Presa de azi: Felix se ascunde din nou dupa Curte

Vineri, 19 Septembrie 2008, ora 07:32
2829 citiri
Presa de azi: Felix se ascunde din nou dupa Curte

Tribunalul Bucuresti a decis, joi, suspendarea procesului dintre Dan Voiculescu si CNSAS si trimiterea dosarului la Curtea Constitutionala, admitand o exceptie invocata de avocatul acestuia.

"Felix" incearca sa-si ingroape definitiv dosarul de Securitate, scrie Evenimentul Zilei in editia de vineri. Liderul conservator Dan Voiculescu a obtinut, joi, la Tribunalul Bucuresti, o noua suspendare a procesului in care se judeca verdictul de politie politica dat de Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS).

"Solutia" avocatilor lui Voiculescu de tergiversare a cauzei a fost aceea de a face o alta contestatie la Curtea Constitutionala, de data aceasta pe noua Ordonanta CNSAS.

Concret, aparatorii Sergiu Andon si Calin Zamfirescu sustin ca dovezile de colaborare a lui Voiculescu cu Securitatea nu sunt valabile, in conditiile in care au ajuns in instanta dupa o procedura declarata deja neconstitutionala, in februarie, tot la cererea lor.

Manevra avocatilor lasa, deocamdata, CNSAS cu mainile legate. Potrivit unor surse din institutie, reprezentantul CNSAS la proces a cerut miercuri judecarea in continuare a cazului, prin transferarea la Sectia de Contencios Administrativ a Tribunalului.

Cu toate ca acelasi judecator a acceptat pana acum cererea in alte 4-5 cazuri similare, acum a facut o exceptie, sustin aceleasi surse. In aceasta situatie, CNSAS nu poate decat sa trimita un punct de vedere la Curtea Constitutionala si sa astepte decizia.

Specialistii in Drept dau ca unica iesire din aceasta situatie redeschiderea cazului in CNSAS si discutarea probelor existente in arhive, dupa procedura prevazuta in noua ordonanta. Cum Voiculescu nu mai poate fi insa verificat din oficiu dupa demisia din Senat, cazul sau nu poate fi redeschis decat la cerere.

CNSAS, contestat din nou la Curtea Constitutionala, scrie si Cotidianul. Judecatorii Tribunalului Bucuresti au admis cererea liderului PC Dan Voiculescu de contestare a constitutionalitatii unuia dintre articolele Ordonantei de functionare a Colegiului.

Tribunalul Bucuresti a decis, joi, trimiterea la Curtea Constitutionala a dosarului lui Dan Voiculescu impotriva deciziei de colaborator primita de la Consiliul National de Studiere a Arhivelor Securitatii, dupa ce avocatii liderului PC au contestat si noua Ordonanta CNSAS.

Avocatul lui Dan Voiculescu, Calin Zamfirescu, a cerut, marti, Tribunalului Bucuresti trimiterea dosarului la Curtea Constitutionala, motivand ca articolul 34 din Ordonanta CNSAS ar intra in contradictie cu alte articole din legea fundamentala.

Avocatii liderului PC contesta faptul ca noul proces cu CNSAS are la baza vechile probe din dosar si cer ca tot cazul sa fie reanalizat din perspectiva noii legi. Cu alte cuvinte, toate actele din dosarul CNSAS, inclusiv audierile, ar trebui reluate.

Ziua anunta ca Felix se ascunde iar dupa Curte. Incercarile lui Dan Voiculescu de a suspenda pana dupa alegeri procesul in care a contestat decizia CNSAS care l-a declarat colaborator al fostei Securitati ca politie politica, au dat rezultatele scontate.

A doua exceptie de neconstitutionalitate ridicata in acelasi dosar, in fata judecatorilor Tribunalului Bucuresti, dupa ce o alta mai veche a facut ca dosarul sa stea jumatate de an pe tusa, a fost admisa de judecatori. Convinsi de pledoariile avocatilor lui Voiculescu, judecatorii Tribunalului Bucuresti au dispus retrimiterea cauzei la Curtea Constitutionala.

Astfel, dosarul in care Dan Voiculescu contesta acuzele de politie politica pleaca pentru a doua oara la Curtea Constitutionala, unde va mai sta luni bune pana va fi solutionat. Timp suficient cat sa treaca alegerile si sa nu afecteze sansele politice ale liderului PC, in cazul in care judecatorii ar mentine decizia CNSAS.

Avocatul lui Dan Voiculescu, Calin Andrei Zamfirescu (socrul ministrului Justitiei, Catalin Predoiu), a sustinut la dezbaterile pe exceptie ca articolul 34 din H.G. nr. 24/2008 privind functionarea provizorie a CNSAS ar intra in conflict cu articolele 21, 24, 53, 124 si 126 din Constitutie - care fac vorbire de dreptul la un proces echitabil, egalitatea justitiei sau interzicerea infiintarii de instante extraordinare - si a cerut suspendarea pocesului si trimiterea dosarului la Curtea Constitutionala pentru controlul legalitatii.

Tergiversare vs CNSAS. Voiculescu trage de timp pentru a scapa de Codul penal, este titlul din Gardianul. Dupa cum era de asteptat, Tribunalul Bucuresti a decis, joi, trimiterea la Curtea Constitutionala a dosarului lui Dan Voiculescu, care a atacat decizia de colaborator primita de la Consiliul National de Studiere a Arhivelor Securitatii, avocatii liderului PC contestand si noua Ordonanta CNSAS.

Ce castiga Voiculescu din aceste tergiversari? In 2004, in calitate de candidat pentru alegerile parlamentare, a declarat ca nu a colaborat cu Securitatea ca politie politica. Daca instanta va constata contrariul, conform art. 292 Cod penal, Voiculescu risca intre trei luni si doi ani de inchisoare, sau amenda penala, pentru fals in declaratii.

Conform legii, o astfel de infractiune se prescrie sub aspectul raspunderii penale la cinci ani de la savarsirea faptei. Astfel, daca Voiculescu reuseste sa traga de timp suficient de mult, va intra sub incidenta normelor referitoare la prescriptie.

Avocatii liderului PC contesta faptul ca noul proces cu CNSAS are la baza vechile probe din dosar, obtinute in vremea in care vechea lege era in vigoare si cer ca tot cazul sa fie reanalizat din perspectiva noilor prevederi legale.

Din Romania libera aflam ca Voiculescu il ascunde inca un an pe "Felix" la Curtea Constitutionala. Procesul lui Dan Voiculescu impotriva CNSAS a fost suspendat si trimis la Curtea Constitutionala, pentru a doua oara.

Ajutat si de judecator, dupa cum sustin anumite surse, Voiculescu nu mai are de ce sa se teama in preajma alegerilor: procesul va fi reluat probabil peste 6-12 luni.

Tribunalul Bucuresti a decis sa suspende procesul lui Dan Voiculescu impotriva Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS), pana cand Curtea Constitutionala (CCR) va decide daca articolul 34 din noua lege de functionare a CNSAS respecta Constitutia.

Acest lucru nu ar fi fost posibil fara un mic ajutor procedural din partea judecatorului. Avocatii omului de afaceri recurg pentru a doua oara la aceasta procedura, dupa ce anul trecut o exceptie ridicata de ei a primit un raspuns neasteptat din partea CCR: intreaga lege a CNSAS a fost declarata neconstitutionala.

Surse din CNSAS estimeaza ca prin acest nou dribling al avocatilor procesul va fi reluat abia peste un an de zile. Corneliu Liviu Popescu, profesor de drept constitutional la Universitatea Bucuresti, sustine ca termenul obisnuit de solutionare a unei exceptii la CCR este de patru pana la sase luni.

Schimbare pe piața telefoanelor mobile. Parlamentul European obligă producătorii să le repare chiar și după ce a expirat garanția, la prețuri reduse
Schimbare pe piața telefoanelor mobile. Parlamentul European obligă producătorii să le repare chiar și după ce a expirat garanția, la prețuri reduse
Parlamentul European a adoptat o lege prin care încurajează consumatorii să prelungească viața produselor uzate, în loc să le înlocuiască. Conform observatorulph.ro, noile norme îi...
Motivul pentru care o profesoară condamnată pentru relații sexuale cu un copil de 10 ani cere anularea sentinței
Motivul pentru care o profesoară condamnată pentru relații sexuale cu un copil de 10 ani cere anularea sentinței
O femeie din Australia condamnată pentru relații sexuale cu un copil de 10 ani contestă sentința și spune că ar trebui anulată. Ea e de părere că femeile nu ar trebui considerate...
#Dan Voiculescu, #felix, #lege, #CNSAS, #contestatie , #CNSAS