Voiculescu cere ca dosarul sau sa fie retrimis la DNA (Video)

Marti, 09 Aprilie 2013, ora 16:58
3263 citiri
Voiculescu cere ca dosarul sau sa fie retrimis la DNA (Video)
Foto: Arhiva

Avocatii lui Dan Voiculescu au cerut marti instantei Tribunalului Bucuresti retrimiterea la DNA a dosarului privatizarii ICA, pentru refacerea urmaririi penale, solicitand in acest sens sa reanalizeze o exceptie invocata in 2010 la instanta suprema, care atunci a fost respinsa.

Judecatorii Tribunalului Bucuresti au continuat marti discutiile in dosarul in care Dan Voiculescu si alte 12 persoane sunt acuzati de fapte de coruptie privind privatizarea Institutului de Cercetari Alimentare.

Avocatii au cerut instantei sa reanalizeze o exceptie de restituire a cauzei la procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), invocata in 2010 la instanta suprema si respinsa la acel moment. Acestia au invocat un articol din Codul de procedura penala care prevede ca, in unele cazuri de restituire a cauzelor, se poate cere reanalizarea probelor si incheierilor de sedinta de la instanta care a declinat cauza.

Avocatul Gheorghita Mateut a declarat ca apararea a cerut reanalizarea si admiterea unei exceptii ce vizeaza restituirea dosarului la DNA in vederea refacerii urmaririi penale in acest caz. Acesta a precizat ca in 2010 exceptia a fost respinsa printr-o incheiere de sedinta a Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Tribunalul Bucuresti se va pronunta in 30 aprilie pe aceasta solicitare a avocatilor de restituire a dosarului privind privatizarea Institututului de Cercetari Alimentare la DNA.

In iunie 2010, judecatorii instantei supreme au respins exceptia invocata de avocatul Marian Nazat, care ceruse restituirea dosarului la DNA pe motiv ca Dan Voiculescu nu a beneficiat de un tratament egal cu ceilalti acuzati din dosar, iar urmarirea penala in cazul acestuia este nelegala.

Potrivit avocatului, procurorii anticoruptie au declansat urmarirea penala fata de clientul sau dupa ce in cauza erau inculpate alte persoane si dupa ce erau administrate toate probele in dosar, in acest fel Voiculescu fiind prejudiciat din punctul de vedere al unei aparari corecte.

Astfel, apararea acestuia nu a putut participa la numeroasele acte de urmarire penala, precum audieri ale martorilor, ale inculpatilor, la stabilirea obiectivelor privind raportul tehnico-stiintific intocmit de specialistii DNA sau la expertiza dispusa in cauza, cand acesta ar fi trebuit sa isi desemneze un expert parte.

Avocatul preciza ca fata de Voiculescu urmarirea penala a fost inceputa in 24 septembrie 2008, in timp ce fata de ceilalti inculpati din dosar a fost inceputa in 6 septembrie 2007, adica la aproape un an distanta, timp in care procurorii au audiat toti martorii si toti inculpatii si-au formulat apararile.

Procurorul de sedinta le-a spus atunci magistratilor instantei supreme ca, la momentul declansarii urmaririi penale pe numele lui Dan Voiculescu, DNA "s-a ingrijit ca acestuia sa-i fie comunicata solutia adoptata de procuror, precum si o citatie".

Dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetari Alimentare a ajuns din nou la Tribunalul Bucuresti, dupa ce Inalta Curte de Casatie si Justitie a dispus, in 6 februarie, retrimiterea la aceasta instanta a dosarului, intrucat Voiculescu nu mai este senator.

Cauza ajunsese la inceputul lunii ianuarie 2013 la instanta suprema, dupa ce Tribunalul Bucuresti isi declinase competenta de solutionare in favoarea ICCJ ca urmare a faptului ca Dan Voiculescu a castigat un mandat de senator.

Demisia controversata a lui Voiculescu

In 28 ianuarie, Dan Voiculescu a demisionat din functia de senator, la mai putin de o saptamana dupa ce depusese juramantul. El si-a motivat gestul prin faptul ca in ultima perioada au existat "speculatii" cu privire la faptul ca imunitatea parlamentara pe care o presupune statutul de senator ar impiedica "actul de justitie" in cazul dosarului sau.

Demisia sa a determinat din nou mutarea procesului de la instanta suprema, competenta sa judece parlamentari, la Tribunalul Bucuresti. Voiculescu a recurs la un gest similar la finalul legislaturii trecute.

La inceputul lunii decembrie 2008, presedintele fondator al Partidului Conservator, Dan Voiculescu, a fost trimis in judecata alaturi de alte 12 persoane in dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetari Alimentare.

Procesul lui Voiculescu, un nou termen

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie sustin ca privatizarea frauduloasa a ICA ar fi fost facuta in folosul lui Dan Voiculescu, fiind realizata prin subevaluarea bunurilor institutului cu peste 7,7 milioane de euro

Dan Voiculescu, actionar majoritar al SC Grupul Industrial Voiculescu si Compania (Grivco) SA Bucuresti, membru al Adunarii Generale a Actionarilor (AGA) si al Consiliului de Administratie (CA) al Institutului de Chimie Alimentara, membru al AGA si director general al SC Bioprod SA Bucuresti, este acuzat de "folosire, de catre o persoana care indeplineste o functie de conducere intr-un partid, a influentei si autoritatii date de aceasta calitate in scopul de a obtine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri, sau alte foloase necuvenite si spalare de bani, ambele in forma continuata".

Potrivit procurorilor, prejudiciul produs in urma acestei privatizari se ridica la peste 60 de milioane de euro.

Alaturi de Voiculescu, procurorii DNA i-au trimis in judecata pe Corneliu Popa, Catalin Sandu Jean, Gheorghe Mencinicopschi, Sorin Pantis, Vlad Nicolae Savulescu, Marian Gheorghe Domnisoru, Gheorghe Sin, Constantin Baciu, Alexandru Petre, Marinescu Grigore, Vica Ene si Flavius Adrian Pop.

Toti acestia sunt acuzati de complicitate la stabilirea, cu intentie, a unei valori diminuate fata de cea reala a bunurilor apartinand agentilor economici la care statul este actionar, comisa in actiunea de privatizare in scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, in forma continuata.

Gheorghe Mencinicopschi a fost membru al PC, director general si membru al AGA si, ulterior, al CA al ICA SA Bucuresti. El este acuzat si de abuz in serviciu contra intereselor publice, precum si de fals in inscrisuri sub semnatura privata.

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#Voiculescu ICA proces, #Voiculescu DNA dosar ICA , #proces
Comentarii