Domnule Antonescu, mai faceti-i o vizita Doinei Cornea, daca aveti curaj!

Luni, 14 Martie 2011, ora 09:22
7632 citiri
Domnule Antonescu, mai faceti-i o vizita Doinei Cornea, daca aveti curaj!
Foto: Arhiva

Verdictul de colaborator al Securitatii dat, joi, de Inalta Curte, lui Dan Voiculescu nu are un efect major asupra fondatorului PC, dar ar putea avea unul devastator asupra lui Crin Antonescu.

Acest verdict le dovedeste tuturor alegatorilor care inca mai tin ochii deschisi ca intre discursul inaltator, impecabil, si faptele politice ale liderului PNL exista o diferenta uriasa, de-a dreptul primejdioasa.

Am asteptat cu emotie ziua de vineri, a doua dupa cea in care instanta a stabilit definitiv ca Dan Voiculescu a fost colaborator al Securitatii. Stiam ca din punct de vedere legal acesta nu risca mai nimic.

Chiar daca va fi acuzat de fals, in cazul in care a declarat pe propria raspundere la Senat ca nu a fost colaborator, armata lui de avocati va sustine in instanta ca a facut-o ferm convins de nevinovatia sa, asa ca, cel mai probabil, nu va primi nicio pedeapsa legala.

In acelasi timp, legea nu prevede demiterea lui automata din Parlament si nici nu il impiedica sa mai candideze la alegerile viitoare. Asa ca, pentru Dan Voiculescu, verdictul primit nu inseamna mare lucru.

In plus, nu ma asteptam nici ca acesta sa isi respecte cuvantul dat in august 2006: "Sunt primul care spun ca in PC nu au ce cauta oameni imorali, turnatori, oameni care au fost intr-un fel sau altul in slujba Securitatii. Concret, la noi, cine se va dovedi ca a avut angajament cu Securitatea, ca a luat bani sau alte avantaje de la Securitate va fi dat afara din structurile de partid, in frunte cu mine".

Sa fim seriosi...

Puterea e in mana PNL

In schimb, am avut CONVINGEREA ca la conferinta de presa anuntata pentru ora 13.00 Crin Antonescu se va delimita public de Voiculescu. Nu rupand alianta dintre PNL si PC, nu distrugand intreaga constructie a Opozitiei, USL, ci cerandu-i pur si simplu sa faca un gest de onoare si sa demisioneze din Parlament.

Ba mai mult, marturisesc ca nici nu mi-a trecut prin cap ca Antonescu nu va incepe conferinta de presa prin a anunta ca PNL ii retrage sprijinul parlamentar vicepresedintelui Senatului Dan Voiculescu. Sa nu uitam ca el ocupa in prezent aceasta functie inalta in stat DOAR datorita PNL, si asta in ciuda faptului ca grupul parlamentar PNL-PC numara circa 20 de liberali si doar 2 conservatori, dintre care unul provenit recent din PSD.

Am avut convingerea ca Antonescu va reveni asupra deciziei initiale si ii va reda fotoliul de vicepresedinte al Senatului, ocupat vremelnic de Dan Voiculescu, colegului sau Teodor Melescanu. Dar iata ca nu a fost sa fie asa.

Revin: nu i se poate cere fondatorului PC sa demisioneze din propriul partid si nici nu ar avea niciun rost. Nu li se poate cere PNL si PSD sa rupa protocoalele cu PC. Sunt constructii politice gestionate de o multime de alti oameni, a caror eficienta si forta se va vedea sau nu in perioada urmatoare.

Dar cred ca li se poate cere liberalilor sa ne scuteasca de jena istorica de a avea si, mai ales, de a mentine intr-o foarte importanta functie a statului roman un politician catalogat de instanta drept colaborator al fostei Securitati.

Ar trebui revocat Voiculescu din functia de vicepresedinte la Senat? - Sondaj Ziare.com

Din pacate, declaratiile date de Crin Antonescu la conferinta de presa de vineri au fost de un cinism infiorator. Acesta este cuvantul: CINISM.

Antonescu si-a jignit proprii camarazi din partid care au incercat sa ii ceara sa adopte o atitudine onorabila, printre care Varujan Vosganian si Adriana Saftoiu.

Dar si mai grav, Crin Antonescu s-a jignit pe sine insusi sau cel putin pe acel Crin Antonescu oferit publicului, care, dupa cum se demonstreaza acum, a fost doar o naluca.

De la "foarte grav" la "propaganda"

Sa ne reamintim mai intai cateva secvente din istoria recenta. De exemplu, raspunsul lui Crin Antonescu la insinuarile din ianuarie ale lui Traian Basescu cu privire la un zvon legat de colaborarea cu Securitatea a liderului liberal sub numele conspirativ "Porumbacul". "E vorba de o acuzatie sau de o insinuare pe care seful statului o face la adresa unui sef al Opozitiei, e un lucru grav", declara pe 8 ianuarie 2011 Antonescu cerandu-i socoteala sefului statului.

Insinuarile erau grave, dar certitudinea de azi in cazul Voiculescu nu e si mai grava, domnule Antonescu?

Au urmat delimitarile publice ale liderului PNL de Dan Voiculescu, dupa alianta celor doua partide, cum ar fi cea din 13 ianuarie: "Am facut o alianta cu PC, nu cu Dan Voiculescu(...) In discutiile pe care le-am avut cu PC nu am avut nicio discutie despre Dan Voiculescu sau Crin Antonescu. Cred ca e usor sa presupui, dar nu am purtat nicio discutie, nu am semnat nimic ca Voiculescu sa fie vicepresedintele Senatului. Scopul este constituirea unei noi majoritati ca sa schimbam actuala Putere".

Iata insa ce spunea acelasi Crin Antonescu pe 31 ianuarie:

"Eu l-am rugat pe dl Melescanu sa indeplineasca si functia de vicepresedinte al Senatului, la care eu am renuntat in timpul campaniei electorale si pe care, fiind destul de aglomerat cu activitatea de la partid, nu am dorit s-o reiau. Acum, conform discutiei dinainte, o va indeplini Dan Voiculescu, care detinea aceasta functie de vicepresedinte al Senatului atunci cand se afla in grupul PSD. E normal ca, venind in grupul PNL, sa-si pastreze aceasta pozitie".

Si iata ce a declarat acelasi Crin Antonescu vineri, 11 martie 2011, a doua zi dupa verdictul dat de Inalta Curte:

"Eu cu domnul Voiculescu - daca vreti sa spuneti asa, pentru ca nu-i personal cu domnul Voiculescu, e cu PC, dar eu imi asum, nu sunt ipocrit, rolul major pe care Dan Voiculescu il joaca in acest partid - am incheiat o intelegere politica, din motive politice, foarte clare, cu obiective politice foarte clare si am incheiat-o stiind ca asupra lui Dan Voiculescu planeaza suspiciuni cat se poate de serioase si am avut eu insumi convingerea ca Dan Voiculescu, lucrand in comertul exterior, unde a lucrat inainte de 1989, a avut o relatie cu Securitatea".

Presedintele PNL a recunoscut astfel in fata opiniei publice ca toate delimitarile sale anterioare au fost de fatada. Ca, de fapt, el a avut inca de la inceput convingerea ca Dan Voiculescu a fost colaborator si totusi si-a legat partidul cu luciditate si premeditare de unul condus de acest om politic.

Ca si cum nu ar fi fost de ajuns, vineri, Crin Antonescu a reusit sa impinga lucrurile dincolo de orice limita.

"Am facut cu votul, cu sustinerea si in numele PNL o alianta politica cu PC al carui presedinte de onoare e Dan Voiculescu si cu PSD al carui presedinte de onoare e Ion Iliescu. (...) Nu am ipocrizia pe care vad ca o au tot felul de anticomunisti recenti si antisecuristi partiali in aceste zile(...) Voi colabora cu PC in intregimea sa, inclusiv cu Dan Voiculescu atata vreme cat elementele acestei intelegeri politice si proiectele politice ale acestei aliante vor fi respectate de fiecare dintre parti", a spus el, subliniind ca nu este dispus sa "faca pe prostul" si aratandu-se convins ca toata tevatura este pusa la cale de Traian Basescu si sustinatorii lui.

Atat a mai ramas in opinia lui Crin Antonescu din aceasta rana deschisa a poporului roman - colaborarea cu Securitatea: o nimica toata.

De ce?

Am incercat sa imi explic de ce se comporta Crin Antonescu astfel. Nu am reusit.

In primul rand nu se poate pretinde ca grupul parlamentar al PNL nu il poate da jos pe Dan Voiculescu din functia de vicepresedinte. Au facut-o pesedistii cu presedintele Camerei Deputatilor Adrian Nastase in martie 2006, iar potrivit regulamentului "calitatea de presedinte al Senatului, de vicepresedinte, secretar sau chestor inceteaza, inainte de expirarea mandatului, ca urmare a pierderii calitatii de senator(...), a demisiei din functie sau a revocarii in conditiile prezentului regulament", iar revocarea unui vicepresedinte "poate fi solicitata de grupul parlamentar care l-a propus".

Pe de alta parte, poate ca alta ar fi fost situatia daca Opozitia ar fi avut curand vreo sansa de reusita sa darame Guvernul si soarta actiunii ar fi depins cu adevarat de cele 4-5 voturi ale PC-ului in Parlament. Dar nu este deloc asa.

Nu inteleg nici argumentul, exprimat public de mai multi analisti si politicieni, ca PNL are nevoie de trustul de presa al lui Dan Voiculescu. Dincolo de faptul ca mi se pare umilitor, in calitate de jurnalist, ca toata lumea accepta fara surprindere macar mimata ideea ca acesti colegi sunt folositi pentru a face jocuri politice, totusi argumentul este o stupizenie ridicola. Risca Antonescu sa fie atacat de trustul respectiv de presa daca nu facea alianta? A fost atacat vreodata pe vremea cand PNL si PC nu erau aliati?

Foto: www.crinantonescu.ro - Invitat la "Stirea Zilei" in martie 2010

Pe de alta parte, motivarea deciziei, care va fi facuta publica in curand de Inalta Curte, ar putea contine informatii nimicitoare in ochii unei parti a electoratului pentru imaginea publica a unui politician si, implicit, a celor care il sustin.

Sa fi schimbat insa, intre timp, liderul PNL "partea electoratului" pe care doreste sa o reprezinte? Sa fi aflat cumva ca, statistic, turnatorii si informatorii au fost mai multi decat victimele lor si sa fie mai interesat sa le castige voturile?

Nu, nu am fost toti turnatori ai Securitatii!

Intrebari fara raspuns

Stau si ma intreb daca nu cumva, lansand acele acuzatii fara acoperire despre "Porumbac", Traian Basescu nu a urmarit decat sa dea in vileag diferenta uriasa intre discursul impecabil si faptele concrete ale politicianului Crin Antonescu.

Vazand schimbarea totala de atitudine a liderului PNL nu pot sa nu ma tem de ceea ce va face dupa ce va ajunge la putere alaturi de PC si PSD, dar si dupa ce va castiga alegerile prezidentiale din 2014, cotat fiind in sondaje cu cele mai mari sanse.

Va mai fi lasat PNL sa sustina in Parlament Legea Lustratiei sau va trebui sa suporte si rusinea de a vota impotriva ei?

Vor desfiinta CNSAS-ul? De ce nu, daca pentru ei "tema nu mai este de actualitate"? Ce rost mai au toate cheltuielile cu salariile cercetatorilor si membrilor Colegiului, daca informatiile descoperite de ei in arhive nu pot inlatura un politician din fruntea statului?

Pana unde vor merge schimbarile de conceptie si de valori in acest partid incarcat de istorie, odata creat acest precedent?

Ceea ce ma socheaza de-a dreptul este faptul ca Antonescu nu este de formatie tamplar, economist si nici inginer. Este istoric. Chiar nu intelege ca prin atitudinea adoptata acum fata de Dan Voiculescu ar putea scrie o pagina in istoria Romaniei?

Poate ar fi bine ca domnul Crin Antonescu sa se mai gandeasca la acest subiect si poate va lua o noua decizie. Dar mai intai ar trebui poate sa il viziteze pe seniorul liberal Neagu Djuvara, care i-a facut incredibila onoare de a-l insoti la dezbaterea pentru prezidentialele din 2009.

Foto: Ziare.com - Marea dezbatere a candidatilor la prezidentiale, 20 noiembrie 2009

Poate ar trebui sa il intrebe ce crede si pe mai tanarul sau coleg, istoricul Stejarel Olaru, fost director executiv la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului, inrolat si el in armata sa de sustinatori.

Poate ar trebui sa ii ceara Luciei Hossu Longin, care l-a sustinut cu tarie, sa ii arate inregistrarile "Memorialului Durerii". Poate nu l-a vazut inca.

Foto: www.crinantonescu.ro - Intalnire cu Comitetul de sprijin, 19 noiembrie 2009, Hilton

Si poate ar trebui sa mearga la un gratar cu maestrul Mircea Dinescu si sa afle de la acesta ce-a citit prin dosarul de la CNSAS al lui Dan Voiculescu.

Iar daca nu are timp pentru toate astea, sa faca o singura vizita: doamnei Doina Cornea. Va mai amintiti cine e, domnule Antonescu? Daca numele nu va suna cunoscut, cautati pe Google. E doamna aceea in varsta careia i-ati dus un buchet de crini albi in deschiderea campaniei dumneavoastra electorale la Cluj. O sa va povesteasca multe intamplari de dinainte de 1989.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Kelemen Hunor, atac la PSD și PNL: "Cu chiu cu vai, au găsit un candidat comun şi acum îl abandonează. O bâlbâială politică de neiertat"
Retragerea candidatului coaliţiei PSD - PNL pentru Primăria Capitalei reprezintă o "bâlbâială politică de neiertat", consideră Kelemen Hunor, preşedintele UDMR. "Este o situaţie din...
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Justificarea la care nimeni nu se aștepta: ”Desemnarea lui Cîrstoiu, legată de tendința de a visa”
Senatorul PSD Vasile Dîncu a declarat că renunţarea la varianta unui candidat comun PSD-PNL la Primăria Capitalei şi susţinerea unui candidat propriu denotă ”mai multă flexibilitate”....
#Dan Voiculescu colaborator Securitate, #Crin Antonescu Voiculescu, #alianta PNL PC, #Antonescu Securitate , #politie politica