Cat a recuperat statul din prejudiciul provocat de Voiculescu. Raspunsul oficial de la ANAF

Vineri, 21 Iulie 2017, ora 14:30
37328 citiri
Cat a recuperat statul din prejudiciul provocat de Voiculescu. Raspunsul oficial de la ANAF
Foto: Arhiva Hepta.ro

Statul a recuperat in total, pana acum, doar aproximativ 15% din prejudiciul de aproape 60 de milioane de euro stabilit de instanta in dosarul ICA, in care a fost eliberat marti Dan Voiculescu, informeaza ANAF la solicitarea Ziare.com.

"Mentionam ca pana la data prezentei, in dosarul nr. 25497/2012 a fost recuperata suma de 39.130.106 lei", se arata in raspunsul transmis vineri de Biroul de presa al ANAF redactiei Ziare.com.

Astfel, calculele arata ca din prejudiciul total stabilit de instanta la 266.171.892 lei (peste 58 de milioane de euro), s-a recuperat pana acum doar circa 14,7%.

Totodata, ANAF ne-a mai precizat urmatoarele:

"Prin sentinta penala nr. 701/26.09.2013, emisa in dosarul nr. 25497/2012 de catre tribunalul Bucuresti, Sectia a II-a Penala, definitiva prin decizia penala nr. 888/A/08.08.2014 a Curtii de Apel Bucuresti, s-a dispus confiscarea speciala a urmatoarelor bunuri imobile:

* imobilul teren intravilan in suprafata de 29.220,03 mp, situat in Bucuresti, sector 1, strada Garlei, nr. 1D;

* Imobilul teren intravilan in suprafata de 4457 mp situat in Bucuresti, sector 1, strada Garlei, nr. 1B lot ;

* imobilul teren intravilan in suprafata de 3000 mp situat in Bucuresti, sector 1, strada Garlei, nr. 1B lot 2;

* imobilul situat in soseaua Bucuresti - Ploiesti, nr. 25 - 27, sector 1, Bucuresti, compus din teren in suprafata de 4184,41 mp si constructia in suprafata 3140 mp edificata pe acesta cu suprafata construita la sol de 1986,25 mp".

Dupa eliberarea lui Dan Voiculescu, Ziare.com a solicitat ANAF sa ofere urmatoarele informatii, in baza Legii 544/2001:

  • Cat si sub ce forma a recuperat statul roman din prejudiciul stabilit in dosarul ICA?
  • Cat s-a recuperat de la Dan Voiculescu personal si cat de la ceilalti inculpati?
  • ANAF a fost solicitata sa prezinte aceasta situatie la termenele de judecata a cererii de liberare conditionata, fie de judecatori, fie de DNA?

Din pacate, nu ni s-au oferit raspunsurile cerute si nici alte detalii suplimentare.

In schimb, la intrebarile "In cat timp estimati recuperarea integrala a prejudiciului? Care sunt principalele piedici?", raspunsul oferit a fost urmatorul: "Procedura de executare silita se efectueaza integral, pana la recuperarea in totalitate a sumelor stabilite de instantele judecatoresti".

Recuperare in pas de melc

Sentinta finala in dosarul ICA s-a dat in august 2014. Condamnat la 10 ani de inchisoare, Dan Voiculescu a fost liberat conditionat marti, in ciuda faptului ca doar o mica parte din prejudiciul stabilit de instanta a fost recuperat.

In august anul trecut, fostul sef al ANAF Dragos Doros preciza pentru Capital ca in dosarul ICA fusese recuperata suma de 8.493.834 lei (3,19%), iar de la Dan Voiculescu personal se recuperasera doar 25.910 lei (0,19%) din suma stabilita de instanta la 13.067.148 lei.

In schimb, de la fiicele lui, Camelia si Corina, se recuperasera mai bine de 50% de la fiecare, potrivit datelor prezentate atunci de Capital.

De asemenea, intr-un articol publicat zilele trecute de Centrul de Investigatii Media (CIM) se arata, potrivit unui document consultat de jurnalisti, ca "statul a reusit sa ia inapoi doar 9.804.198 de lei, bani adunati de la toti cei condamnati in acest dosar, care fie au platit de bunavoie, fie le-au fost vandute bunurile de catre Fisc".

CIM mai arata ca, desi bunurile dobandite fraudulos, potrivit instantei, in urma privatizarii ICA au fost trecute in patrimoniul statului, ele nu au putut fi valorificate pana in prezent, ca urmare a unui "litigiu deschis si mentinut de firmele" familiei Voiculescu.

Tot potrivit CIM, pentru a mai recupera din prejudiciu, statul asteapta anul 2024, cand devin scadente doua imprumuturi acordate de Dan Voiculescu uneia dintre fiice si partenerei sale de viata.

Intre timp, "lui Dan Voiculescu i se retine, lunar, o treime din pensie. Adica aproape 700 de lei pe luna. Nu mai are nimic altceva. Pe numele sau", scriu jurnalistii de la Centrul de Investigatii Media.

Compania care domină piața aspiratoarelor robot în 2024. Ce inovații remarcabile a adus
Compania care domină piața aspiratoarelor robot în 2024. Ce inovații remarcabile a adus
Roborock și-a consolidat în 2024 statutul de lider pe piața globală a aspiratoarelor robot, înregistrând o cotă de 16% la nivelul volumului de livrări și 22,3% în ceea ce privește...
Android Auto: Funcția puțin cunoscută care îți face călătoriile mai ușoare
Android Auto: Funcția puțin cunoscută care îți face călătoriile mai ușoare
Android Auto este una dintre cele mai utile platforme pentru șoferii care vor să rămână conectați în timpul condusului fără să se lase distrași de telefon. Majoritatea utilizatorilor o...
#Dan Voiculescu recuperare prejudiciu ANAF , #inchisoare
  1. Reziliență economică în zona euro – TradeVille
  2. Compania care domină piața aspiratoarelor robot în 2024. Ce inovații remarcabile a adus
  3. Android Auto: Funcția puțin cunoscută care îți face călătoriile mai ușoare
  4. Google lansează funcțiile video AI Gemini Live. Telefonul tău te va vedea și înțelege în timp real
  5. Actualizare cu probleme. Modelele soundbar Samsung vândute în România au devenit inutilizabile după un update automat
  6. Raționalizarea energiei: Cum plănuiesc autoritățile să schimbe tarifele în funcție de momentul zilei. „La fel cum, în comunism, am trăit cu pâinea pe cartelă”
  7. Ce se mai aude de legile promise după izbucnirea scandalului „Nordis”. Revolta păgubiților și explicațiile aleșilor: „Problema de fond este cooperarea între escroci și politicieni”
  8. Mutările lui Trump zdrobesc Statele Unite: Pierderi colosale de 5.500 de miliarde dolari
  9. Ministrul Burduja lansează un nou atac asupra ONG-urilor: "Câteva organizații de mediu critică violent posibilitatea ca instanțele din România să le găsească răspunzătoare"
  10. Colosul german Bayer mai pierde un proces de miliarde de euro, legat de un produs care ar cauza cancer. Compania vrea să fie protejată împotriva acțiunilor în instanță