Dan Voiculescu, condamnat la 5 ani de inchisoare - reactii

Joi, 26 Septembrie 2013, ora 14:43
4840 citiri
Dan Voiculescu, condamnat la 5 ani de inchisoare - reactii
Foto: Arhiva

Dan Voiculescu a fost condamnat, joi, la cinci ani de inchisoare cu executare, in dosarul privatizarii Institutului de Cercetari Alimentare.

Decizia data dupa 50 de termene in care dosarul a fost plimbat de la instanta la alta a facut valuri in spatiul public iar reactiile nu au intarziat sa apara.

Avocatul lui Voiculescu, Gheorghita Mateut, a declarat, la B1 TV, la scurt timp dupa aflarea sentintei date de magistratii de la Tribunalul Bucuresti, ca va ataca decizia instantei, in conditiile in care aceasta nu este definitiva.

Pe langa cei cinci ani de inchisoare, Voiculescu a mai primit o sentinta - interzicere drepturilor timp de trei ani dupa executarea pedepsei.

Intrebat daca acesta mai poate candida, in acest context, la alegerile europarlamentare, Mateut a precizat ca se poate, pentru ca hotarare nu este definitiva, fiind supusa apelului si recursului.

"Din moment ce nu este definitiva, functioneaza prezumtia de nevinovatie, chiar daca aceasta este diminuata de sentinta. Voiculescu isi poate exercita toate drepturile prevazute de lege. Dar nu se pune problema, nu cred ca domnul profesor isi doreste acest lucru. Nefiind definitiva, sentinta nu poate si pusa in executare in acest moment", a spus Mateut.

Intrebat daca i-ar recomanda lui Voiculescu sa candideze la alegerile europarlamentare, avocatul a mentionat ca el este jurist si nu isi poate exprima o astfel de parere.

"Discutiile mele cu Voiculescu nu vizeaza asemenea preocupari, sunt pur juridice si se refera la procedurile penale", a conchis Mateut.

Gheorghe Mencinicopschi, condamnat la sase ani de inchisoare in acelasi dosar, fiind acuzat de complicitate, a declarat ca nu il surprinde decizia si ca privatizarea ICA a fost un corecta.

"Nu ma surprinde, mi-am dat seama ca este un dosar politic. (...) Privatizarea in sine s-a facut conform legilor in vigoare. Si s-au facut 50 de privatizari dupa aceeasi procedura. Am fost membru, dar nu am practicat niciodata. A fost cred ca una dintre cele mai curate, cele mai legale si cele mai de succes privatizari. Iata, ICA functioneaza si astazi, are laboratoare. Daca era altcineva in locul lui Voiculescu, nu se intampla asa ceva", a spus Mencinicopschi.

Politicienii respecta deciziile instantei

Reactiile din mediul politic au fost in general prudente, iar unii au admis ca exista o pierdere in domeniul imaginii pentru USL.

"Domnul Voiculescu si-a dat demisia din Senat pentru a nu obstructiona justitia. Decizia Tribunalului Bucuresti nu e una definitiva, procesul aflandu-se inca in desfasurare. Dan Voiculescu nu e declarat definitiv vinovat in acest dosar, probabil va avea loc recursul la Curtea de Apel. Fiind vorba de un proces aflat inca in derulare, oamenii politici nu ar trebui sa se pronunte pe o actiune aflata in desfasurare in justitie. Partidul National Liberal respecta orice decizie luata de o instanta din Romania", a spus purtatorul de cuvant al PNL, Cristina Pocora, pentru Ziare.com

Un alt membru USL, senatorul Toni Grebla de la PSD spune ca "nu e o fericire" din punctual de vedere al imaginii ca inca un politician a fost condamnat si ca USL va fi usor afectata, insa nu foarte mult.

"Nu cunosc dosarul, respect hotararea, fie si nedefinitiva a Tribunalului Bucuresti. Procesul isi va urma cursul firesc si se va finaliza printr-o hotarare definitiva care, fie intr-un sens, fie in altul, va trebui sa fie respectata.

(...) Nu e o fericire din punct de vedere al imaginii si credibilitatii cand un politician de varf este condamnat. Activitatea lui Dan Voiculescu in USL nu era una semnificativa, astfel incat nu cred ca va fi afectata foarte mult. Orice condamnare a unui politician nu e motiv de satisfactie", ne-a declarat si Grebla.

Senatorul PDL Alin Tise a fost si el rezervat, insa a spus ca, din punct de vedere politic, USL trebuie sa si-l asume pe Dan Voiculescu.

"Noi, cei din PDL, nu comentam deciziile instantelor. Responsabilitatea o stabilesc instantele de judecata, dar, din punct de vedere politic, evident ca exista o responsabilitate a majoritatii USL. Romanii vor aprecia daca o asemenea condamnare va afecta sau nu USL, discutam de un lider al USL", a comentat democrat-liberalul pentru Ziare.com.

Nu in ultimul rand, Mircea Badea a scris pe contul sau de Facebook ca Dan Voiculescu ar trebui sa inchida unul dintre posturile de televiziune ale trustului sau, pentru a nu mai avea probleme.

"Eu, daca as fi Dan Voiculescu, as inchide Antena3. I-am si spus-o de vreo trei ori in ultimul an. N-ar mai avea nicio problema", a notat Badea.

Dan Voiculescu, condamnat la 5 ani de inchisoare cu executare

Dan Voiculescu a fost condamnat, joi, de catre magistratii Tribunalului Bucuresti, la cinci ani de inchisoare cu executare, in dosarul privatizarii frauduloase a Institutului de Cercetari Alimentare. Decizia nu este, insa, definitiva, si poate fi atacata in apel.

Potrivit procurorilor, prejudiciul produs in urma acestei privatizari se ridica la peste 60 de milioane de euro.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
Gafa rușinoasă a premierului Ciolacu în Qatar. Ce-a putut să spună în loc de ”lecție” VIDEO
În timpul vizitei sale în Qatar, premierul Marcel Ciolacu a fost protagonistul unei gafe rușinoase, în timp ce lăuda grandoarea Campionatului Mondial de Fotbal găzduit de țara asiatică în...
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandal electoral la Sibiu. Unul dintre candidații la locale, bătut cu biciul de fratele primarului VIDEO
Scandalul a avut loc în localitatea sibiană Brădeni. Candidatul PSD la primărie, Dan Braga, a filmat mai multe clipuri video în curțile familiei actualului edil, fără, însă, a primi...
#Dan Voiculescu inchisoare, #Dan Voiculescu condamnat, #reactii condamnare Voiculescu , #inchisoare