Dan Voiculescu, 10 ani de inchisoare: Ce avere are fondatorul PC

Vineri, 08 August 2014, ora 18:49
10687 citiri
Dan Voiculescu, 10 ani de inchisoare: Ce avere are fondatorul PC

Dan Voiculescu a fost condamnat, vineri, la 10 ani de inchisoare cu executare in dosarul privatizarii frauduloase a Institutului de Cercetari Alimentare (ICA). Insa ce avere are fondatorul trustului Intact si al Partidului Conservator (PC)?

Voiculescu, condamnat la 10 ani de inchisoare: Ce urmeaza pentru fondatorul Intact

In urma cu cativa ani, el a "cedat" unele afaceri celor doua fiice ale sale, Camelia si Corina, astfel ca declaratia sa de avere este destul de "subtire".

Familia Voiculescu are o avere estimata de Forbes la 120 de milioane de euro si ocupa locul 24 in clasamentul celor mai bogati romani, publicat in toamna anului trecut.

Cele mai importante societati detinute de fondatorul PC si de rudele sale sunt trustul Intact si Grivco.

In 2012, afacerile controlate de familia Voiculescu au avut venituri operationale de aproape 150 de milioane de euro. Aproape jumatate din aceasta suma a provenit de la posturile de televiziune: Antena TV Group SA - 52 de milioane de euro, iar Antena 3 SA - 15 milioane de euro.

Govcrest International, firma de comert international cu produse chimice, a avut venituri de peste 23 de milioane de euro, Grivco SA (care numara aproximativ 50 de companii, prezente in comert, productie, agricultura si servicii) de 11 milioane de euro, iar Convergent Media (care detine Gazeta Sporturilor) a atins 9,5 milioane de euro.

Dan Voiculescu, condamnat - LIVE

Ce scrie in ultima declaratie de avere

Cea mai recent declaratie de avere a fost depusa in iulie 2012, la final mandat, potrivit site-ului Senatului Romaniei.

Din acest document rezulta ca omul de afaceri are pe numele sau doar un apartament in Bucuresti. In rest, el nu detine imobile, terenuri sau bijuterii cu valori mai mari de 5.000 de euro.

Totusi, omul de afaceri are nu mai putin de 26 de conturi bancare, unele deschise inca din 1996-1997. Cele mai "gras" cont este deschis la BRD, unde se aflau in 2012 peste un milion de dolari.

De asemenea, fondatorul PC a imprumutat o multime de bani apropiatilor. De exemplu,

si-a impumutat fiicele cu sume semnificative: Camelia Voiculescu - 11,92 milioane de lei, Elena Voiculescu - 48.000 de lei si 2,7 milioane de dolari.

Printre alte personalitati care ii datoreaza bani se numara ministrul Agriculturii, Daniel Constantin (295.000 de euro), dar si Emanuel-Mihai Gadea, realizatorul tv si directorul postului Antena 3 - 695.000 de lei.

Voiculescu joaca la bursa si detine 1.600 de actiuni, cu o valoare de 34.544 de lei in februarie 2013. El are active si la Turbomecanica - 3,65 milioane de titluri, in valoare de 132.130 de lei.

A incasat in 2012, ca senator, 28.551 lei, suma care a fost virata in contul uneia dintre fundatiile sale.

De asemenea, Dan Voiculescu a primit si o pensie de 32.106 lei, in 2012, adica 2.675,5 lei/luna, precum si dividende de 4.469 de lei si dobanzi la depozite, dupa impozitare, de 5.711 lei, 20.740 de dolari, respectiv 6.976 de euro.

Bunuri confiscate

Judecatorii Curtii de Apel Bucuresti (CAB) au decis, vineri, pe langa condamnarea lui Dan Voiculescu la 10 ani de inchisoare in dosarul ICA, si confiscarea mai multor proprietati si sume ale acestuia.

Astfel, judecatorii au decis confiscarea imobilului firmei Grivco, controlata de fondatorul Intact, precum si apartamentul lui Dan Voiculescu de pe Soseaua Kisseleff.

Dan Voiculescu, 10 ani de inchisoare: Confiscari pe banda rulanta, de la apartament si bani la sediul Antena 3

De asemenea, magistratii au mai decis si confiscarea noului sediu al Antenei 3, precum si terenul pe care se afla cladirea.

Proprietatile vor trece in patrimoniul statului, in vederea recuperarii unei parti din prejudiciul din acest dosar, evaluat la 60 de milioane de euro.

In plus, vor fi confiscate si sumele incasate de Dan Voiculescu incepand cu data de 6 iunie 2006 si va fi instituit sechestru asigurator pe toate conturile din tara si din strainatate ale fostului senator.

Antena 3 relateza ca suma ce ii va fi confiscata lui Voiculescu se ridica la 3,5 milioane de dolari, in vreme ce uneia dintre fiicele lui, Camelia Voiculescu, ii va fi confiscata suma de trei milioane de dolari.

Totodata, suma de opt milioane de dolari va fi confiscata de la cea de-a doua fiica a fondatorului Intact, Corina Voiculescu.

Magistratii au decis instituirea de sechestru asigurator si pe mai multe cladiri ale celorlaltor inculpati din dosar.

Mini-CV

Activitatea sa profesionala este rezumata pe site-ul Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania.

  • Educatie

- Licentiat, Academia de Stiinte Economice, Bucuresti- Facultatea de Comert Exterior; promotia 1969

- Absolvent al programului de masterat: "Political Communication, Advocacy& Campaigning"- Universitatea Kingston, Londra - noiembrie 2006

- Doctor in Economie - Academia de Stiinte Economice, Bucuresti, Romania - 1977

- Ph.D.in Economie - Pacific Western University, Los Angeles, Statele Unite ale Americii, 1991

- Master in comunicare politica - Universitatea Kingston, Londra -2006

  • Experienta profesionala

1970-1982: VITROCIM (intreprindere de comert international de stat), Bucuresti, economist si, incepand cu 1974- Seful acestui Departament.

1982-1992: Camera de Comert si Industrie a Romaniei - Director General al CRESCENT COMMERCIAL & MARITIME LTD- Cipru.

1992 - 2006 actionar principal al GRIVCO GROUP, Romania

(un grup format din mai multe companii private romane care se ocupa cu comertul

international, bank Giro, productie si mass-media)

1996 - Profesor la Academia de Studii Economice, Bucuresti, Romania - Facultatea de Relatii Economice Internationale

2004 -2007 - Senator in Parlamentul Romaniei

1991-2007 - Presedinte al Partidului Conservator din Romania

2007 - prezent - Profesor la Academia de Studii Economice, Bucuresti, Romania - Facultatea de Relatii Economice Internationale

  • Activitatea sociala

- Detine functia de presedinte fondator sau membru onorofic in cinci asociatii profesionale

- Este membru fondator al PC

- A contribuit la scrierea a 26 de carti, multe dintre ele cu profil economic

- Stie germana, engleza, franceza.

C.P.

Citeste si:
Amenzi de peste 4 milioane de lei ”încasate” de partide, pentru nereguli în finanțele proprii. Cine a primit cea mai mare sancțiune
Amenzi de peste 4 milioane de lei ”încasate” de partide, pentru nereguli în finanțele proprii. Cine a primit cea mai mare sancțiune
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a publicat un raport cu sancțiunile pe care partidele politice din România le-au primit anul trecut ca urmare a neregulilor cu privire la cheltuielile...
Dan Barna, despre incidentul în care a fost implicată o consilieră USR din Mogoșoaia: ”Nu ar fi fost posibil dacă hoții nu ar simți că au protecție politică”
Dan Barna, despre incidentul în care a fost implicată o consilieră USR din Mogoșoaia: ”Nu ar fi fost posibil dacă hoții nu ar simți că au protecție politică”
Vicepreședintele USR Dan Barna a reacționat joi seară, 27 ianuarie, după ce o consilieră a partidului său din Mogoșoaia a fost agresată de ”colegii” de la PNL și PMP. În mesajul...