Cand vor avea loc alegeri in colegiul din care a demisionat Voiculescu?

Miercuri, 20 Martie 2013, ora 21:30
29794 citiri
Cand vor avea loc alegeri in colegiul din care a demisionat Voiculescu?
Foto: infoo.ro

Alegerile partiale in colegiul vacantat in Bucuresti prin demisia fostului senator Dan Voiculescu au iesit din cadrul legal de cateva zile. Guvernul Ponta trebuia sa stabileasca pana acum data desfasurarii alegerilor, dar acest lucru nu s-a intamplat, incalcandu-se astfel prevederile legale.

Demisia din Senat a lui Dan Voiculescu a fost publicata in Monitorul Oficial in data de 28 ianuarie. Conform legii, alegerile partiale in colegiul 8 din circumscriptia 42 Bucuresti ar fi trebuit sa fie organizate in termen de 3 luni, adica pana in 28 aprilie, iar data exacta ar fi trebuit sa fie stabilita de guvern cu 45 de zile inaintea desfasurarii alegerilor, adica cel tarziu pe 14 martie. Pana acum guvernul n-a suflat nicio vorba in legatura cu acest subiect.

Contactat de Ziare.com, vicepresedintele Autoritatii Electorale Permanente, Marian Muhulet, a declarat luni: "Responsabilitatea apartine guvernului. Guvernul trebuia sa promoveze actul normativ cu data si calendarul alegerilor saptamana trecuta. Nu as putea sa va spun de ce nu s-a intamplat acest lucru. Nu avem nici noi, Autoritatea Electorala Permanenta, o explicatie referitoare la acest aspect. Noi le-am facut propunerea de data pentru 28 aprilie. A plecat de la noi catre Ministerul de Interne. Mai departe, actul trebuie promovat in guvern, dar noi nu participam la sedintele de guvern".

"O situatie similara a fost si in timpul guvernului Boc, cand au fost chiar si cinci colegii vacantate, si totusi, la vremea aceea, nu au mai facut deloc partiale desi erau mai mult de 6 luni pana la alegeri", a adaugat Marian Muhulet, referindu-se la prevederile legale potrivit carora nu se mai organizeaza alegeri partiale doar daca au ramas mai putin de sase luni pana la cele generale.

Intrebat ce se intampla in cazul un care un guvern nu respecta legea si refuza organizarea de alegeri partiale intr-un colegiu vacantat, vicepresedintele AEP a raspuns: "Exista si calea in care cineva sa se adreseze justitiei, sa fie emisa o hotarare judecatoreasca care sa oblige guvernul sa emita o hotarare cu data alegerilor. Dar eu nu cred ca asta se va intampla".

"Oricum saptamana de dupa data de 28 aprilie cu siguranta este exclusa din calcul pentru ca este Pastele si nu se poate. Deci, cel mai probabil, urmatorul termen pe care l-ar putea promova guvernul ar fi la o luna diferenta, poate 28 mai", ne-a mai declarat Marian Muhulet, luni.

Contactat de Ziare.com in aceeasi zi, biroul de presa al Ministerului de Interne nu a oferit pana la aceasta ora un punct de vedere oficial cu privire la iesirea din cadrul legal a acestui caz.

Iar subiectul nu a figurat nici pe Agenda sedintei de guvern de miercuri, 20 martie.

Contactat, miercuri, din nou, de Ziare.com, Marian Muhulet a declarat ca, intre timp, la AEP au venit avizele necesare, de la Ministerul de Interne (MAI) si Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP).

"Ne-au fost returnate proiectele de catre cei de la MDRAP. Asa cum au ajuns la ei, le-au semnat cu totii, sunt semnate cu data de 28 aprilie pentru organizarea alegerilor, dar nu avem nicio explicatie de ce nu au fost promovate in sedinta de guvern. (...) Acum urmeaza sa facem o noua propunere de data si sa le trimitem din nou la guvern", explicat acesta, precizand din nou ca cea mai probabila data de organizare a alegerilor partiale in colegiul parasit de Dan Voiculescu este 28 mai.

Ramane de vazut ce atitudine va adopta in continuare Guvernul Ponta fata de respectarea prevederilor legale in aceasta situatie.

UPDATE: Raspunsul Biroului de presa al MAI a fost trimis joi Ziare.com:

Nu facem alegeri! Ba facem!

La cateva zile dupa demisia din Senat a lui Dan Voiculescu, premierul Victor Ponta a declarat ca nu ar mai trebui organizate alegeri partiale in colegiul din Sectorul 4, vacantat in urma demisiei lui Dan Voiculescu din Senat, in conditiile in care, dupa alegerile din 9 decembrie, numarul parlamentarilor a crescut foarte mult ca urmare a redistribuirii voturilor.

Opinia celui de-al doilea co-presedinte al USL, Crin Antonescu, a fost contrara, presedintele PNL apreciind ca alegatorii din acel colegiu nu pot fi lasati fara reprezentant in Senat.

Antonescu vrea alegeri partiale in colegiul lui Voiculescu, Ponta nu

De aceeasi parere au fost si reprezentantii Opozitiei, care i-au cerut premierului sa organizeze alegeri si au anuntat deja cateva nume de posibili candidati, printre care si cel al lui Iulian Craciun, din partea Fortei Civice.

Dupa doua zile de controverse, premierul s-a razgandit. "Am cedat eu si facem alegeri, dar sa nu le para rau celor care au strigat foarte tare ca vor alegeri. Am vazut o groaza de amatori ingrijorati ca nu. Facem, poate cand o sa ia 2-3% s-ar putea sa zica de ce nu m-au sprijinit pe mine in idee. USL oricum este in continuare favorit si in Bucuresti si cred ca vom castiga acest mandat fara mari probleme, dar era ideea mea sa incercam sa nu mai ramanem 590 si cati sunem, pe masura ce se elibereaza. E in regula, facem alegeri", a spus Ponta.

Intre timp, procesul in care Dan Voiculescu este judecat pentru fapte de coruptie in dosarul privatizarii Institutului de Cercetari Alimentare continua la Tribunalul Bucuresti, unde a revenit dupa ce Inalta Curte de Casatie si Justitie a constatat, pe 6 februarie, ca nu mai are competenta de a judeca aceasta cauza, pentru ca Dan Voiculescu demisionase din functia de senator.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#alegeri partiale colegiu Voiculescu, #Dan Voiculescu demisie Senat, #alegeri partiale demisie Voiculescu , #demisie