Lectia oferita de Dan Voiculescu (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Luni, 11 August 2014, ora 15:22
28724 citiri
Lectia oferita de Dan Voiculescu (Opinii)
Foto: evz.ro

Condamnarea lui Dan Voiculescu a provocat infinit mai putina emotie decat m-as fi asteptat, daca lasam deoparte emisia Antenei 3. Luand in calcul reactiile si presiunile facute pana in momentul sentintei finale a judecatorilor, m-as fi asteptat ca dupa pronuntarea deciziei sa se cutremure natiunea.

Si de o parte, si de cealalta, politicieni si analisti turnau cumva toata esenta societatii romanesti in verdictul final al judecatorilor. Parea ca insusi viitorul Romaniei atarna de sensul deciziei pe care o va lua instanta. Acesta a fost cel putin mesajul pe care societatea civila din jurul lui Dan Voiculescu l-a transmis constant.

In locul unei mini-revolutii, au aparut doar cateva comentarii mai mult sau mai putin decente, iar politicienii au fost mai degraba retinuti, cu unele exceptii si ele aproape de inteles.

Pe de alta parte, pedepsele mari primite de inculpati in dosarul ICA, dar mai ales cei zece ani de inchisoare cu executare luati de Dan Voiculescu si masurile fara precedent pentru recuperarea prejudiciului - confiscarea sediilor Grivco si Antena 3 si a sumei de 11 milioane de dolari din conturile fiicelor mogulului - reprezinta, e adevarat, un salt urias pentru justitia din Romania.

S-a introdus astfel tema judecatii modului in care au fost facute privatizarile, mai mici sau mai mari, care au transformat statul roman intr-o ruina, dar au imbogatit o mana de indivizi care pareau a fi fost conectati la un sistem special infiintat pentru acest scop.

Dincolo de bucuriile naive ale unora si comentariile extreme ale altora - ca incatusarea lui Voiculescu reprezinta o a doua revolutie sau echivaleaza cu decesul oficial al comunismului sau al Securitatii -, dincolo si de bocetul neincetat care este difuzat pe postul Antena 3, morala cea mai importanta a condamnarii lui Voiculescu este ca in Romania s-ar putea face dreptate indiferent de numele celui care a gresit.

Dar, in acelasi timp, pe cat de benefica este o astfel de idee pentru o societate saracita in urma unor privatizari suspectate mereu a fi fost facute in mod fraudulos si din cauza complicitatii mediului politic cu cel economic, pe atat de periculoasa este ea tocmai pentru ca ridica asteptarea generala la un nivel atat de ridicat. Din acest punct, justitia nu are decat un singur drum - sa continue ceea ce a inceput odata cu prima condamnare a lui Adrian Nastase.

In cazul in care, dupa alegerile din toamna, se va demonstra ca totul a fost rodul unei harnicii prea atent organizate, pentru a impresiona electoratul, de exemplu, exista riscul ca dreptatea facuta pana acum sa se transforme intr-o nedreptate si mai mare, cu consecinte imposibil de prevazut sau controlat. Asta e punctul de inflexiune, momentul in care cei care conduc si vor conduce Romania pot sa demonstreze ca au invatat ceva din lectia ultimilor 25 de ani.

Din acest punct de vedere, pana si priveghiul organizat seara de seara in platourile Antenei 3, de unde se transmite un singur mesaj - regimul criminal al lui Traian Basescu le-a condamnat pe nedrept idolul si pentru asta trebuie sa fie judecat, isi are rolul sau benefic. Printre multele enormitati care se urla minut de minut, exista si cateva intrebari cu sens si justificate la care justitia de azi sau de maine trebuie sa ofere un raspuns. Oricare ar fi el.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Dan Voiculescu inchisoare privatizare ICA, #Antena 3 Dan Voiculescu inchisoare , #inchisoare