numelui Voiculescu si ea nu va putea, in orice caz nu intr-un timp scurt, sa fie dezlipita de acesta. Daca cumva primeste o asemenea sentinta, asta nu il va ajuta in timp scurt, adica pana la alegerile din 2012. Cu timpul lung e intotdeauna dificil de discutat, cine stie ce se mai intampla, stiti cum se spune: intr-un termen mai scurt sau mai lung cu totii vom fi morti.

Vasile Dancu, sociolog: Dan Voiculescu este de 15 ani perceput ca un om care a facut politie politica, iar lumea nu are incredere in justitie

In principiu, asupra opiniei publice, decizia de colaborare nu va avea o mare influenta, pentru ca lumea l-a asimilat tot timpul, de 15 ani si mai bine, pe Dan Voiculescu cu un om care a facut politie politica. Poate din cauza asta partidul lui nu a reusit sa creasca, sa treaca peste pragul electoral, desi este un partid destul de bine organizat. A fost vorba despre imaginea negativa a lui Dan Voiculescu.

Pe de alta parte, daca primeste decizia ca nu a colaborat cu Securitatea ca politie politica, atunci nu cred ca i se intareste in vreun fel statutul. Va putea sa il conserve eventual, dar nu cred ca va putea sa creasca in pondere, pentru ca stereotipul creat deja in opinia publica este foarte puternic. Imaginea lui creata de-a lungul timpului in opinia publica este foarte puternica.

Daca primeste decizie de necolaborare, Dan Voiculescu va iesi la atac, dar nu cred ca acest lucru va avea o influenta foarte mare. Opinia publica este suprasaturata de asemenea scandaluri, este foarte greu sa mai impresionezi cu ceva. Lumea nu are incredere ca intotdeauna justitia da decizia cea mai dreapta. Avand in vedere ca exista aceste rezerve fata de justitie, o decizie care l-ar absovi chiar si de orice vina nu ar putea sa aiba forta pe care ar putea sa o aiba intr-o alta societate.

Pe de alta parte, daca i se da decizia de colaborare, in alianta USL si in alianta cu liberalii, ACD, el si-ar pierde pozitia. Din punct de vedere politic va pierde probabil pozitia de partener egal cu ceilalti, pentru ca foarte multi vor gasi un motiv sa il atace pe Dan Voiculescu, fie de la PNL, fie de la PSD.

Nu cred ca se va rupe ACD din cauza asta, dar functia de vicepresedinte al Senatului ar putea-o pierde Dan Voiculescu, pentru ca este ravnita de foarte multi.

Zoe Petre, istoric: Unii jurnalisti au intretinut sentimentul ca toata lumea fierbea de dorinta sa stie cine cu cine a colaborat. Nu e adevarat

Nu stiu ce importanta va avea. Daca primeste decizie de colaborare, sigur va fi folosita in lupta politica, mai ales de PD-L. Mi se pare foarte clar deschisa calea.

In schimb, daca primeste decizie de necolaborare o sa spuna diversi publicisti ca e vina Inaltei Curti de Casatie. Domnul Voiculescu a mai castigat in justitie de cateva ori, eu nu stiu ce documente noi au aparut. Am vazut ca "Revista 22" zice ca documentele au fost dosite pe vremea presedintelui Emil Constantinescu, ceea ce mi se pare chiar o magarie. Nu stiu ce documente sunt, nu am avut acces la dosar, nu era treaba mea, niciodata nu a fost.

In acelasi timp, sunt destule probleme, incepand cu cele pe care unii publicisti le-au ridicat in legatura cu presedintele Basescu insusi, in trecutul colaborarilor diferitor compatrioti de-ai nostri cu diferite institutii. Nu vad de ce unele sunt mai importante decat altele.

Pe de alta parte, sentimentul acesta, pe care multi jurnalisti l-au avut si l-au intretinut, ca toata lumea la un moment dat fierbea de dorinta sa stie cine cu cine a colaborat, nu e adevarat. Marii majoritati a oamenilor putin le-a pasat. Sunt foarte multi care s-au caznit nu doar sa fie ei delatori, dar sa isi promoveze copiii in Securitate. Deci haideti sa nu ne incantam ca ceea ce un grup relativ restrans de persoane care au acces la tribuna publica proclama este si un sentiment national.

Iti mai pasa daca un politician a turnat la Securitate? - Sondaj Ziare.com

Colaborarea cu Securitatea, un mare minus pentru politicieni - Sondaj

Poate sa fie mai mult acum decat era in '90, pentru ca intre timp oamenii s-au mai dumirit, dar nu e primul lucru pe agenda, intr-o vreme de restriste. Din pacate, pentru ca daca legea lustratiei putea fi adoptata in Parlament atunci cand a fost propusa, in 1990, am fi avut mai clare lucrurile. Dar societatile omenesti nu sunt clare.

Va dau un singur exemplu. In 2000, in Bulgaria s-a adoptat o lege de tipul legii de constituire a CNSAS-ului de la noi, in care insa era obligatoriu ca toti candidatii in alegeri despre care s-a dovedit ca au avut de a face cu Securitatea lor sa scrie asta in afisajul electoral. Si noi eram foarte invidiosi pe bulgari ca au facut mai mult decat noi. Dupa alegeri, mi-a spus presedintele Bulgariei personal ca acestia au avut mai multe voturi decat inainte.

De aceea, pentru cei care au coerenta in gandire si sunt interesati de modul in care Romania a trecut prin acest foarte lung episod comunist e important si pentru altii nu. Statistic vorbind nu putem spune ca e important pentru toata lumea sau nu e important pentru toata lumea.

In ceea ce ii priveste pe tineri, unii dintre ei sunt mai incrancenati decat batranii sa afle. Uitati-va de pilda, nu la Marius Oprea, dar la cei din Militia Spirituala abia au terminat facultatea. Depinde de tineri, de formatia lor, de traditia lor, de familie, de gradul de educatie istorica, de sensibilitate istorica. Eu nu cred ca putem face statistici apriorice.

Scurte concluzii

Nu cunoastem inca decizia Inaltei Curti, dar se pare ca ea in sine nu va schimba mare lucru, ci totul va depinde foarte mult de cei care vor sti sa o foloseasca intr-un fel sau altul. Oricum verdictul nu va trece neobservat, mai ales in randul clasei politice. Sa nu uitam ca Marius Oprea, fost presedinte al Institutului pentru Investigarea Comunismului, dar si Varujan Vosganian au declarat ca in cazul unei decizii nefavorabile partenerului conservator conducerea liberala va trebui sa dea explicatii serioase in fata partidului, in timp ce Victor Ponta, l-a declarat anticipat pe Voiculescu drept "principala vulnerabilitate a USL".

Pe de alta parte, decizia este asteptata cu mult interes si de membrii coalitiei la putere, pentru care va fi o ghiulea de tun, in propria magazie sau in cea a adversarului.

Nu stiu care va fi verdictul final pe care instanta suprema il va da, dar datorita a tot ceea ce am trait inainte de 1989 si a tot ce am citit dupa 1989, daca se va considera ca Dan Voiculescu nu a colaborat cu Securitatea, atunci il voi urma pe Cristian Tudor Popescu: "o sa fac o cerere la CNSAS sa fiu declarat turnator, deoarece nu vreau sa fiu neturnator impreuna cu dom' Profesor".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Lovitură puternică pentru Piedone. Cât de multe voturi poate pierde după ce PSD a aruncat-o în cursa pentru Primăria Capitalei pe Firea
Lovitură puternică pentru Piedone. Cât de multe voturi poate pierde după ce PSD a aruncat-o în cursa pentru Primăria Capitalei pe Firea
PSD și PNL au renunțat să-l mai susțină pe medicul Cătălin Cîrstoiu la alegerile pentru Primăria Capitalei. Cele două mari partide i-au aruncat în luptă Gabriela Firea (PSD) și pe...
Satisfacția candidatului AUR la Primăria Capitalei: "PSD și PNL au ajuns la soluțiile pe care le-au aruncat la gunoi inițial"
Satisfacția candidatului AUR la Primăria Capitalei: "PSD și PNL au ajuns la soluțiile pe care le-au aruncat la gunoi inițial"
Decizia PSD și PNL de a renunța la candidatul comun Cătălin Cîrstoiu pentru primăria Bucureștiului a fost ironizată de toate partidele de opoziție. Mihai Enache, candidatul AUR la...
#Dan Voiculescu Securitate, #decizie colaborare Dan Voiculescu, #Voiculescu colaborator, #Voiculescu Felix CNSAS , #CNSAS
Comentarii
Poza CIOCOII_NOI_ROZALII
CIOCOII_NOI_ROZALII
rank 5
Nimănui nu-i pasă că un monstru cu chip de om, Voiculescu, a făcut parte activ din institutia diavolului care a chinuit inimaginabil un inger, un simbol national, care a fost Elisabeta Rizea.