Dan Voiculescu a pierdut din nou la Inalta Curte

Joi, 23 Iunie 2011, ora 15:40
3000 citiri
Dan Voiculescu a pierdut din nou la Inalta Curte
Foto: Arhiva

Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a respins, joi, ca inadmisibila contestatia in anulare formulata de Dan Voiculescu impotriva deciziei prin care s-a stabilit definitiv ca a colaborat cu fosta Securitate, hotararea fiind definitiva.

In sala de judecata de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, avocata lui Dan Voiculescu a invocat o serie de motive pentru care decizia anterioara a instantei supreme ar trebui modificata, facand referire la mai multe erori materiale, precum si la faptul ca instanta nu ar fi tinut cont de o serie de probe.

Pe de alta parte, reprezentantul CNSAS a sustinut ca motivele invocate de Dan Voiculescu nu pot modifica decizia irevocabila data in luna martie si a cerut respingerea contestatiei.

Fostul lider al PC Dan Voiculescu a facut contestatie in anulare impotriva deciziei Sectiei Contencios Administrativ si Fiscal a ICCJ din 10 martie, care a stabilit ca senatorul a colaborat cu Securitatea.

Dan Voiculescu a furnizat informatii catre structurile politiei politice comuniste, arata judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), in motivarea deciziei definitive din 10 martie 2011. Colaborarea lui Dan Voiculescu cu Securitatea este inscrisa, potrivit motivarii, chiar in fisa personala a acestuia ce emana de la Ministerul de Interne- Directia a III-a. Potrivit fisei personale, Voiculescu a fost recrutat ca informator de catre fostul serviciu 7-Comercianti si in timpul colaborarii a purtat numele conspirativ "Felix".

Motivarea mai arata ca, la baza deciziei magistratilor de la Inalta Curte de Casatie si Justitie a stat si o nota datata 29 decembrie 1977, semnata cu numele conspirativ "Felix", in care actualul senator dadea informatii despre un cetatean austriac de origine romana, care ar fi fost preocupat de defaimarea politicii si metodelor comerciale folosite de Romania in relatii internationale.

"In cadrul acestor preocupari, LG (cetateanul austriac de origine romana - n.r.), practica atacuri vehemente deschise, cat si tangente fine la probleme. Mai mult decat atat, in anumite situatii, LG da "solutii originale" pentru rezolvarea unor aspecte care dupa opinia dansului, nu sunt corecte", se arata in nota semnata de Voiculescu si evocata in motivarea judecatorilor Inaltei Curti.

In aceesi declaratie data la Securitate, Dan Voiculescu semnala si tendinta cetateanului austriac de a convinge cetateni romani sa plece din tara. "Este semnalata tendinta lui LG de a atrage spiritual si material anumiti cetateni romani la fuga din tara sau luarea de pozitii revolutionare fata de legile tarii noastre", se specifica in acelasi document.

Astfel, concluzia instantei supreme este ca aceste informatii furnizate de Voiculescu fostei Securitati i-au incalcat cetateanului austriac dreptul la viata privata."Informatiile furnizate de recurentul-reclamant cu referire la opiniile si preocuparile cetateanului strain se incadreaza la incalcarea unui drept fundamental prevazut in Pactul International privind Drepturile Civile si Politice si in Declaratia Universala a Drepturilor Omului, la care Romania aderase in acea perioada si anume, dreptul la viata privata", se mentioneaza in motivarea Inaltei Curti.

ICCJ: Dan Voiculescu a facut politie politica

Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis pe 10 martie, irevocabil, ca Dan Voiculescu a facut politie politica. Instanta suprema a respins recursul senatorului impotriva hotararii din februarie 2010 a Curtii de Apel Bucuresti prin care a fost mentinut verdictul dat de CNSAS in 2006 in acest sens.

Dan Voiculescu a sustinut, la audierile CNSAS din 2006, ca dadea informatii si despre cetateni straini, fiind "obligat sa castige o paine", potrivit documentelor depuse in instanta. "Lucrand in comert exterior eram obligat sa-mi castig si eu o paine cand ma intrebau de un cetatean strain ce e cu el sa spun ce stiu despre el. Dar nici pe acela nu il turnam in sensul de a-i face vreun rau. Despre romani, dupa cum rezulta din toate dosarele si din toate hartiile acestea, nu am vorbit in viata mea. Nu era preocuparea mea. Preocuparea mea era comertul exterior", se arata in documentul ce contine redactarea audierii lui Dan Voiculescu la CNSAS.

Potrivit stenogramei, omul de afaceri a precizat ca a fost urmarit de Securitate tot timpul si ca a fost dorit sa le fie de folos. Dan Voiculescu a mai declarat ca nu a fost niciodata de folos Securitatii. "Eram urmarit, tot timpul am fost vanat, tot timpul am fost dorit sa le fiu de folos. Din toate hartiile de aici rezulta ca niciodata nu le-am fost de folos. Toate raspunsurile mele au fost clare. M-ati intrebat daca m-am vazut cu studenti straini. Da, m-am vazut cu studenti straini. (....) Deci, stimati domni, nu am nici un fel de angajament semnat cu securitatea, indiferent de directii, denumiri, cu nimeni", a adaugat Dan Voiculescu la audieri.

Potrivit deciziei CNSAS conform careia Dan Voiculescu a facut politie politica, omul de afaceri ar fi fost recrutat ca informator in februarie 1970 cu numele conspirativ Mircea, cand a "relatat verbal despre contactele si schimburile de pachete intre sportivi romani si cei straini (cu prilejul campionatelor de box din 1969), despre schimbarile de valuta, etc." si apoi in Republica Socialista Cehoslovaca, unde a insotit ca translator echipele romanesti de hochei pe gheata.

Acelasi document arata ca Dan Voiculescu ar fi supravegheat si ar fi dat informatii despre mai multi cetateni straini, sportivi, rude sau parteneri de afaceri, iar in anul 1973 ar fi fost recrutat in reteaua Directiva a III-a sub numele Felix. Astfel, "la data de 27.01.1974 se propune abandonarea informatorului Felix, motivata de primirea in PCR la data de 15.01.1974 si de faptul ca la data respectiva, Directiva a III-a nu avea ca obiectiv concret pe langa care sa poata fi dirijat". In plus, se mentioneaza ca, in ultima vreme, infomatorul "Felix" ar fi furnizat informatii in S.I.G (supraveghere informativa generala)", se arata in decizia CNSAS.

Dan Voiculescu, fostul lider al Partidului Conservator, a contestat decizia de colaborator al Securitatii ca politie politica primita de la Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) pe 7 august 2006. Dan Voiculescu a cerut magistratilor sa constate ca deciziile date de CNSAS sunt netemeinice si nelegale si sa constate ca nu a fost colaborator al politiei politice comuniste.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Dan Voiculescu Securitate, #Dan Voiculescu Felix, #Dan Voiculescu colaborator, #Dan Voiculescu CNSAS , #CNSAS