Procuror DNA: Dan Voiculescu e un profitor al carentelor legislative. Scopul pedepsei nu a fost atins

Joi, 08 Iunie 2017, ora 14:41
4009 citiri
Procuror DNA: Dan Voiculescu e un profitor al carentelor legislative. Scopul pedepsei nu a fost atins
Foto:Arhiva Hepta.ro

Magistratii Judecatoriei Sector 5 urmeaza sa pronunte joi o decizie privind liberarea conditionata a lui Dan Voiculescu, condamnat la 10 ani de inchisoare in dosarul ICA.

Avocatul acestuia a sustinut, la termenul de azi al procesului, ca a mai existat o decizie definitiva a unei instante, care a spus in ianuarie ca omul de afaceri poate fi liberat conditionat dupa sase luni, si nu in octombrie 2017, asa cum au sustinut procurorul DNA si Comisia de liberari conditionate a Penitenciarului Rahova.

Avocatul a mai sustinut ca Dan Voiculescu a aratat "staruinta in munca" in penitenciar si ca omul de afaceri "nu trebuie indreptat, pentru ca are o educatie solida".

"Tribunalul Bucuresti a decis definitiv, in ianuarie 2017, ca sase luni sunt suficiente pentru a depune o noua cerere de liberare conditionata, nu 11 luni cum a zis Judecatoria Sectorului 5 in prima instanta.

Altfel spus, un magistrat a stabilit definitiv ca 6 luni sunt suficiente pentru indreptarea domnului Voiculescu. Comisia din penitenciar trebuia sa tina cont de hotararea tribunalului. In acest interval, Voiculescu s-a comportat corespunzator si nu avut conflicte in detentie", a aratat avocatul Florin Surghie.

El a continuat si a aratat ca analizand motivele de respingere a cererii de liberare formulate de Comisia de la Rahova a observat ca acestea sunt netemeinice.

In replica, procurorul DNA a cerut respingerea cererii de liberare pe motiv ca, daca nu s-ar tine cont de cele 11 lucrari stiintifice scrise de Voiculescu in inchisoare, nu ar fi indeplinit fractia de o treime din pedepasa executata.

"Condamnatul a avut doar 57 de zile castigate prin munca, restul de peste 300 de zile fiind castigate prin elaborarea de lucrari stiintifice. Nu a dat dovada de corectitudine. Nu exista nicio dovada ca manuscriele au fost redactate in penitenciar.

Este un profitor al carentelor legislative. Executarea a doar o patrime din pedeapa arata ca scopul pedepsei nu a fost atins. Prejudiciul nu a fost achitat catre Ministerul Agriculturii. Nici macar cheltuielile judiciare nu le-a achitat. Concluziile Comisiei din penitenciar sunt de respingere in unanimitate. Abia in octombrie 2017 a recomandat Comisia un noul termen de cerere", a aratat procurorul.

El a mai precizat ca penitenciarul nu l-a trecut pe Voiculescu din regimul inchis in regim semi-deschis si ca acest lucru arata ca omul de afaceri nu a dat semne de indreptare. "Cerem reiterarea cererii dupa 23 octombrie, asa cum a spus Comisia din penitanciar", a incheiat reprezentantul DNA.

In replica, avocatul lui Voiculescu a aratat ca omul de afaceri nu a dorit un regim semi-deschis in inchisoare din motive de securitate.

Instanta a ramas in pronuntare pe cererea formulata de Dan Voiculescu, decizia urmand sa fie luata de judecatoarea Camelia Mihaela Andrei. Decizia nu va fi definitiva, putand fi atacata la Tribunalul Bucuresti.

Quarterly Report - evenimentul #1 pentru companii la BVB

Tezaurul României furat de Rusia, pe agenda Parlamentului European: "În stilul caracteristic, Rusia doar ia, niciodată nu dă"
Tezaurul României furat de Rusia, pe agenda Parlamentului European: "În stilul caracteristic, Rusia doar ia, niciodată nu dă"
Parlamentul European va dezbate în premieră problema Tezaurului Românesc sechestrat la Moscova. Eurodeputaţii vor vota în luna martie o rezoluţie prin care solicită Federaţiei Ruse să...
Ion Iliescu vorbește de ziua sa despre traseismul politic și glumele pe seama vârstei sale: ”Știu că Internetul e plin de meme-uri cu mine, cum că speranța moare penultima”
Ion Iliescu vorbește de ziua sa despre traseismul politic și glumele pe seama vârstei sale: ”Știu că Internetul e plin de meme-uri cu mine, cum că speranța moare penultima”
Fostul președinte al României, Ion Iliescu, care a împlinit 94 de ani duminică, 3 martie, a vorbit în podcastul fostului ministru al Culturii, Ionuț Vulpescu, despre cum primește glumele la...
#proces eliberare conditionata Voiculescu, #avocat Dan Voiculescu, #Dan Voiculescu inchisoare , #inchisoare