Procesul lui Voiculescu impotriva verdictului CNSAS reincepe pe 8 mai

Duminica, 22 Februarie 2009, ora 16:00
1444 citiri
Procesul lui Voiculescu impotriva verdictului CNSAS reincepe pe 8 mai

Curtea de Apel Bucuresti reia pe 8 mai discutiile in dosarul in care Dan Voiculescu a contestat verdictul de colaborator al fostei Securitati dat de CNSAS, dupa ce CCR a respins, pe 16 decembrie 2008, o exceptie ridicata de liderul PC.

Tribunalul Bucuresti a decis, pe 12 februarie, sa trimita dosarul la Curtea de Apel Bucuresti pentru continuarea judecatii, dupa ce, prin Legea 293/2008, s-a stabilit ca actiunea in constatare a calitatii de colaborator al Securitatii este de competenta Curtii de Apel Bucuresti, informeaza NewsIn.

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a respins, pe 16 decembrie 2008, o exceptie invocata de avocatii lui Dan Voiculescu in procesul in care se judeca cu CNSAS, exceptie care se refera la articolul 34 din ordonanta de functionare a Consiliului National de Studiere a Arhivelor Securitatii.

Tribunalul Bucuresti a admis cererea lui Dan Voiculescu de a trimite dosarul in care se judeca cu CNSAS la CCR, desi considera ca articolul 34 din ordonanta CNSAS nu incalca unele articole din Constitutie, asa cum a acuzat avocatul liderului PC, se arata in motivarea deciziei din 18 septembrie.

Potrivit articolului 34, "cauzele aflate pe rolul instantelor civile la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta se trimit instantelor de contencios administrativ competente.

Acestea, la primul termen de judecata, verifica daca partile staruie in continuarea judecatii, iar, in caz afirmativ, continua judecata potrivit prevederilor prezentei ordonante de urgenta, examinand cauza sub toate aspectele si apreciind care acte si lucrari efectuate raman valabile".

La Tribunalul Bucuresti a reinceput in august 2008 procesul in care liderul PC contesta verdictul primit de la CNSAS, potrivit caruia el fi fost colaborator al Securitatii, dosarul ajungand la aceasta instanta dupa ce tot avocatii lui Voiculescu au contestat legislatia CNSAS la CCR.

Exceptiile invocate la Curtea de Apel in procesul Voiculescu de catre avocatul sau, deputatul Sergiu Andon, au dus, in cele din urma, la schimbarea legii CNSAS. Astfel, dosarul lui Dan Voiculescu a ajuns la Tribunal, dupa ce legea CNSAS a fost declarata neconstitutionala. In prezent, Tribunalul Bucuresti a devenit prima instanta de judecata care se poate pronunta asupra unei eventuale colaborari cu politia politica, pana acum, deciziile fiind luate de CNSAS.

Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) a decis, prima data in iunie 2006 si apoi definitiv in august acelasi an, ca Dan Voiculescu a fost colaborator al Securitatii ca politie politica. Este vorba despre note informative in care acesta si-ar fi turnat rude care voiau sa fuga din tara, colegi de studentie si, mai apoi, colegi de serviciu.

Voiculescu a contestat decizia Consiliului. Dar, pana in iunie 2007, cand dosarul a fost trimis la Curtea Constitutionala, procesul deschis la Curtea de Apel Bucuresti a constat mai mult in amanari, avocatii lui Voiculescu cerand inclusiv secretizarea sedintelor de judecata.

Cand dosarul a ajuns in 2008 la Tribunal, s-a aflat, insa, ca omul de afaceri a recunoscut, in vara lui 2006, la audierile CNSAS, ca dadea informatii despre cetateni straini, fiind "obligat" sa-si castige astfel painea. Chiar si pseudonimul Felix a fost recunoscut de Voiculescu la audierile de la CNSAS, potrivit documentelor depuse la Tribunalul Bucuresti.

"Lucrand in comert exterior eram obligat sa-mi castig si eu o paine cand ma intrebau de un cetatean strain ce e cu el sa spun ce stiu despre el. Dar nici pe acela nu il turnam in sensul de a-i face vreun rau.

Despre romani, dupa cum rezulta din toate dosarele si din toate hartiile acestea, nu am vorbit in viata mea. Nu era preocuparea mea. Preocuparea mea era comertul exterior", se arata in documentul ce contine redactarea audierii lui Dan Voiculescu la CNSAS.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Dan Voiculescu CNSAS, #Voiculescu CNSAS proces, #Voiculescu informator Securitate , #CNSAS