Visinescu si Voiculescu sau diferenta dintre ranga si pix (Opinii)

Marti, 13 August 2013, ora 10:32
3623 citiri
Visinescu si Voiculescu sau diferenta dintre ranga si pix (Opinii)
Foto: Infoo

Cazul Visinescu a cutremurat societatea romaneasca, de cand s-a aflat ca, timp de aproape un sfert de veac, fostul tortionar profita de ciudata noastra democratie, ducand o viata de om onorabil si chiar rasplatit cu o pensie cat leafa unui ministru.

S-ar putea ca societatea sa se agite degeaba. Un articol cat se poate de pertinent, publicat zilelele trecute intr-un ziar central, argumenta punctual ce sanse mari are tortionarul sa scape printre degete sau mai curand printre labirinturile legislatiei noastre.

Atotputernicii politruci

N-am sa ma opresc la argumentele deja publicate. Voi observa doar ca Romania comunista era doldora de lagare, lagarele erau doldora de tortionari, dar, in aproape un sfert de veac, n-a fost prins nici macar unul.

Dimpotriva, fostii galonati ai Securitatii si-au calculat drepturile la pensie, intrucat conform legilor noastre, ori ai muncit, ori ai ucis, ori ai turnat, tot munca se cheama si tot drept se numeste.

S-ar parea ca reportajele din infern ale doamnei Lucia Hossu Longhin au fost privite de clasa noastra politica mai mult ca un fel de divertisment interzis minorilor, decat ca avertizare si ca semnal de alarma.

In tari ca Polonia, Lituania sau Estonia, politicienii au adoptat legi neiertatoare fata de cei care au ucis, silnicit, schingiuit si jefuit aparati de umbra statului totalitar.

De ce la noi nu? Logica observa ca, desi la noi totalitarismul a disparut, umbra lui a ramas. Sa nu uitam ca peste tortionarii, turnatorii si calaii sistemului trona Securitatea, peste Securitate trona Partidul Comunist, iar peste partid nu trona nimeni altcineva, doar secretarii, primii secretari si activistii, intr-un cuvant politrucii.

Lasa-ma sa te las

Politrucii nu se mai vad la suprafata, dar relicvele lor sunt prezente acolo unde nici nu te astepti. Domnul Ion Iliescu este o astfel de relicva, bine conservata.

S-ar putea sa fi avut un rol pozitiv in stavilirea haosului care era sa se instaleze in '89, iar daca asa stau lucrurile, atunci merita o felicitare. Felicitat insa sau nu, tot politruc ramane.

Fusese seful comunistilor din doua judete, mai mare peste securitatile respective, ele insisi mai mari peste temnite, incusiv peste tortionari, turnatori, calai.

Putea fostul lor protector sa-i puna acuma pe tava, daca nu in fata justitiei, macar in fata opiniei publice? Daca lovea in ei, loveau in el. I-a lasat in pace, in baza principiului lasa-ma si te las. Numaidecat a inceput sa roiasca in jurul lui vechea garda totalitara, devenita noua camarila democratica.

Cu titlu de exemplu pot aminti ca Viorel Hrebenciuc a fost seful comitetului judetean PCR Bacau, Octav Cosmanca a fost sef de cadre la CC al PCR, raposatul Al. Barladeanu, fusese fruntas comunist scolit in URSS, iar daca luam la mana toti vechii FSN-isti, vom gasi o droaie.

Pestisorii cei mici si rechinii cei mari

Sa fi avut noi atunci, nu zic un Havel, dar macar un Lech Walesa, este sigur ca altfel ar fi evoluat lucrurile. Dar la noi presedintele era legat cu cordoane ombilicale de vechii colaboratori, de noii revolutionari sositi la borcanul cu miere, mineri, yesmani, lingai, chilipirgii.

Niciunul dintre acestia nu se invarteste prin sferele puterii cu alt gand, decat cum sa se capatuiasca el insusi si cum sa-si oploseasca neamurile pradand tara, saracind oamenii si pacalindu-i cu bunele sale intentii.

Nu intamplator in Polonia s-au facut autostrazi s-au absorbit fondurile europene, s-a privatizat industria fara scandal de tipul Oltchim sau CFR Marfa: acolo nu se fura. Sau, daca vreti, se fura mai putin. Lech Walesa a maturat tot ce era vechi, putred si declasat.

Noi, n-am maturat niciun tortionar si n-am prins in undita CNSAS decat pestisori mici, ca Mona Musca. Rechinii cei mari, ca Voiculescu-Felix ne dau si acuma cu tifla.

N-am facut alaturarea intamplator. Citeam intr-un ziar marturia unei detinute, careia "comandantul" Visinescu ii aplica dimineata un tuseu rectal, ca sa vada daca nu cumva ascunsese in acel loc documente compromitatoare.

Dezgustator si incalificabil. Dar nu mai putin incalificabil, decat sa-ti reclami propria verisoara la Securitate, ca sa te alegi cu o delegatie peste hotare, platita de stat.

Pe Dan Voiculescu, cunoscut pentru raul facut semenilor cu pixul, justitia l-a calificat turnator, dar nu i-a dat pedeapsa, nefiind prevazuta de lege. Extrapoland, Alexandru Visinescu, cunoscut pentru raul facut cu ranga, are motive sa nutreasca sperante, daca si aici legea o fi incurcata si numai zicala foarte clara: unde a mers mia, mearga si suta.

Eveniment Quarterly Report

Ce spune Marcel Ciolacu despre o candidatură la alegerile prezidențiale de anul viitor. Provocarea pe care o are în prezent
Ce spune Marcel Ciolacu despre o candidatură la alegerile prezidențiale de anul viitor. Provocarea pe care o are în prezent
Prim-ministrul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a declarat că nu ştie ce va face legat de o candidatură a sa la alegerile prezidenţiale de anul viitor, subliniind că provocarea pe care o are...
Marcel Ciolacu exclude USL 2. „Exista un duşman, Traian Băsescu. Eu nu am duşmani în politică”
Marcel Ciolacu exclude USL 2. „Exista un duşman, Traian Băsescu. Eu nu am duşmani în politică”
Liderul PSD Marcel Ciolacu a precizat că exclude crearea unui nou USL şi a adăugat că Uniunea Social-Liberală a fost creată deoarece exista un duşman atunci, respectiv Traian Băsescu....
#Alexandru Visinescu tortionar, #Dan Voiculescu turnator Securitate Felix , #politie politica