Voiculescu mai asteapta sentinta definitiva - apelul in dosarul ICA, amanat

Vineri, 07 Martie 2014, ora 10:37
8145 citiri
Voiculescu mai asteapta sentinta definitiva - apelul in dosarul ICA, amanat
Foto: Arhiva

Dan Voiculescu a fost asteptat, vineri, la Curtea de Apel Bucuresti, unde s-a judecat primul termen al apelului pe care l-a facut in dosarul ICA. Procesul a fost amanat pana la data de 8 aprilie, pentru ca inculpatii au invocat lipsa apararii.

Prin urmare, judecatorii au decis ca la termenul urmator toti inculpatii trebuie sa fie prezenti, avand obligatia ca pana atunci sa isi rezolve problemele cu apararea, in contidiile in care mai multi inculpati au depus cereri de amanare in vederea pregatirii apararii si pledoariilor.

Dan Voiculescu nu s-a prezentat vineri in fata instantei.

Conform noului Cod Penal, decizia Curtii de Apel va fi definitiva, nemaiputand fi atacata cu recurs.

5 ani de inchisoare si 3 ani interzicerea unor drepturi

Tribunalul Bucuresti l-a condamnat in data de 26 septembrie pe Dan Voiculescu la cinci ani de inchisoare cu executare pentru spalare de bani. De asemenea, judecatorii au decis interzicerea drepturilor de a alege si de a fi ales, precum si de a ocupa o functie implicand exercitiul autoritatii de stat pe o perioada de trei ani dupa executarea pedepsei principale.

Dan Voiculescu, condamnat la 5 ani de inchisoare cu executare

In plus, Dan Voiculescu a fost obligat de instanta sa plateasca circa 6 miliarde lei vechi, suma ce reprezinta contravaloarea celor peste 18 milioane de actiuni de la ICA donate fiicei sale mai mari, Camelia Voiculescu.

In acelasi dosar au mai fost condamnati la cate 6 ani inchisoare Gheorghe Mencinicopschi, fost director general al ICA, Sorin Pantis, fost ministru al Telecomunicatiilor si angajat al ICA, precum si Jean Catalin Sandu, Popa Corneliu, Vlad Nicolae Savulescu si Flavius Pop, in timp ce alti inculpati din dosar - Constantin Baciu, Grigore Marinescu, Vica Ene si Alexandru Petre - au primit cate cinci ani de inchisoare.

Judecatorii au mai decis ca Dan Voiculescu si ceilalti inculpati sa plateasca in solidar suma de 60.482.613 euro, valoare ce reprezinta prejudiciul adus Ministerului Agriculturii.

Totodata, pe bunurile si conturile lui Dan Voiculescu a fost pus sechestru asigurator, printre ele aflandu-se o casa din Bucuresti evaluata la 250.000 euro si un cont bancar de peste 15 milioane lei.

Sechestru pe averea lui Dan Voiculescu

Decizia a fost atacata cu apel de Dan Voiculescu, in timp ce procurorii DNA au cerut majorarea pedepsei pana la maximul de 12 ani prevazut de lege.

Dosarul ICA: DNA cere pedepse mai mari pentru Dan Voiculescu

Pe de alta parte, Dan Voiculescu si fiica sa, Camelia, mai sunt acuzati si de complicitate la santaj in dosarul in care Sorin Alexandrescu, directorul Antena Grup, a fost trimis in judecata pentru santajarea administratorului RCS&RDS, Ioan Bendei.

DNA: Dan Voiculescu, fiica lui si Sorin Alexandrescu au tergiversat ancheta

Trimis in judecata in 2008, Voiculescu a demisionat de doua ori din Senat

Presedintele fondator al PC, Dan Voiculescu, a fost trimis in judecata in decembrie 2008 de procurorii DNA, in calitate de actionar majoritar al SC Grupul Industrial Voiculescu si Compania (Grivco) SA Bucuresti, de membru al Adunarii Generale a Actionarilor si al Consiliului de Administratie ale ICA si de membru al AGA si director general al SC "Bioprod" SA Bucuresti.

Procurorii l-au acuzat pe Dan Voiculescu ca s-a folosit de fucntia de conducere in partid pentru a influenta si a obtine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri sau alte foloase necuvenite. De asemenea, Dan Voiculescu a fost acuzat si de spalare de bani, ambele infractiuni savarsite in forma continuata.

Potrivit rechizitoriului, "in perioada 1991-2003, inculpatii au desfasurat o serie de operatiuni financiare si comerciale frauduloase in scopul de a facilita adjudecarea prin licitatie, de catre Grivco SA (firma lui Dan Voiculescu), a pachetului de actiuni detinut de Administratia Domeniului Statului la I.C.A., la un pret mult mai mic fata de valoarea comerciala reala, in conditii discriminatorii, netransparente si prin subevaluarea activelor si a titlurilor de participare".

In plus, anchetatorii aratau ca in iulie 2003, Corneliu Popa (judecat si el in dosar), in calitatea sa de presedinte al Consiliului de Administratie al Agentiei Domeniilor Statului, ar fi aprobat ilegal declansarea procesului de privatizare al I.C.A, stabilind o valoare a pachetului de actiuni de 94,5 ori mai mica de valoarea comerciala reala a acestuia.

La licitatia aranjata ar fi participat doar firma Grivco a lui Voiculescu si, in nume propriu, Gheorghe Mencinicopschi, directorul general si membru al A.G.A. al I.C.A. S.A, dar si membru al Partidului Conservator inca din 1991.

Dan Voiculescu a demisionat de doua ori din Senat pentru a tergiversa procesul, in conditiile in care parlamentarii erau judecati doar de Inalta Curte conform vechiului Cod Penal.

Citește și:
Ce spune protocolul PNL - PSD despre schimbul de ministere. Portofoliul la care social-democrații nu ar vrea să renunțe
Ce spune protocolul PNL - PSD despre schimbul de ministere. Portofoliul la care social-democrații nu ar vrea să renunțe
Pe lângă rocada premierilor din coaliție care ar trebui să aibă loc în luna mai 2023, PSD și PNL urmează să schimbe și mai multe ministere. Social-democrații au dat, însă, semnale că...
Ministrul Muncii, amenințat cu plângerea penală. Avertismentul sindicatelor privind majorarea pensiilor și salariilor
Ministrul Muncii, amenințat cu plângerea penală. Avertismentul sindicatelor privind majorarea pensiilor și salariilor
Sindicatele i-au amenințat cu plângerea penală pe ministrul Muncii, Marius Budăi, și pe ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, din cauza pensiilor și a salariilor. Sindicaliștii de la...