NUP si pentru Dan Voiculescu, desi a semnat ca nu a fost colaborator al Securitatii

Sambata, 25 Mai 2013, ora 20:31
7486 citiri
NUP si pentru Dan Voiculescu, desi a semnat ca nu a fost colaborator al Securitatii
Foto: cotidianul.ro

Procurorii de la Parchetul de pe langa Inalta Curte au decis neinceperea urmaririi penale in dosarul in care fostul senator Dan Voiculescu a fost acuzat de fals in declaratii, pentru ca la alegerile din 2004 si 2008 nu si-a asumat calitatea de fost colaborator al Securitatii.

Dupa ce Inalta Curte a decis definitiv ca Dan Voiculescu a turnat la Securitate sub numele de "Felix", au existat numeroase dezbateri pe tema falsului in declaratii publice pe care senatorul l-ar fi facut atunci cand a completat declaratiile de acceptare a candidaturii la Parlamentul Romaniei.

In 2004 si 2008, anterior deciziei finale a ICCJ, Dan Voiculescu a scris ca nu a colaborat cu Securitatea. La alegerile din 2012, acesta si-a acceptat vinovatia.

Dan Voiculescu, in dosarul de candidatura: Am colaborat cu Securitatea (Video)

Dan Voiculescu a recunoscut: ''FELIX sunt eu..."

Pentru declaratiile anterioare, Dan Voiculescu a fost reclamat in 2010 la Parchet de gorjeanul Constantin Tapus, fost persecutat politic. Acesta l-a acuzat pe fostul parlamentar de savarsirea infractiunii de fals in declaratii publice in forma continuata, informeaza Adevarul.

In urma cu putin timp, procurorii au solutionat dosarul si au decis neinceperea urmaririi penale pentru prescrierea faptelor.

"Anticipam solutia data de procurori, mai ales ca a fost data si dupa mai bine de doi ani de cand am depus plangerea. Am constatat ca au mai fost si alte persoane care au facut aceeasi plangere", a declarat Tapus, precizand ca a mers de doua ori in audienta la procurorul de serviciu pentru a vedea dosarul, dar a fost refuzat.

El a spus ca nu va face nicio contestatie la acest NUP, pentru ca "nu are niciun rost deoarece ar fi sortit esecului si motivele sunt cunoscute".

Conform legii, persoanele care candideaza spre a fi alese sau numite in una dintre demnitatile sau functiile de deputat sau senator sunt obligate sa faca o declaratie autentica, pe propria raspundere, potrivit legii penale, privind apartenenta sau neapartenenta ca agent sau colaborator al organelor de Securitate.

Declaratiile respective sunt pastrate de presedintii celor doua camere parlamentare. Legea nu interzice nici unui fost colaborator al Securitatii sa candideze, dar acesta trebuie sa ii informeze corect pe alegatori cu privire la aceasta calitate, pentru ca votul sa fie dat in cunostinta de cauza.

Citește și:
Vasile Dîncu, întrevedere cu premierul Republicii Moldova Natalia Gavriliță: ”NATO nu caută o confruntare cu Federaţia Rusă”
Vasile Dîncu, întrevedere cu premierul Republicii Moldova Natalia Gavriliță: ”NATO nu caută o confruntare cu Federaţia Rusă”
Ministrul Apărării Naţionale, Vasile Dîncu, a avut sâmbătă, 1 octombrie, o serie de întrevederi cu premierul Natalia Gavriliţa, cu preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Igor...
Cine e deputatul PSD surprins în ipostaze intime cu un tânăr: Absolvent de Teologie și fost primar
Cine e deputatul PSD surprins în ipostaze intime cu un tânăr: Absolvent de Teologie și fost primar
Deputatul Aurel Bălășoiu a fost surprins sâmbătă, 1 octombrie, în mai multe ipostaze intime alături de un băiat, motiv pentru care conducerea partidului a decis să-l excludă. Bălășoiu...