Dan Voiculescu l-a ajutat pe Crin Antonescu sa scape de UDMR din Guvern

Joi, 20 Decembrie 2012, ora 12:37
6691 citiri
Dan Voiculescu l-a ajutat pe Crin Antonescu sa scape de UDMR din Guvern
Foto: agentia.org

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a povestit cum s-a ajuns la semnarea acordului cu USL si la ruperea lui. Rolul esential l-a jucat Dan Voiculescu, sustine Kelemen Hunor, care le-a cerut maghiarilor sa sustina candidatura USL la prezidentialele din 2014 si sa renunte la eliminarea art.1 din Constitutie.

Astfel, la negocierile pentru viitoarea guvernare, care au avut loc saptamana trecuta, Crin Antonescu l-a dus si pe Dan Voiculescu, a declarat liderul UDMR pentru Adevarul.

El a precizat ca despre acest acord cu USL s-a discutat inca din luna august, dupa ce povestea referendumului se incheiase si toata lumea stia care fusese atitudinea populatiei de etnie maghiara, si a fost semnat in luna septembrie.

Liderul UDMR mai spune ca documentul nu ar fi avut un caracter secret. Mai mult, Kelemen Hunor nu isi poate explica de ce Crin Antonescu s-a aratat surprins de anuntul prin care UDMR era invitata la negocieri de guvernare, anunt facut de Victor Ponta imediat dupa exit-poll-ul din 9 decembrie. "Crin Antonescu stia ca va avea loc un asemenea anunt in seara alegerilor", spune Kelemen. El adauga ca, mai mult, anuntul trebuia sa-l faca toti trei, la Bucuresti, insa s-a abandonat aceasta idee pentru ca Victor Ponta era la Gorj, iar liderul UDMR era la Ciuc.

Miercuri, imediat dupa alegeri, Crin Antonescu l-a dus la negocieri si pe Dan Voiculescu.

"Pentru mine a fost foarte ciudat ca domnul Antonescu i-a dat cuvantul lui Dan Voiculescu. Eu nu stiam ca Dan Voiculescu trebuie sa prezinte pozitia lor". Dan Voiculescu a pus doua conditii suplimentare, care nu fusesera convenite la momentul semnarii pactului.

Prima era aceea ca UDMR sa sprijine candidatura USL la prezidentialele din 2014. "Eu am spus ca aceasta propunere este absolut corecta. Daca guvernam impreuna si va mai exista USL la momentul alegerilor prezidentiale, e corect sa sustinem candidatul lor", spune Kelemen Hunor.

Cea de a doua cealalta conditie se referea la abandonarea de catre UDMR a ideii de eliminare din Constitutie a articolului 1 care prevede ca Romania este stat national.

"Era clar o conditie ca sa ne impinga pe noi in afara jocului, fiindca era clar ca nu putem face asa ceva. Eu nu accept sa fac declaratii de loialitate nici lui Antonescu, nici lui Voiculescu, si nici sa-mi spuna cineva intr-o tara libera despre ce am voie si despre ce nu am voie sa vorbesc. Revizuirea Constitutiei este o dezbatere politica, parlamentara, care la un moment dat se voteaza, nu are legatura cu Guvernul.(...) Ma intreb daca va mai avea cineva interes sa semneze o intelegere cu acel om care nu respecta o intelegere".

Ce prevedea acordul tripartit:

Documentul semnat de Victor Ponta, Crin Antonescu si Kelemen Hunor in luna septembrie prevedea patru lucruri:

- Daca USL nu obtine la alegerile generale 50 la suta plus unul dintre mandatele parlamentare, UDMR intra la guvernare si formeaza impreuna cu USL majoritatea parlamentara.

- Daca USL obtine mai mult de 50 la suta plus unul din mandate (fara a se preciza cat de mult peste acest prag - n.red.), UDMR este de asemenea invitata la guvernare si formeaza majoritatea parlamentara alaturi de USL. Dupa alegeri, negocierile urmau sa se poarte in functie de ponderea parlamentara a partilor.

- Pe perioada guvernarii comune, nu va fi afectat nici unul dintre drepturile deja obtinute de minoritatile nationale.

- Cele trei parti se vor consulta si vor colabora in chestiuni care privesc noi drepturi ale minoritatilor, revizuirea Constitutiei si reorganizarea administrativa (fara a se intra in detalii - n.red), iar deciziile nu se vor lua decat impreuna.

"Este pentru prima data in 23 de ani cand o astfel de intelegere politica nu este respectata de catre unul dintre semnatari. Noi de fiecare data ne-am respectat cuvantul dat, chiar si cand am avut de pierdut", a declarat Kelemen Hunor.

Citește și:
Tensiuni în coaliția de guvernare. PSD, critică apăsat UDMR după declarația lui Csoma Botond. Cum răspunde politicianul maghiar
Tensiuni în coaliția de guvernare. PSD, critică apăsat UDMR după declarația lui Csoma Botond. Cum răspunde politicianul maghiar
Liderii PSD au transmis în ultimele zile mai multe critici la adresa UDMR după ce deputatul maghiar Csoma Botond ar fi avut un „discurs provocator” în ședința parlamentului dedicată Zilei...
Strategia pentru prezidențiale. Ce așteaptă partidele mari înainte să-și anunțe candidații
Strategia pentru prezidențiale. Ce așteaptă partidele mari înainte să-și anunțe candidații
În ciuda speculațiilor privind candidații la alegerile prezidențiale din 2024, niciunul dintre principalele partide politice din România nu și-a prezentat opțiunea. Cu toate astea,...