Dan Voiculescu vs Mona Musca: Cum il iubeste Antonescu pe Felix si a urat-o pe Dana

Marti, 04 Iunie 2013, ora 12:45
9120 citiri
Dan Voiculescu vs Mona Musca: Cum il iubeste Antonescu pe Felix si a urat-o pe Dana

In 2006, CNSAS a decis ca Dan Voiculescu si Mona Musca au fost colaboratori ai fostei Securitati. Cele doua cazuri au evoluat complet diferit, atat in Justitie, cat si din punct de vedere politic, iar acest lucru spune multe despre societatea romaneasca.

In timp ce verdictul final, de colaborator al Securitatii, a venit dupa ani de zile in cazul lui Dan Voiculescu, Mona Musca l-a aflat in cateva luni. De asemenea, Mona Musca a fost exclusa din PNL inainte chiar ca CNSAS sa dea o decizie, in timp ce Dan Voiculescu a fost mentinut in functia de vicepresedinte al Senatului din partea PNL si a castigat alegerile cu sprijinul acestui partid mult dupa ce Inalta Curte a dat verdictul final.

Mai mult, Mona Musca a fost urmarita penal pentru fals in declaratii, procurorii apreciind ca a mintit cand a semnat, pe propria raspundere, ca nu a colaborat cu fosta Securitate, in timp ce Dan Voiculescu a primit NUP fara sa i se ceara vreo socoteala.

Culmea este ca, sub aspectul fondului, gravitatea faptelor comise de cei doi a fost exact pe dos. In timp ce Mona Musca a dat note informative laudative, Dan Voiculescu si-a turnat inclusiv rudele, care l-au dat in judecata pentru modul in care le-a afectat viata.

Cazul Dan Voiculescu

In iunie 2006, Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) a decis in unanimitate colaborarea lui Dan Voiculescu cu Securitatea ca politie politica, decizia fiind confirmata ulterior si de Curtea de Apel Bucuresti, care a apreciat ca notele informative date de Dan Voiculescu au lezat drepturile si libertatile fundamentale ale cetatenilor urmariti. Voiculescu a turnat la Securitate sub numele de cod "Mircea" si "Felix".

Avocatii sai au contestat la Curtea Constitutionala legea de functionare a CNSAS si au avut castig de cauza. Legea a fost modificata prin ordonanta de urgenta si apoi in Parlament, introducandu-se obligativitatea confirmarii verdictului de catre o instanta. Ceea ce s-a si intamplat. In 2010 Curtea de Apel a confirmat verdictul dat de CNSAS, la fel si Inalta Curte, in martie 2011.

Dan Voiculescu a fost colaborator al Securitatii - verdict final

In ciuda numeroaselor dezvaluiri aparute in presa si a acuzatiilor aduse de rudele sale, Dan Voiculescu a ramas unul dintre cei mai importanti oameni politici din Romania. In ianuarie 2011, PNL a facut o alianta cu PC, iar Crin Antonescu personal l-a inlaturat pe Teodor Melescanu din functia de vicepresedinte al Senatului pentru a-l inscauna pe Dan Voiculescu.

Ba mai mult, Antonescu a recunoscut ca a incheiat intelegerea politica intre cele doua partide avand "convingerea ca Dan Voiculescu, lucrand in comertul exterior, unde a lucrat inainte de 1989, a avut o relatie cu Securitatea".

Djuvara: PNL a facut o porcarie cand a fuzionat cu escrocul de Dan Voiculescu

Mai mult, dupa ce a demisionat din Senat pentru a tergiversa procesul in care este acuzat de fraudarea Institutului de Cercetari Alimentare, Dan Voiculescu a fost pus din nou pe listele USL la alegerile din decembrie 2012. A castigat cu un scor zdrobitor intr-un colegiu din capitala Romaniei.

Initial nu a vrut sa depuna juramantul de parlamentar, din nou pentru a amana procesul ICA. L-a depus, dar la scurt timp a demisionat din nou din Senat, procesul mutandu-se la o instanta inferioara. In prezent, bucurestenii din colegiul sau nu mai au reprezentant in Senat.

Pe de alta parte, dupa doi ani in care procurorii nu au dat niciun raspuns plangerii penale depuse impotriva lui Dan Voiculescu pentru fals in declaratii publice, procurorul a dat neinceperea urmaririi penale, in ciuda faptului ca la alegerile din 2004 si 2008 acesta a semnat ca nu a colaborat cu fosta Securitate.

Procuror, despre Dan Voiculescu: Nu era obligat sa faca o declaratie conforma cu realitatea

Procurorul a apreciat ca Voiculescu a dat o declaratie mincinoasa, dar aceasta nu a produs "consecinte juridice" pentru ca legea nu il impiedica pe un fost colaborator sa candideze.

O interpretare cel putin ciudata, daca tinem cont ca in declaratia tip pe care trebuie sa o semneze orice candidat la alegeri scrie clar ca semnatarul cunoaste "prevederile art.292 din Codul Penal cu privire la falsul in declaratii", o mentiune care s-ar dovedi inutila in cazul in care nu ar exista posibilitatea punerii in aplicare a respectivului articol.

Declaratia semnata de candidatii la alegeri

Cazul Mona Musca

In 2006, izbucnea un scandal la finalul caruia unul dintre cei mai respectati parlamentari romani alegea sa paraseasca definitiv scena politica. Mona Musca, fost ministru al Culturii si candidat la functia de presedinte al Camerei Deputatilor (pierduta in fata lui Adrian Nastase) a intrat in malaxorul mass-media dupa ce s-a aflat ca a colaborat cu fosta Securitate.

CNSAS a descoperit in arhive ca in perioada 31 martie 1977 - 20 octombrie 1978, cand era profesor la Timisoara, Mona Musca a semnat un angajament de colaborare cu fosta Securitate si a dat note informative sub numele conspirativ Dana.

In mai putin de un an, mai exact in martie 2007, Curtea de Apel a respins contestatia depusa de Mona Musca, asa ca aceasta a ramas cu verdictul final de fost colaborator al Securitatii. Ca urmare a acestei decizii, Mona Musca a demisionat din Parlament si din PLD, partid in care intrase de putin timp, si a parasit definitiv viata publica.

Cu toate acestea, in august 2008, Parchetul General a anuntat oficial ca Mona Musca este urmarita penal pentru fals in declaratii. Procurorii au apreciat ca in declaratia data pe propria raspundere la data de 23.03.2006, Mona Musca a scris ca nu a fost agent sau colaborator al politiei politice comuniste, insa ulterior CNSAS a dovedit contrariul.

Dupa doi ani in care a avut statutul de urmarit penal, in mai 2010, Parchetul General a dispus scoaterea de sub urmarire penala a Monei Musca, apreciind ca "infractiunea nu exista daca nu poate fi dovedita intentia de politie politica".

Interesant este ca in acest caz procurorii au apreciat initial ca Mona Musca se face vinovata de o infractiune care a produs consecinte juridice, mai exact de fals in declaratii, pedepsita de Codul Penal cu inchisoare sau cu amenda.

"In calitate de deputat in Parlamentul Romaniei, a completat, la data de 23.03.2006, declaratia pe propria raspundere privind apartenenta sau neapartenenta ca agent ori colaborator al politiei politice comuniste, in sensul ca nu a fost agent sau colaborator al politiei politice, aceasta declaratie nefiind corespunzatoare adevarului si producand consecinte juridice pana in luna martie 2007, cand susnumitei i-a incetat calitatea de deputat in Parlamentul Romaniei", aratau procurorii Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Din PNL Mona Musca a fost exclusa imediat dupa izbucnirea scandalului, fara sa se mai astepte nici macar verdictul final al CNSAS. Unul dintre liberalii care au cerut ferm excluderea Monei Musca din PNL a fost Crin Antonescu. "In PNL nu pot sta laolalta turnatori si turnati", argumenta el.

In prezent, Crin Antonescu este presedintele PNL si ii are drept colaboratori apropiati pe Ioan Ghise si Sorin Rosca Stanescu, amandoi fosti colaboratori ai Securitatii. Ioan Ghise a fost exclus din partid odata cu Mona Musca, dar a fost reprimit ulterior. Sorin Rosca Stanescu a fost cat pe ce sa produca ruptura USL, dupa ce Crin Antonescu a refuzat sa il excluda din partid, in ciuda cererilor repetate ale partenerilor de la PSD.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Voiculescu CNSAS Mona Musca, #Voiculescu colaborator Securitate, #Voiculescu NUP fals declaratii , #CNSAS