Toxina 2% a politicii romanesti

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Sambata, 11 Octombrie 2008, ora 14:05
5537 citiri
Toxina 2% a politicii romanesti

De ani de zile, politica romanesca inregistreaza un paradox extrem de toxic demn de Cartea Recordurilor.

Un partid de lift, fara doctrina, cameleonic, care niciodata nu trece de doi la suta in optiunile de vot ale romanilor, face jocuri in domenii esentiale, participa la guvernare, este curtat, la fel de vizibil si potent ca o formatiune cu cel putin de zece ori mai multe procente.

Partidul Conservator este de fapt un mutant politic, o specie rezultata din imperecherea securistului ceausist cu mafiotul contemporan, fara scrupule si fara principii.

De fapt, din start, a vorbi despre conservatori ca despre un partid este un non sens. PC este o gasca, gasca lui Voiculescu.

Un partid trebuie sa aiba cel putin o ideologie si cateva personalitati marcante. Care este ideologia PC? Chiar mai putin decat atat, e de stanga sau de dreapta? Cine sunt personalitatile acestui partid, in afara de Dan Voiculescu? Cativa puscariabili, Codrut Seres si George Copos, cateva goarne, Codrut Stefanescu, Sergiu Andon si Marius Marinescu, un un medic celebru ratacit prin politica, cateva masini de vot anonime si un presedinte de mucava pus ca o papusa in fruntea partidului prin vointa lui Voiculescu. In rest, cam nimic.

Si totusi, acest partid se pregateste sa reintre in Parlament, tot pe spezele PSD-ului, tradat si recucerit fara prea mare efort, si chiar pentru o noua intrare la guvernare. Din aceste pozitii, conservatorii au doua griji: sa satisfaca interesele propriei clientele si sa promoveze masuri populiste care sa le mascheze pe primele.

Din prima categorie fac parte doua dintre cele mai scandaloase acte normative ale acestei legislaturi, initiate de PC, care contravin flagrant nu numai Constitutiei, ci si reglementarilor europene: legea care trecea atributia numirii procurorilor sefi de la presedinte la CSM si cea referitoare la casele nationalizate. Prima a fost declarata neconstitutionala, cealalta se indreapta, probabil, in aceeasi directie.

Cui servesc acestei legi? Pai, daca procurorii sefi sunt numiti de prietenosul CSM, in aceste functii pot ajunge persoane mai indulgente poate cu dosarele de la DNA ale familiei Voiculescu, poate cu eventualul dosar de fals in declaratii al lui Dan Voiculescu, poate cu dosarele lui Copos sau ale lui Seres, dar si ale prietenilor din PSD.

Chiriasii care au cumparat cele mai pretioase case nationalizate cine-or fi oare? N-or fi tot colegii de dosar la CNSAS ai domnului Voiculescu si clientii PSD? Ca doar o mana spala pe alta!

Cat priveste populismele propuse de PC, au fost si ele destule: scutiri la plata intretinerii pentru rau-platnici, legea care blocheaza eutanasierea cainilor vagabonzi pentru ca nu mai sunt insa locuri in adaposturi, devansarea platii despagubirilor pentru Daciile nelivrate deponentilor la CEC.

Dan Voiculescu personal se poate lauda chiar cu mai mult de atat. El, impreuna cu mana sa drepta, Sergiu Andon, a reusit sa rastoarne CNSAS care-i daduse verdict de politie politica. Tocmai lui, care a turnat doar ca sa manance o paine, ce nedreptate!

Care-o fi secretul acestei supravieturi paradoxale?

In primul rand, sorgintea renegata a lui Felix, conform verdictului de colaborare cu politia politica emis de CNSAS. Altfel spus, securitatea n-a murit, e mai infloritoare ca oricand, mai puternica decat oricand si reteaua tesuta de ea este cancerul care stoarce Romania. Felix este si el parte a retelei si actioneaza cu toate metodele consacrate ale acesteia.

Apoi, Dan Voiculescu are la-ndemana o jucarie extrem de ravnita de toti politicienii- un trust de presa. Atitudinea binevoitoare a Antenelor fata de social democrati a facut parte, aproape oficial, din conditiile de constituire a aliantei PSD + PC. Daca cineva ar ancheta din ce bani a aparut trustul Intact, ar putea ajunge urgent inapoi la punctul anterior.

Sunt cauze simple, vizibile cu ochiul liber, dar inca incurabile in politica si societatea romaneasca care nu are anticorpi pentru toxina 2%.

Citeste si:
Băsescu își vrea privilegiile înapoi. Atacă la CCR legea prin care a fost lăsat fără vila de protocol și pază
Băsescu își vrea privilegiile înapoi. Atacă la CCR legea prin care a fost lăsat fără vila de protocol și pază
Traian Băsescu a atacat la Curtea Constituţională, prin intermediul instanţei de judecată, modificările aduse Legii 406/2001, prin care i-au fost retrase privilegiile cuvenite foştilor...
Cei mai vizibili miniștri din Guvernul Ciucă. Alexandru Rafila a ajuns unul dintre cei mai „șterși” membri ai Executivului
Cei mai vizibili miniștri din Guvernul Ciucă. Alexandru Rafila a ajuns unul dintre cei mai „șterși” membri ai Executivului
Premierul Nicolae Ciucă ocupă primul loc ca vizibilitate şi în luna mai. Pe locul al doilea se situează ministrul Educaţiei Sorin Cîmpeanu, urmat de ministrul Energiei Virgil Popescu, ambii...