Cat a recuperat statul din prejudiciul provocat de Voiculescu. Raspunsul oficial de la ANAF

Vineri, 21 Iulie 2017, ora 14:30
37135 citiri
Cat a recuperat statul din prejudiciul provocat de Voiculescu. Raspunsul oficial de la ANAF
Foto: Arhiva Hepta.ro

Statul a recuperat in total, pana acum, doar aproximativ 15% din prejudiciul de aproape 60 de milioane de euro stabilit de instanta in dosarul ICA, in care a fost eliberat marti Dan Voiculescu, informeaza ANAF la solicitarea Ziare.com.

"Mentionam ca pana la data prezentei, in dosarul nr. 25497/2012 a fost recuperata suma de 39.130.106 lei", se arata in raspunsul transmis vineri de Biroul de presa al ANAF redactiei Ziare.com.

Astfel, calculele arata ca din prejudiciul total stabilit de instanta la 266.171.892 lei (peste 58 de milioane de euro), s-a recuperat pana acum doar circa 14,7%.

Totodata, ANAF ne-a mai precizat urmatoarele:

"Prin sentinta penala nr. 701/26.09.2013, emisa in dosarul nr. 25497/2012 de catre tribunalul Bucuresti, Sectia a II-a Penala, definitiva prin decizia penala nr. 888/A/08.08.2014 a Curtii de Apel Bucuresti, s-a dispus confiscarea speciala a urmatoarelor bunuri imobile:

* imobilul teren intravilan in suprafata de 29.220,03 mp, situat in Bucuresti, sector 1, strada Garlei, nr. 1D;

* Imobilul teren intravilan in suprafata de 4457 mp situat in Bucuresti, sector 1, strada Garlei, nr. 1B lot ;

* imobilul teren intravilan in suprafata de 3000 mp situat in Bucuresti, sector 1, strada Garlei, nr. 1B lot 2;

* imobilul situat in soseaua Bucuresti - Ploiesti, nr. 25 - 27, sector 1, Bucuresti, compus din teren in suprafata de 4184,41 mp si constructia in suprafata 3140 mp edificata pe acesta cu suprafata construita la sol de 1986,25 mp".

Dupa eliberarea lui Dan Voiculescu, Ziare.com a solicitat ANAF sa ofere urmatoarele informatii, in baza Legii 544/2001:

  • Cat si sub ce forma a recuperat statul roman din prejudiciul stabilit in dosarul ICA?
  • Cat s-a recuperat de la Dan Voiculescu personal si cat de la ceilalti inculpati?
  • ANAF a fost solicitata sa prezinte aceasta situatie la termenele de judecata a cererii de liberare conditionata, fie de judecatori, fie de DNA?

Din pacate, nu ni s-au oferit raspunsurile cerute si nici alte detalii suplimentare.

In schimb, la intrebarile "In cat timp estimati recuperarea integrala a prejudiciului? Care sunt principalele piedici?", raspunsul oferit a fost urmatorul: "Procedura de executare silita se efectueaza integral, pana la recuperarea in totalitate a sumelor stabilite de instantele judecatoresti".

Recuperare in pas de melc

Sentinta finala in dosarul ICA s-a dat in august 2014. Condamnat la 10 ani de inchisoare, Dan Voiculescu a fost liberat conditionat marti, in ciuda faptului ca doar o mica parte din prejudiciul stabilit de instanta a fost recuperat.

In august anul trecut, fostul sef al ANAF Dragos Doros preciza pentru Capital ca in dosarul ICA fusese recuperata suma de 8.493.834 lei (3,19%), iar de la Dan Voiculescu personal se recuperasera doar 25.910 lei (0,19%) din suma stabilita de instanta la 13.067.148 lei.

In schimb, de la fiicele lui, Camelia si Corina, se recuperasera mai bine de 50% de la fiecare, potrivit datelor prezentate atunci de Capital.

De asemenea, intr-un articol publicat zilele trecute de Centrul de Investigatii Media (CIM) se arata, potrivit unui document consultat de jurnalisti, ca "statul a reusit sa ia inapoi doar 9.804.198 de lei, bani adunati de la toti cei condamnati in acest dosar, care fie au platit de bunavoie, fie le-au fost vandute bunurile de catre Fisc".

CIM mai arata ca, desi bunurile dobandite fraudulos, potrivit instantei, in urma privatizarii ICA au fost trecute in patrimoniul statului, ele nu au putut fi valorificate pana in prezent, ca urmare a unui "litigiu deschis si mentinut de firmele" familiei Voiculescu.

Tot potrivit CIM, pentru a mai recupera din prejudiciu, statul asteapta anul 2024, cand devin scadente doua imprumuturi acordate de Dan Voiculescu uneia dintre fiice si partenerei sale de viata.

Intre timp, "lui Dan Voiculescu i se retine, lunar, o treime din pensie. Adica aproape 700 de lei pe luna. Nu mai are nimic altceva. Pe numele sau", scriu jurnalistii de la Centrul de Investigatii Media.

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#Dan Voiculescu recuperare prejudiciu ANAF , #inchisoare