Kovesi: Dati un verdict in dosarul ICA! Avocatul lui Voiculescu: Se va amana si data viitoare (Video)

Marti, 10 Iunie 2014, ora 21:27
9782 citiri
Kovesi: Dati un verdict in dosarul ICA! Avocatul lui Voiculescu: Se va amana si data viitoare (Video)
Foto: Arhiva

Procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a cerut, marti seara, sa se dea un verdict final in dosarul ICA, in care Dan Voiculescu a fost condamnat in prima instanta la cinci ani de inchisoare cu executare, inainte de prescrierea faptelor, care, conform calculelor sale, are loc in decembrie.

Interventia procurorului sef al DNA la postul public de televiziune a venit dupa ce, marti, procesul a fost din nou amanat pana la 1 iulie din cauza ca doi dintre inculpati nu au avut avocati, iar unul dintre judecatorii din complet a facut cerere de pensionare. Dan Voiculescu nu s-a prezentat marti in fata judecatorilor.

Nou termen de judecata pentru Voiculescu in dosarul privatizarii ICA

Intr-o interventie telefonica ulterioara la postul B1TV, Laura Codruta Kovesi a declarat ca nu este posibil ca un dosar care se afla pe rolul instantelor de 6 ani sa nu se finalizeze cu o hotarare definitiva, "faptele sa se prescrie, si noi sa asistam pasivi", pentru ca in aceasta cauza s-au facut investigatii numeroase, care au presupus si costuri pe masura din partea statului.

Procurorul sef al DNA a mai spus ca nu comenteaza activitatea judecatorilor, dar exista niste reguli privind componenta completelor de judecata si se stie ce trebuie facut atunci cand acestea se schimba.

De asemenea, Laura Codruta Kovesi a precizat ca nu ar fi primul caz in care DNA ar putea sesiza Inspectia Judiciara a CSM "daca sunt indicii ca s-a comis o abatere disciplinara" prin tergiversarea acestui dosar, dar a subliniat totodata ca "un rol important trebuie sa il aiba si conducerea institutiei", adica si conducerea Curtii de Apel Bucuresti.

"Responsabilitatea principala revine membrilor completului, care stiu foarte bine care e termenul in care se prescriu faptele (...) Nu plecam din start de la ideea ca judecatorii sunt vinovati, dar trebuie sa judece dosarul incat sa nu intervina prescriptia. Sunt dosare in care, pentru ca se aproprie prescrierea, se pun termene saptamanal", a declarat seful DNA.

Cand se prescrie dosarul ICA, al lui Dan Voiculescu

Laura Codruta Kovesi a mai subliniat ca in cazul unor situatii similare, cand s-a constatat ca anumite dosare au fost intarziate din vina procurorilor, "a fost sesizata Inspectia Judiciara si s-au constituit dosare de favorizare a infractorului".

Procurorul sef al DNA si-a exprimat speranta ca judecatorii "vor da o solutie inainte de prescriere" si a precizat ca institutia pe care o conduce nu are parghii pentru a impiedica tergiversarea unor dosare in instanta, dar atunci cand se considera ca termenele stabilite sunt prea lungi, poate face cerere de preschimbare a acestora, pentru reducerea perioadei de judecata.

Avocatul lui Dan Voiculescu: Cu siguranta se va amana si pe 1 iulie

Gheorghita Mateut, avocatul lui Dan Voiculescu, a explicat la postul citat ca amanarea de astazi a avut loc din cauza faptului ca actualul complet de judecata a avut o compunere "nelegala", aspect invocat chiar de presedintele completului, acesta spunand ca repartizarea dosarului nu s-a facut aleatoriu.

Intrebat cum s-a ajuns la asa ceva, Mateut a spus ca dupa arestarea judecatorului Stan Mustata "acest complet a suferit o schimbare care trebuia sa atraga desfiintarea completului, conform unei hotarari din 29 mai adoptate de consiliul director al Curtii de Apel Bucuresti, in care s-a stabilit ca intr-o asemenea situatie dosarul trebuie repartizat aleatoriu".

Din acest motiv, Gheorghita Mateut crede ca si la data de 1 iulie procesul va fi amanat, "cu siguranta", pentru ca se va cere stabilirea altui complet, ales de data asta aleatoriu.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Kovesi verdict Voiculescu prescriere, #Mateut dosar ICA Voiculescu, #dosar ICA Voiculescu amanat , #inchisoare