Voiculescu e fericit. USL nu e (Opinii)

Vineri, 11 Martie 2011, ora 11:49
7962 citiri
Voiculescu e fericit. USL nu e (Opinii)
Foto: Arhiva

Nu, nu are legatura cu "felix" (fericire, lat.). Pentru ca, in fond, a fost si Mircea, si Dorin. Voiculescu e in primul rand Voiculescu si cred ca asta ii face mai mult rau decat orice.

Dan Voiculescu a lucrat inainte de 1989 in comertul exterior. In zilele tulburi ale Revolutiei, Voiculescu a hotarat sa devina capitalist in propria tara. Pentru ca pana atunci fusese capitalist, dar in alte tari. Si a devenit, culmea, "capitalistul rosu" cum el insusi s-a definit. Nu cred ca ar fi avut curajul in anii '80 sa le spuna patronilor sai ciprioti ca e un "capitalist rosu", nici macar in gluma.

Dar de ce s-a intitulat Voiculescu "capitalistul rosu"? Nu s-a intrebat nimeni pana acum. Pentru ca a facut afaceri dupa Revolutie cu banii comunistilor? Pentru ca a invatat capitalismul in alte tari pe vremea comunismului? Pentru ca e un capitalist cu convingeri de stanga (social-liberal)? In oricare din variante, Voiculescu pune in evidenta o personalitate ambigua, un caracter alunecos, un personaj fara convingeri si credinte.

De altfel, miscarile lui pe scena politica intotdeauna au trezit stupoare. E capabil oricand sa faca orice alegere daca televiziunile sale sar sa o justifice si sa o explice. Trece de la stanga la dreapta. Ii rupe picioarele lui Constantinescu cat e presedinte, dupa care il face invitat de seama in studiourile sale. Il inghite pe Basescu, dupa care il scuipa afara. E cand prieten cu PSD, cand inamic.

Voiculescu este omul interesului. Nu e nimic rau in asta. Cred ca sunt zeci de milioane de oameni ca el pe toata planeta. Dar oare cati dintre ei fac politica? Cati dintre ei se bat in piept ca lupta pentru interesul public? Cati dintre ei folosesc o armata de jurnalisti pentru a-si justifica piruetele ideologice? Probabil ca putini. Si, in general, acestia ar trebui sa fie o specie detestata in orice tara de pe glob.

Cred ca justitia i-a facut o mare favoare lui Voiculescu. I-a subliniat, prin ultima decizie, cea definitiva, cel mai mic pacat al sau. Ca a colaborat cu Securitatea. I-a scos in evidenta latura intunecata a delatorului pe care o au, din pacate, multi dintre romani. Chiar si cei care nu au colaborat cu politia politica de pe vremea comunismului.

Voiculescu poate fi fericit. De acum este, oficial, Felix, pentru opinia publica. Dar Felix mi se pare mult mai putin decat eticheta pe care singur si-a scris-o pe frunte: capitalistul rosu. Macar Patriciu este capitalistul pur sange. Nici el nu e ingeras in facut bani si nici nu e vreun prieten al lui Boc. Dar cand vine vorba de Codul Muncii, care face un bine oamenilor de afaceri, nu se da in laturi sa il sprijine public.

Voiculescu, desi stie ca noua legislatie a muncii ii va creste profiturile, isi pune armata de jurnalisti sa titreze: CODUL BOC=CODUL SCLAVAGISMULUI. Atata ipocrizie nu poate trece neobservata. Si ea, de fapt, este codificata in titlul pe care Voiculescu si l-a dat: capitalistul rosu.

Ma bucur de binefacerile economiei de piata, dar plang pe umarul sindicalistilor. De ce plang pe umarul lor? Pentru ca vreau sa arat ca Basescu si Boc sunt rai si cainosi cu oamenii muncii. De ce fac asta? Pentru ca ii detest pe cei doi!

Oricat s-a eschiva PSD si PNL zilele acestea sa se pronunte in privinta verdictului Justitiei legat de Felix, ei nu vor putea sa stea la infinit langa Voiculescu si sa nu suscite nedumeriri sau dispret din partea unei bune parti din electorat.

Ponta si Antonescu pot spera ca romanii le vor inghiti "caprovarzismul" lor social-liberal. Dar daca le servesti la pachet si un capitalist rosu, s-ar putea sa li se aplece de la atata ipocrizie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Dan Voiculescu colaborator Securitate, #Felix capitalist rosu , #CNSAS