Cererea lui Voiculescu, respinsa - Dosarul de coruptie nu se intoarce la DNA (Video)

Miercuri, 10 Aprilie 2013, ora 13:52
2794 citiri
Cererea lui Voiculescu, respinsa - Dosarul de coruptie nu se intoarce la DNA (Video)
Foto: Arhiva

Tribunalul Bucuresti a respins cererea lui Dan Voiculescu, care solicitase, prin intermediul avocatilor, ca dosarul sau de coruptie sa se intoarca la DNA.

Astfel, Tribunalul Bucuresti urmeaza sa judece, pe 30 aprilie, un nou termen in dosarul privatizarii Institutului de Cercetari Alimentare, in care este acuzat fondatorul Partidului Conservator, Dan Voiculescu.

Totodata, Tribunalul a respins si celelalte cereri ale lui Voiculescu prin care solicita anularea expertizei financiar-contabile dispuse anterior de judecatorii Inaltei Curti si scoaterea Ministerului Agriculturii si a Agentiei Domeniilor Statului (ADS) din acest proces ca parti civile.

Procesul lui Voiculescu, un nou termen

Avocatii lui Dan Voiculescu au cerut marti instantei Tribunalului Bucuresti retrimiterea la DNA a dosarului privatizarii ICA, pentru refacerea urmaririi penale, solicitand in acest sens sa reanalizeze o exceptie invocata in 2010 la instanta suprema, care atunci a fost respinsa.

Avocatii au cerut instantei sa reanalizeze o exceptie de restituire a cauzei la procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), invocata in 2010 la instanta suprema si respinsa la acel moment. Acestia au invocat un articol din Codul de procedura penala care prevede ca, in unele cazuri de restituire a cauzelor, se poate cere reanalizarea probelor si incheierilor de sedinta de la instanta care a declinat cauza.

Avocatul Gheorghita Mateut a declarat ca apararea a cerut reanalizarea si admiterea unei exceptii ce vizeaza restituirea dosarului la DNA in vederea refacerii urmaririi penale in acest caz. Acesta a precizat ca in 2010 exceptia a fost respinsa printr-o incheiere de sedinta a Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetari Alimentare a ajuns din nou la Tribunalul Bucuresti, dupa ce Inalta Curte de Casatie si Justitie a dispus, in 6 februarie, retrimiterea la aceasta instanta a dosarului, intrucat Voiculescu nu mai este senator.

Cauza ajunsese la inceputul lunii ianuarie 2013 la instanta suprema, dupa ce Tribunalul Bucuresti isi declinase competenta de solutionare in favoarea ICCJ ca urmare a faptului ca Dan Voiculescu a castigat un mandat de senator.

Demisia controversata a lui Voiculescu

In 28 ianuarie, Dan Voiculescu a demisionat din functia de senator, la mai putin de o saptamana dupa ce depusese juramantul. El si-a motivat gestul prin faptul ca in ultima perioada au existat "speculatii" cu privire la faptul ca imunitatea parlamentara pe care o presupune statutul de senator ar impiedica "actul de justitie" in cazul dosarului sau.

Demisia sa a determinat din nou mutarea procesului de la instanta suprema, competenta sa judece parlamentari, la Tribunalul Bucuresti. Voiculescu a recurs la un gest similar la finalul legislaturii trecute.

La inceputul lunii decembrie 2008, presedintele fondator al Partidului Conservator, Dan Voiculescu, a fost trimis in judecata alaturi de alte 12 persoane in dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetari Alimentare.

Procesul lui Voiculescu, un nou termen

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie sustin ca privatizarea frauduloasa a ICA ar fi fost facuta in folosul lui Dan Voiculescu, fiind realizata prin subevaluarea bunurilor institutului cu peste 7,7 milioane de euro

Dan Voiculescu, actionar majoritar al SC Grupul Industrial Voiculescu si Compania (Grivco) SA Bucuresti, membru al Adunarii Generale a Actionarilor (AGA) si al Consiliului de Administratie (CA) al Institutului de Chimie Alimentara, membru al AGA si director general al SC Bioprod SA Bucuresti, este acuzat de "folosire, de catre o persoana care indeplineste o functie de conducere intr-un partid, a influentei si autoritatii date de aceasta calitate in scopul de a obtine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri, sau alte foloase necuvenite si spalare de bani, ambele in forma continuata".

Potrivit procurorilor, prejudiciul produs in urma acestei privatizari se ridica la peste 60 de milioane de euro.

Alaturi de Voiculescu, procurorii DNA i-au trimis in judecata pe Corneliu Popa, Catalin Sandu Jean, Gheorghe Mencinicopschi, Sorin Pantis, Vlad Nicolae Savulescu, Marian Gheorghe Domnisoru, Gheorghe Sin, Constantin Baciu, Alexandru Petre, Marinescu Grigore, Vica Ene si Flavius Adrian Pop.

Toti acestia sunt acuzati de complicitate la stabilirea, cu intentie, a unei valori diminuate fata de cea reala a bunurilor apartinand agentilor economici la care statul este actionar, comisa in actiunea de privatizare in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, in forma continuata.

Gheorghe Mencinicopschi a fost membru al PC, director general si membru al AGA si, ulterior, al CA al ICA SA Bucuresti. El este acuzat si de abuz in serviciu contra intereselor publice, precum si de fals in inscrisuri sub semnatura privata.

D.R.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Voiculescu proces ICA DNA, #coruptie Voiculescu proces , #proces