Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Ticu Dumitrescu: CNSAS urma sa cerceteze dosarele magistratilor

Joi, 31 Ianuarie 2008, ora 17:03
2278 citiri
Ticu Dumitrescu: CNSAS urma sa cerceteze dosarele magistratilor

Potrivit initiatorului legii in discutie, Constantin Ticu Dumitrescu, membru CNSAS, in spatele deciziei Curtii Constitutionale privind neconstitutionalitatea Legii CNSAS este PSD intrucat 90% din membrii CCR au fost in PSD, iar Colegiul era acum in curs de verificare a unor membri ai Curtii.

"Decizia este descalificanta pentru CCR care se afla in conflict de interese cu CNSAS. Este imorala si nedreapta pentru ca noi suntem in curs de verificare a magistratilor si chiar a unor membri ai Curtii", a spus Dumitrescu.

Intrebat fiind cine se afla in spatele acestei decizii, Constantin Ticu Dumitrescu a amintit de proiectul de lege privind organizarea CNSAS elaborat de senatorul social-democrat Nicolae Serban. "PSD e in spate, PRM pe margine si toata trupa care nu vrea adevarul", a mai spus Dumitrescu, adugand ca 90% din membrii Curtii Constitutionale sunt "fosti pesedisti".

Pe de alta parte, Ticu Dumitrescu a exprimat opinia ca decizia Curtii va avea "un impact international". "Daca domniile lor aveau o baza juridica si un minim de obiectivitate, trebuiau sa o faca pana acum, in opt ani, nu la procesul lui Voiculescu", si-a argumentat Dumitrescu punctul de vedere.

El a mai declarat ca CNSAS nu-si va incheia activitatea dupa aceasta decizie a Curtii Constitutionale. "Ne vom continua activitatea pana ne vom desfiinta", a incheiat Constantin Ticu Dumitrescu.

"CNSAS este o institutie parazitara si bugetivora, care invrajbeste populatia tarii si trebuie desfiintata", a declarat, joi, liderul PRM Corneliu Vadim Tudor, dupa ce Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a declarat neconstitutionala legea privind accesul la propriul dosar si deconspirarea politiei politice comuniste dupa ce a fost sesizata cu aceasta exceptie in cazul fostului lider PC, Dan Voiculescu.

"Normal, dupa aceasta decizie istorica, ce confirma proverbul cu "mintea romanului de pe urma", CNSAS trebuie sa dea banii inapoi", a adaugat Corneliu Vadim Tudor.

Pe de alta parte, presedintele CSM, Lidia Barbulescu, a declarat, joi, ca nu o surprinde decizia CCR care a declarat neconstitutionala Legea CNSAS si a apreciat ca toate verdictele date pana acum in baza legii aminitite ar fi nule de drept.

"Personal nu sunt mirata de decizia Curtii Contitutionale. In sfarsit, s-a constatat ca o asemenea institutie nu apare in ordinea constitutionala a tarii. In opinia mea mai sunt si alte astfel de institutii carora le va veni si lor vremea, dar nu vreau sa ma pronunt intrucat nu sunt judecator constitutional si nu sunt investita cu o astfel de cauza", a mai spus sefa CSM.

Presedintele PSD, Mircea Geoana, a declarat ca CNSAS a dat deja verdicte referitoare la colaborarea sau necolaborarea cu Securitatea pentru cei mai importanti oameni publici din Romania si s-a declarat in favoarea transparentei cu privire la trecutul politicienilor.

Pe de alta parte, liderul PSD a aratat ca este in continuare in favoarea unei transparente sporite cu privire la trecutul oamenilor politici din Romania. "Cred ca nu are rost sa ne ascundem pana la urma. Vrei sa faci politica, trebuie sa ai toata viata ta, iti place sau nu iti place, expusa ziaristilor, care nici ei nu se dau in laturi de la aceste lucru", a adaugat el.

Purtatorul de cuvant al presedintelui Senatului, Andrei Alexandru, a declarat ca nu intentioneaza sa se prevaleze de decizia CCR conform careia legea de functionare a CNSAS e neconstitutionala si ca isi va continua litigiul pe care il are cu institutia.

"Pe mine ma intereseaza foarte putin aceasta decizie. Eu nu ma voi prevala de ea pentru a nu se spune apoi ca mi-am recastigat onoarea printr-o decizie politica", a declarat Alexandru.

Purtatorul de cuvant al lui Nicolae Vacaroiu a mai spus ca el a dat deja CNSAS in judecata pe 21 ianuarie si ca isi va continua demersul indiferent de decizia CCR.

"Imaginea mea a fost profund afectata de CNSAS si intentionez sa-mi refac imaginea cu ajutorul justitiei", a conchis Andrei Alexandru.

Presedintele fondator al PC, Dan Voiculescu, a afirmat, intr-un comunicat, ca decizia Curtii Constitutionale de a admite exceptia de neconstitutionalitate ridicata impotriva CNSAS, confirma validitatea pozitiilor sale anterioare, referitoare la activitatea Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii.

"CNSAS nu poate si nu trebuie sa aiba rolul de instanta de judecata, ci trebuie sa fie un administrator al documentelor existente, pentru ca opinia publica sa poata decide in cunostinta de cauza", a aratat Voiculescu.

Politicianul a adaugat ca isi doreste ca dosarul sau sa se clarifice cat mai repede, pentru a pune punct daunelor, care i s-au adus lui si familiei sale.

Prin decizia Curtii Constitutionale de declarare a legii de functionare a CNSAS drept neconstitutionala "s-a facut dreptate", a declarat vicepresedintele PRM Lucian Bolcas.

"Ceea ce PRM a sustinut in mod constant si anume ca prin crearea acestei institutii se violeaza flagrant elementare drepturi ale omului, care trebuie sa existe intr-un stat democratic, s-a adeverit acum la cel mai inalt nivel, prin decizia Curtii Constitutionale", a explicat Bolcas.

In opinia vicepresedintelui PRM, CNSAS se transformase "intr-o institutie de santaj, teroare si de amenintare" si era folosit "ca un instrument al luptei politice".

Bolcas a explicat ca, in conditiile in care legea este declarata neconstitutionala, ea nu mai exista si, ca atare, nici institutia CNSAS.

"Iar pentru ca decizia CCR dispune nu numai pentru viitor, deciziile care au fost emise pana in prezent isi pierd efectele juridica", a adaugat Bolcas.

Vicepresedintelui CNSAS, Virgiuliu Tarau, a declarat joi ca activitatea colegiului s-ar putea suspenda timp de 45 de zile, pe durata procedurilor de modificare a Legii 187/1999.

"Asteptam mai multe precizari, pentru ca domnul Voiculescu a invocat mai multe capete si nu stim exact despre ce este vorba. Probabil, 45 de zile se va declansa o activitate de repunere in ordine a institutiei, in sensul in care Parlamentul si Guvernul pot sa elimine articolele pe care Curtea le-a retinut ca neconstitutionale. in rest, avem o suspendare a activitatii de cunoastere si intelegere a trecutului nostru", a spus Tarau.

Eurodeputatul PNL Renate Weber a declarat ca, din punct de vedere strict moral, s-ar putea considera ca exista un conflict de interese in privinta judecatorilor CCR, in conditiile in care unii dintre ei au fost suspectati de legaturi cu securitatea.

Totusi, europarlamentarul PNL a tinut sa se intrebe care ar putea fi motivatia pentru care nu ar fi constitutional accesul la propriul dosar sau pentru care deconspirarea securitatii este neconstitutionala.

Weber s-a aratat surprinsa de decizia CCR, pe care a catalogat-o greu de inteles, dar care va avea consecinte dramatice "pentru ca practic se produce o discriminare intre cei pentru care s-a aplicat legea pana acum si cei care vor scapa de aplicarea ei".

Sergiu Andon, avocatul liderului-fondator PC Dan Voiculescu, este de parere ca verdictele de politie politica acordate de CNSAS sunt nule, cu exceptia celor validate deja de tribunal, iar Colegiul va trebui transformat intr-o institutie "apolitica si transparenta".

"Ele (n.r. - verdictele) sunt nule, fara cele care au trecut prin justitie", a declarat pentru NewsIn deputatul-jurist Sergiu Andon. Astfel, potrivit lui Andon, toate verdictele de colaborare cu Securitatea ca politie politica acordate de Colegiul CNSAS sunt nule, in urma deciziei de neconstitutionalitate a legii de functionare a institutiei. Acest caz nu se aplica insa cetatenilor care au atacat in justitie verdictul de colaborator si au pierdut, a mai spus Andon.

Constitutionalistul Ioan Stanomir sustine ca decizia CCR de a declara neconstitutionala intreaga lege a CNSAS are drept miza transformarea Colegiului, cu aportul judecatorilor Curtii, intr-un simplu administrator de arhive si ca viziunea CCR e ca CNSAS e inutil.

"CCR a dat un veto explicit impotriva CNSAS. In joc nu e o exceptie intr-un simplu proces, ci un principiu: aceasta decizie rezolva problema Securitatii, mai precis Curtea a sugerat ca CNSAS nu trebuie sa mai dea sentinte, ci sa fie un simplu administrator de arhive", a declarat Stanomir.

Senatorul PSD Serban Nicolae a declarat ca nu doreste desfiintarea CNSAS, ci schimbarea modului sau de a functiona. "Daca nu se mai dau verdicte, dispare santajul", a prezentat senatorul PSD.

"Mie mi-e simpatic domnul Ciuvica sau domnul Gusa cu dezvaluirile lor, dar nu am inteles niciodata de unde au documentele", a adaugat serban Nicolae.

Fostul ministru al Justitiei Rodica Stanoiu a anuntat ca va continua in instanta procesul privind decizia primita de colaborare cu fosta Securitate, si nu doreste sa castige invocand exceptia de neconstitutionalitate obtinuta de Dan Voiculescu in procesul sau.

Presedintele PD-L, Emil Boc, a delcarat, joi, ca Parlamentul trebuie sa adopte, in regim de urgenta, o noua lege care sa tina cont de criticile Curtii Constitutionale aduse vechii legi privind accesul la dosarele Securitatii, pentru ca activitatea CNSAS sa continue.

Si presedintele PIN, Cozmin Gusa, a declarat, joi, pentru NewsIn ca a avertizat de multe ori prezenta, in cadrul CCR, a unor oameni care au legaturi cu sistemul comunist si care nu ar trebuit sa se implice in decizia fata de Legea CNSAS.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#CCR, #Ticu Dumitrescu, #Dan Voiculescu, #CNSAS , #CNSAS