Voiculescu la CNSAS:Eram obligat sa castig si eu o paine

Joi, 24 Iulie 2008, ora 13:06
2795 citiri
Voiculescu la CNSAS:Eram obligat sa castig si eu o paine

Dan Voiculescu a sustinut, la audierile CNSAS din iunie-iulie 2006, ca dadea informatii despre cetateni straini, fiind "obligat sa castige o paine", se arata in documentele depuse la Tribunalul Bucuresti, instanta ce va decide privind colaborarea cu Securitatea in cazul fostului lider PC.

"Lucrand in comert exterior eram obligat sa-mi castig si eu o paine cand ma intrebau de un cetatean strain ce e cu el sa spun ce stiu despre el. Dar nici pe acela nu il turnam in sensul de a-i face vreun rau. Despre romani, dupa cum rezulta din toate dosarele si din toate hartiile acestea, nu am vorbit in viata mea. Nu era preocuparea mea. Preocuparea mea era comertul exterior", se arata in documentul ce contine redactarea audierii lui Dan Voiculescu la CNSAS.

Omul de afaceri a precizat ca a fost urmarit de Securitate tot timpul si ca a fost dorit sa le fie de folos. Dan Voiculescu a mai declarat ca nu a fost niciodata de folos Securitatii.

"Eram urmarit, tot timpul am fost vanat, tot timpul am fost dorit sa le fiu de folos. Din toate hartiile de aici rezulta ca niciodata nu le-am fost de folos. Toate raspunsurile mele au fost clare. M-ati intrebat daca m-am vazut cu studenti straini. Da, m-am vazut cu studenti staini. Deci, stimati domni, nu am nici un fel de angajament semnat cu securitatea, indiferent de directii, denumiri, cu nimeni", a adaugat Dan Voiculescu la audieri.

Omul de afaceri nu a recunoscut numele de cod "Mircea" si "Felix", insa si-a recunoscut scrisul de pe notele informative. Acesta a precizat ca nu a dat niciodata note informative fostei Securitati si ca documentele sunt doar informatii cerute de seful institutiei la care lucra, ianunta NewsIn.

Potrivit actelor de la instanta, Dan Voiculescu nu a putut sa explice de ce documentele scrise de el apar semnate cu numele Felix.

Pe parcursul audierilor, Dan Voiculescu nu a recunoscut acuzatiile aduse de CNSAS potrivit carora ar fi colaborat cu Securitatea, sustinand ca nu vede care este problema in aceste "note de serviciu" si ca nu a "turnat" pe nimeni, documentele continand doar pareri personale.

Dan Voiculescu a recunoscut, la audieri, ca a dat informatii celui care "raspundea de intreprinderea Vitrocim, colonelul Nicola Marin". De asemenea, potrivit stenogramei CNSAS, Dan Voiculescu a recunoscut ca a dat informatii si despre studenti staini si despre oameni de afaceri din stainatate, dar si despre rude ale sale care au plecat din tara si nu s-au mai intors, insa considera ca nu a facut politie politica.

In acele depuse la dosarul din instanta de Consiliul Superior pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS), se regasesc si caracterizari ale lui Dan Voiculescu facute de informatorii "Stelian", "Stanescu" si "Paulescu" in care acestia descriu comportamentul omului de afaceri. Potrivit notelor depuse la dosar, Dan Voiculescu era "tanar, viguros, cu un fizic agreabil, simpatic, dar si ....peltic, atat fizic cat si psihic", "smecher si prudent", "ingamfat si orgolios", "un tip altruist, violent, coleric si o fire irascibila".

Dan Voiculescu sustine, in actiunea depunsa in instanta, ca a "constituit un subiect de interes aparte pentru Securitate" prin "functia, relatiile, legaturile personale si constintele profesionale si de limbi straine", incercandu-se sa fie racolat in reteaua de colaboratori ai Securitatii, "fara rezultat".

Omul de afaceri mai arata, in actiunea inaintata judecatorilor, ca are un veridict de necolaborare cu Securitatea din partea CNSAS si ca acest dosar este o "manipulare politica".

"Colegiul CNSAS nu a observat sau nu a dorit sa observe ca declaratiile si notele explicative care i s-au cerut lui Dan Voiculescu au fost, de multe ori, determinate de existenta notelor informative, a adevaratelor delatiuni, ale altora impotriva sa. Dosarele dovedesc ca despre Dan Voiculescu au despus note informative la Securitate, iscalite cu nume de cod, cel putin 18 informatori, iar in urma delatunilor acestora se cereau explicatii lui Dan Voiculescu.

Repetam insa, declaratiile si notele explicative ale subsemnatului, semnate cu numele si prenumele reale, nu denuntau nimic. Prin ele se explicau intalniri sau convorbiri cu cetateni straini (nu si continutul concret al acestora!)", se mai arata in contestatia lui Dan Voiculescu.

Dan Voiculescu adauga ca, in momentul in care a declarat la audierile CNSAS ca "Felix sunt eu", i s-a parut ca acel scris este al lui, insa "propozitia rostita nu a insemnat recunoasterea faptului ca a folosit acel pseudonim ca nume de cod."

Potrivit deciziei CNSAS conform careia Dan Voiculescu a facut politie politica, omul de afaceri ar fi fost recrutat ca informator in februarie 1970 cu numele consipativ Mircea, cand a "relatat verbal despre contactele si schimburile de pachete intre sportivi romani si cei straini (cu prilejul campionatelor de box din 1969), despre schimbarile de valuta, etc" si apoi in Republica Socialista Cehoslovaca, unde a insotit ca translator echipele romanesti de hochei pe gheata.

Dan Voiculescu, fostul lider al Partidului Conservator, a contestat decizia de colaborator al Securitatii ca politie politica primita de la Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii pe 7 august 2006. Dan Voiculescu cere magistratilor sa constate ca deciziile date de CNSAS sunt netemeinice si nelegale si sa constate ca nu a fost colaborator al politiei politice comuniste.

Dosarul lui Dan Voiculescu a ajuns la Tribunal, dupa ce legea CNSAS a fost declarata neconstitutionala, iar competenta instantelor s-a schimbat. Astfel, Tribunalul Bucuresti a devenit prima instanta de judecata care se poate pronunta asupra unei eventuale colaborari cu politia politica.

Șeful spionilor ruși, în vizită la Phenian pentru discuții despre cooperare împotriva ”comploturilor tot mai numeroase ale forţelor ostile”
Șeful spionilor ruși, în vizită la Phenian pentru discuții despre cooperare împotriva ”comploturilor tot mai numeroase ale forţelor ostile”
Şeful Serviciului rus de Informaţii Externe (SVR), Serghei Narîşkin, a vizitat Phenianul la începutul acestei săptămâni pentru a discuta despre cooperarea în domeniul securităţii, a...
Germina Nagâț, votată în plenul reunit al Parlamentului pentru încă un mandat de 6 ani la CNSAS
Germina Nagâț, votată în plenul reunit al Parlamentului pentru încă un mandat de 6 ani la CNSAS
La propunerea USR, Germina Nagâţ a fost votată, în plenul reunit de marţi al celor două Camere, pentru încă un mandat de şase ani în conducerea Colegiului Naţional pentru Studierea...
#CNSAS, #Dan Voiculescu, #felix, #poltia politica, #Securitate, #Partidul Conservator , #CNSAS