De ce a primit Voiculescu verdict de colaborare cu Securitatea - vezi motivarea ICCJ

Joi, 05 Mai 2011, ora 15:51
5863 citiri
De ce a primit Voiculescu verdict de colaborare cu Securitatea - vezi motivarea ICCJ
Foto: Arhiva

Dan Voiculescu a furnizat informatii catre structurile politiei politice comuniste, arata judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), in motivarea deciziei definitive din 10 martie 2011, prin care au stabilit ca senatorul a fost colaborator al Securitatii.

Colaborarea lui Dan Voiculescu cu Securitatea este inscrisa, potrivit motivarii, chiar in fisa personala a acestuia ce emana de la Ministerul de Interne - Directia a III-a. Potrivit fisei personale, Voiculescu a fost recrutat ca informator de catre fostul serviciu 7-Comercianti si in timpul colaborarii a purtat numele conspirativ "Felix".

Motivarea mai arata ca, la baza deciziei magistratilor de la Inalta Curte de Casatie si Justitie a stat si o nota datata 29 decembrie 1977, semnata cu numele conspirativ "Felix", in care actualul senator dadea informatii despre un cetatean austriac de origine romana, care ar fi fost preocupat de defaimarea politicii si metodelor comerciale folosite de Romania in relatii internationale.

"In cadrul acestor preocupari, LG (cetateanul austriac de origine romana - n.r.), practica atacuri vehemente deschise, cat si tangente fine la probleme. Mai mult decat atat, in anumite situatii, LG da "solutii originale" pentru rezolvarea unor aspecte care dupa opinia dansului, nu sunt corecte", se arata in nota semnata de Voiculescu si evocata in motivarea judecatorilor Inaltei Curti.

In aceesi declaratie data la Securitate, Dan Voiculescu semnala si tendinta cetateanului austriac de a convinge cetateni romani sa plece din tara. "Este semnalata tendinta lui LG de a atrage spiritual si material anumiti cetateni romani la fuga din tara sau luarea de pozitii revolutionare fata de legile tarii noastre", se specifica in acelasi document.

Dan Voiculescu a fost colaborator al Securitatii - verdict final

Astfel, concluzia instantei supreme este ca aceste informatii furnizate de Voiculescu fostei Securitati i-au incalcat cetateanului austriac dreptul la viata privata. "Informatiile furnizate de recurentul-reclamant cu referire la opiniile si preocuparile cetateanului strain se incadreaza la incalcarea unui drept fundamental prevazut in Pactul International privind Drepturile Civile si Politice si in Declaratia Universala a Drepturilor Omului, la care Romania aderase in acea perioada si anume, dreptul la viata privata", se mentioneaza in motivarea Inaltei Curti.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis pe 10 martie, irevocabil, ca Dan Voiculescu a facut politie politica. Instanta suprema a respins recursul senatorului impotriva hotararii din februarie 2010 a Curtii de Apel Bucuresti prin care a fost mentinut verdictul dat de CNSAS in 2006 in acest sens.

Citește și:
Cum se întoarce împotriva lui Simion victoria Giorgiei Meloni. Liderul AUR, abandonat de cei mai loiali susținători
Cum se întoarce împotriva lui Simion victoria Giorgiei Meloni. Liderul AUR, abandonat de cei mai loiali susținători
După ce liderul AUR George Simion a salutat victoria partidului de extremă dreapta din Italia, acesta a fost luat la rost de românii din diaspora care amintesc că Giorgia Meloni susține...
Ludovic Orban: ”PNL îi lustruiește ghetele lui Ciolacu”. Ce șanse îi dă fostul premier lui Nicolae Ciucă la prezidențiale
Ludovic Orban: ”PNL îi lustruiește ghetele lui Ciolacu”. Ce șanse îi dă fostul premier lui Nicolae Ciucă la prezidențiale
Liderul partidului Forța Dreptei, Ludovic Orban, fost premier și fost lider al PNL, a lansat marți, 27 septembrie, un nou atac împotriva foștilor colegi care au ales coaliția cu PSD și a...