Voiculescu ar putea iesi din inchisoare in ianuarie

Miercuri, 10 Decembrie 2014, ora 08:12
5684 citiri
Voiculescu ar putea iesi din inchisoare in ianuarie

Cererea lui Dan Voiculescu de anulare a pedepsei cu inchisoarea primite in dosarul ICA va fi analizata pe 6 ianuarie de un complet de divergenta, la Curtea de Apel Bucuresti (CAB).

Acest complet s-a constituit, intrucat cei doi judecatori din completul de la CAB caruia i-a fost repartizata initial contestatia nu au putut sa cada de acord asupra unei decizii.

Voiculescu acuza instanta care l-a condamnat de rea credinta

In cadrul judecarii pe fond a acestei cereri, avocatul lui Voiculescu, Gheorghita Mateut, a cerut anexarea la dosar a inregistrarilor sedintelor de judecata in dosarul ICA, intrucat, sustinea aparatorul, se va putea observa comportamentul completului, "care fost constant de rea credinta".

"Se observa pornirea instantei orientata clar in obtinerea unei solutii de condamnare, de la primul la ultimul termen de judecata", a spus Mateut in sala de judecata.

Pe de alta parte, procurorul de sedinta a aratat ca nu i se pare normal ca in sala de sedinta sa se faca aprecieri cu privire la capacitatea unui judecator.

"Completul de judecata din dosarul ICA a dat dovada ca a lecturat dosarul. Suntem pe un domeniu pur speculativ, iar legea nu ne permite asa ceva. (...) Petentul discuta chestiuni ce tin nu doar de incompatibilitate, ci si de procedura de solutionare a incompatibilitatii, chestiuni total diferite.

In faza contestatiei in anulare nu se discuta procedura", a spus procurorul DNA.

Voiculescu vrea in libertate si cere anularea pedepsei - ce a hotarat instanta

Curtea de Apel Bucuresti urmeaza sa continue dezbaterile si in cazul contestatiei in anulare formulata de Sorin Pantis, condamnat si el in acelasi dosar la sase ani de inchisoare, urmatorul termen fiind fixat pentru 6 ianuarie 2015.

In cazul sau, instanta urmeaza sa decida daca va cita Curtea de Apel Bucuresti, intrucat aceasta este institutia unde s-a format completul de judecata care a solutionat dosarul ICA, complet cu privire la care avocatii lui Pantis au adus mai multe acuzatii.

Voiculescu isi contesta condamnarea la 10 ani de inchisoare

In 15 octombrie, Curtea de Apel Bucuresti a admis in principiu judecarea cererilor de anulare a pedepselor formulate de Dan Voiculescu si Sorin Pantis, condamnati la zece, respectiv sapte ani de inchisoare, in dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetari Alimentare (ICA).

Avocatii lui Dan Voiculescu au depus, in 18 august, la Curtea de Apel Bucuresti, o contestatie in anulare cu privire la pedeapsa primita de acesta in dosarul ICA, iar imediat dupa acest demers au formulat o cerere de stramutare a cauzei la o alta curte de apel din tara. Motivele invocate de avocatii lui Voiculescu au fost legate de mediatizarea excesiva a dosarului, dar si de faptul ca magistratii Camelia Bogdan si Alexandru Mihalcea nu ar fi fost impartiali atunci cand au dat sentinta in cauza.

Cererea de stramutare a procesului in care Dan Voiculescu solicita anularea pedepsei a fost insa respinsa ca nefondata de catre judecatorii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ), care au dispus astfel ca acest proces sa fie analizat in continuare de magistratii de la Curtea de Apel Bucuresti.

In 8 august, completul de judecata de la Curtea de Apel Bucuresti format din magistratii Camelia Bogdan si Alexandru Mihalcea i-a condamnat definitiv, in dosarul privatizarii ICA, pe Dan Voiculescu la 10 ani de inchisoare, pe Gheorghe Mencinicopschi, fost director al ICA, la opt ani, si pe fostul ministru Sorin Pantis la sapte ani de inchisoare.

De ce a fost condamnat Voiculescu: A spalat bani ca un gangster celebru (motivare)

De ce a primit Voiculescu pedeapsa maxima

In acelasi dosar, fostul director al Agentiei Domeniilor Statului (ADS) Corneliu Popa a fost condamnat la opt ani de inchisoare, iar Jean Catalin Sandu, fost sef al Directiei Juridice din ADS, a primit sase ani de inchisoare. Tot la sase ani de inchisoare a fost condamnat Vlad Nicolae Savulescu, fost sef al Directiei de Privatizare-Concesionare din ADS.

Flavius Adrian Pop, fost sef de serviciu in ADS, a fost condamnat la cinci ani cu executare. Gheorghe Sin si Constantin Baciu au primit patru ani de inchisoare cu suspendare, iar Vica Ene si Grigore Marinescu, trei ani, tot cu suspendare.

Citeste si:
Ciolacu anunță noi măsuri fiscale. Sunt vizate taxele și impozitele
Ciolacu anunță noi măsuri fiscale. Sunt vizate taxele și impozitele
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a anunţat luni, la sediul PSD, că sunt mai multe măsuri fiscale pe care va trebui să le ia coaliţia, pe care şi să le prezinte până la 1 iunie. Codul...
Președintele CJ Neamț, baronul PSD Ionel Arsene, acuzat de ANI că nu poate justifica peste 40.000 de euro. Au fost sesizați procurorii
Președintele CJ Neamț, baronul PSD Ionel Arsene, acuzat de ANI că nu poate justifica peste 40.000 de euro. Au fost sesizați procurorii
Agenţia Naţională de Integritate (ANI) a sesizat Parchetul în cazul preşedintelui CJ Neamţ Ionel Arsene, pentru o diferenţă de peste 40.000 de euro între venituri şi averea dobândită....