PSD+PC=Love. Seria a treia

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 17 Aprilie 2008, ora 11:40
2876 citiri
PSD+PC=Love. Seria a treia

Restauratia din PSD mai face un pas mare, prin repetarea unei istorii pentru care multi ar fi bagat mana in foc ca este irepetabila. Pentru a treia oara, social-democratii se aliaza cu partidul lui Dan Voiculescu, doar ca de aceasta data nu mai discutam despre o uniune electorala, adica un fel de concubinaj, ci de una politica, mariaj in toata regula ale carui acte vor fi semnate rapid, chiar joi, dupa ce, miercuri seara, Consiliul National al PSD si-a dat acordul.

Asta inseamna ca protocolul va fi inregistrat la tribunal, iar efectele lui se vor extinde dupa alegeri. Surse din PSD spun ca, potrivit acestuia, cele doua partide fie vor intra impreuna la guvernare, fie vor ramane impreuna in opozitie. Este un fel de clauza anti-tradare prin care PSD vrea sa se asigure a nu va mai pati la fel ca in 2004 cand, practic, evadarea conservatorilor i-a pecetluit pierderea guvernarii. Umilitoare clauza, am putea spune.

Adica PSD este perfect constient ca ar putea fi tradat din nou si totusi se leaga chiar mai vartos de PC, aducandu-l pentru a treia oara, pe usa din dos, in Parlament. Barbatul incornorat nu numai ca isi primeste inapoi amanta infidela si revenita la el doar pentru ca este incapabila sa se descurce pe cont propriu, dar o si ia de nevasta, doar, doar nu l-o insela din nou.

Ne vom intreba desigur ce are atat de important aceasta amanta de-i sunt iertate toate tradarile. Si n-au fost putine. In 2000, PUR devenea partid parlamentar la remorca PSD, pentru ca in 2003, Voiculescu sa intoarca armele acuzandu-i pe social democrati de aroganta si coruptie. N-au trecut decat cateva luni pana la marea impacare, soldata cu o noua alianta electorala si o noua intrare a, de-acum, conservatorilor in Parlament, pe spezele si listele PSD.

N-a cantat cocosul de trei ori dupa instalarea lui Traian Basescu la Palatul Cotroceni ca PC intorcea din nou armele si se alia la guvernare cu Alianta DA si UDMR, lasandu-i pe social democrati cu buzele umflate pe bancile tari ale opozitiei. Votul alaturi de ei pentru presedintia celor doua camere a fost o slaba consolare.

De ce s-o intoarce mereu PSD la un partid fara doctrina, fara program, despre principii nici nu vorbim, un partid mereu sub pragul electoral, care de unul singur nu ar ajunge nici pana la gardul Parlamentului, de unde sa mai si ocupe vreun loc in Legislativ?

Raspunsul nu e, nici el, nou. Surse social-democrate au dezvaluit ca Voiculescu s-a angajat sa puna intreg trustul sau de presa cel independent nevoie mare la dispozitia PSD. Cele mai importante sunt desigur "Antenele", unde liderii social democrati vor fi invitati mereu si vor fi tratati fara "ostilitate". In schimb, PC va primi minimum 5% din locurile din parlament si 10% din posturile de ministri, secretari de stat, ambasadori. Dai niste locuri, dar stai in fata, par sa-si fi spus social democratii care n-au avut nevoie de prea multa munca de convingere pentru a inghiti, nemestecat, protocolul.

Boli incurabile

Protocolul PSD-PC ascunde cateva adevaruri cutremuratoare in primul rand despre PSD, dar si despre politica si presa romaneasca. Reforma mult clamata din PSD isi da astazi ultima suflare, casapita de semnaturile lui Mircea Geoana si Dan Voiculescu, sub atenta indrumare a renascutului Adrian Nastase. Fostul premier a gandit si fosta alianta cu PC, din exact aceleasi considerente, si a perseverat, cu succes iata, dar luandu-si de aceasta data masuri de prevedere suplimentare. Avem acelasi PSD din 2004, identic cu PDSR-ul din 2000. Iar Mircea Geoana, venit in fruntea partidului pasamite tocmai pentru a-l reforma, isi semneaza cuminte propria anulare.

Avem, asadar, acelasi PSD obsedat sa aiba o presa buna cu orice pret. Si daca nu o poate obtine prin proiecte si idei, o cumpara cu locuri in Parlament. In loc sa vina la Bucuresti cu furci si topoare pentru a face praf intelegerea de la centru, care le va baga din nou pe gat candidati ai partidului din cauza caruia au mancat 4 ani painea tare a opozitiei, liderii locali au votat voiosi protocolul, fericiti ca si-au castigat astfel dreptul la o bucatica de ecran in talk-show-uri masluite.

Contemplam, apoi, si viciile votului mixt pe care ne pregatim sa-l inauguram. Daca am fi avut un sistem uninominal autentic, PSD n-ar fi avut cu ce sa-si cumpere "presa buna". Asa insa, la redistribuire vor intra in Parlament pe voturile primite de candidatii PSD o multime de conservatori la care, altfel, electoratul nici nu s-ar fi uitat.

Si mai avem un motiv de mare bucurie - in 2008, presa din Romania se dovedeste inca a fi o marfa care poate fi vanduta in functie de interesele patronului, acelui cumparator care ofera pretul corespunzator. Iar in aceste institutii de presa lucreaza ziaristi care stiu exact ce li se intampla, care vor scrie ce vor fi obligati sau nu vor scrie ce nu vor avea voie, dar nu vor cracni, fie pentru ca nu-i va deranja, fie de dragul clinchetului ademenitor al argintilor.

Exista insa aici o capcana. Ca sa fie valoroasa, presa trebuie sa fie credibila, altfel e marfa alterata. Dupa toate intelegerile in care Dan Voiculescu le-a terfelit ca moneda de schimb, Antenele au mari probleme din acest punct de vedere. Oamenii se pot distra la grimasele lui Valentin Stan sau teatrul ieftin al lui Ion Cristoiu, dar asta nu inseamna ca ii si cred.

Audienta nu masoara credibilitatea. Asa ca e posibil ca PSD sa fi cumparat marfa alterata. Dupa cum e posibil ca electoratul sau sa fie mult mai putin indulgent cu tradarea conservatorilor pe care sa nu mai vrea sa-i trimita pentru a treia oara, total nemeritat, in Parlament, chiar cu riscul de mai ciunti, aproape terapeutic, din voturile PSD.

PSD si PC sunt incremenite in propriile limite si boli, insa electoratul evolueaza.

Citeste si:
Motivul pentru care războiul din Ucraina nu se va termina prea curând. „Va trebui să fim cu toţii pregătiţi”
Motivul pentru care războiul din Ucraina nu se va termina prea curând. „Va trebui să fim cu toţii pregătiţi”
Secretarul general adjunct al NATO Mircea Geoană a declarat sâmbătă, 25 iunie, că anticipează un război de lungă durată în Ucraina. El a spus că nu vede condiţii pentru o...
Mircea Geoană, despre deznodământul războiului din Ucraina: "Nu există suficient de multe forţe ca una dintre părţi să câştige decisiv"
Mircea Geoană, despre deznodământul războiului din Ucraina: "Nu există suficient de multe forţe ca una dintre părţi să câştige decisiv"
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat, vineri, la Cluj, că anticipează o derulare de lungă durată a războiului din Ucraina, în condiţiile în care nu există...