Ar trebui revocat Voiculescu din functia de vicepresedinte la Senat? - Sondaj Ziare.com

Duminica, 13 Martie 2011, ora 10:24
7973 citiri
Ar trebui revocat Voiculescu din functia de vicepresedinte la Senat? - Sondaj Ziare.com
Foto: Arhiva

Verdictul de colaborator al Securitatii dat de Inalta Curte in cazul Dan Voiculescu le ridica o problema serioasa partenerilor de la PNL. Il revoca sau nu acestia din functia de vicepresedinte al Senatului, una dintre cele mai importante demnitati publice in statul roman?

Liderul PNL Crin Antonescu pare ca nu are nici cel mai mic gand sa o faca, in ciuda colegilor de partid care i-au cerut explicit acest lucru.

"Voi colabora cu PC in intregimea sa, inclusiv cu Dan Voiculescu atata vreme cat elementele acestei intelegeri politice si proiectele politice ale acestei aliante vor fi vor fi respectate de fiecare dintre parti", a spus acesta vineri, a doua zi dupa ce ICCJ a dat verdictul final in acest caz.

Mai mult, liderul liberalilor a dezvaluit public ca a avut in permanenta convingerea ca Dan Voiculescu a avut o relatie cu Securitatea, asa ca decizia Inaltei Curti nu are nicio relevanta.

"Eu cu domnul Voiculescu - daca vreti sa spuneti asa, pentru ca nu-i personal cu domnul Voiculescu, e cu PC, dar eu imi asum, nu sunt ipocrit, rolul major pe care Dan Voiculescu il joaca in acest partid - am incheiat o intelegere politica, din motive politice, foarte clare, cu obiective politice foarte clare si am incheiat-o stiind ca asupra lui Dan Voiculescu planeaza suspiciuni cat se poate de serioase si am avut eu insumi convingerea ca Dan Voiculescu, lucrand in comertul exterior, unde a lucrat inainte de 1989, a avut o relatie cu Securitatea".

Chiar daca multi dintre colegii sai de partid si din alianta USL, cum ar fi Mihai Voicu, Relu Fenechiu, Victor Ponta sau Radu Mazare, au minimalizat importanta verdictului, au existat si cateva voci care i-au cerut explicit lui Crin Antonescu sa ia o decizie ferma in privinta fondatorului PC.

Ludovic Orban i-a cerut imediat dupa aflarea vestii sa ii retraga sprijinul noului partener politic, iar Adriana Saftoiu i-a atras atentia ca liberalilor le va fi foarte greu sa mai mentina sloganul "Revolutia bunului simt".

Ludovic Orban: PNL sa-i ceara lui Voiculescu sa se retraga din toate functiile

Adriana Saftoiu: Ne va fi foarte greu sa mai sustinem "revolutia bunului simt"

De asemenea, Varujan Vosganian a subliniat importanta unei dezbateri interne pe aceasta tema in PNL si a scris pe blogul sau care ar trebui sa fie pozitia partidului, subliniind ca PNL va trebui sa se asigure ca in situatia victoriei politice a USL, printre cei promovati in virtutea protocoalelor sa nu se numere persoane care sa aiba in biografia lor astfel de "teme neelucidate inca".

Replicile lui Crin Antonescu au fost la fel de acide ca cele cu care il ataca pe Traian Basescu, lasand sa se inteleaga ca subiectul Dan Voiculescu este unul minor si trebuie incheiat definitiv.

Crin Antonescu le ataca dur pe Adriana Saftoiu si Sulfina Barbu

Antonescu: In locul lui Varujan m-as mai linisti un pic

Cu toate acestea, este de asteptat ca, luni, in forul de conducere al partidului sa se dezbata aceasta tema.

Domnule Antonescu, mai faceti-i o vizita Doinei Cornea, daca aveti curaj!

Am adresat intrebarea "Ar trebui ca PNL sa il revoce din functia de vicepresedinte al Senatului pe Dan Voiculescu?" catorva reprezentanti sau buni cunoscatori ai PNL, in conditiile in care, potrivit regulamentului "calitatea de presedinte al Senatului, de vicepresedinte, secretar sau chestor inceteaza, inainte de expirarea mandatului, ca urmare a pierderii calitatii de senator(...), a demisiei din functie sau a revocarii in conditiile prezentului regulament", iar revocarea unui vicepresedinte "poate fi solicitata de grupul parlamentar care l-a propus".

Puiu Hasotti, liderul senatorilor din grupul PNL-PC: E decizia partidului

Nu comentez despre domnul Voiculescu. Stiu despre ce e vorba. Este problema domnului Voiculescu. E o decizie pe care nu o va lua grupul. Daca se va discuta ceva, decizia o va lua partidul, Biroul Politic Central.

Mircea Diaconu, senator, vicepresedinte PNL: Votul este secret

E o decizie a tuturor, a partidului. E un principiu in sistemul politic: orice vot, indiferent la ce nivel, daca are in vedere o persoana, e vot secret. Deci nu o sa il divulg.

Nu stiu daca se va pune aceasta problema in partid. Nu s-a discutat deocamdata, totul depinde, pana la urma, daca acest subiect ramane deschis juridic vorbind sau se inchide tot juridic vorbind. Sunt semne de intrebare si necunoscute, pe acest subiect, oricum.

Raymond Luca, senator, presedintele Comisiei parlamentare a revolutionarilor din Decembrie 1989: Necesitatea de a dobori Guvernul nu trebuie conditionata de relatia cu Antena3

Inca de joi am facut declaratia ca PNL nu trebuie sa il mai sustina pe domnul Dan Voiculescu in aceasta functie, pentru ca functia este obtinuta datorita PNL, iar PNL ar trebui sa ii retraga sustinerea(...).

Situatia este deosebit de penibila si eu cred ca PNL ar trebui sa aiba o situatie mai verticala si mai consecventa si sa ii ceara domnului Dan Voiculescu sa se retraga din aceasta functie.

Daca domnul Dan Voiculescu ar avea un dram de onoare, ar trebui sa isi dea demisia din Parlament si nu am mai discuta despre functii si celelalte. Asa e normal, cand verdictul a fost final si nu mai exista niciun fel de recurs. Sigur, toata lumea stia cine e Dan Voiculescu, nu e niciun secret, dar acum avem o confirmare consfintita, batuta in cuie si nu se mai poate face nimic.

Lumea nu poate sa uite, acest lucru nu poate fi ignorat. Si alti colegi ai mei au avut iesiri publice, Varujan Vosganian, Ludovic Orban, Adriana Saftoiu, deci exista mai multe voci in partid si lucrurile astea nu pot fi trecute cu vederea.

Eu cred ca aceasta este atitudinea cea mai corecta pe care trebuie sa o luam, sa ii retragem sprijinul pentru functia de vicepresedinte. Domnia sa trebuie sa inteleaga ca nu poate sa ocupe o functie de demnitate atat de inalta in Parlamentul Romaniei cand are un asemenea verdict.

Necesitatea de a dobori Guvernul e misiunea Opozitiei, sigur, dar ea nu trebuie sa fie conditionata de a avea o buna relatie cu Antena3 sau cu domnul Dan Voiculescu.

Mircea Dinescu, membru in Colegiul CNSAS: Domnul Crin Antonescu a ratat

CNSAS nu are nicio putere de a pedepsi pe cineva, poporul decide. Eu nu am avut emotii, pentru ca indiferent daca el castiga sau nu castiga, stiam care e biografia domnului Voiculescu.

Liberalii si Crin Antonescu nu au problema numai cu Dan Voiculescu, ci cu toata aceasta poveste in care s-au bagat. Sansa lui Crin Antonescu era de 'alergator de cursa lunga', pusa sub sintagma 'singuratatea alergatorului de cursa lunga'. In loc sa fie solist, el a intrat intr-un cor.

Antonescu singur e mult mai simpatic si mai inteligent decat cand apare cu Ponta, ma plictisesc de moarte amandoi. El si-a ratat cariera de 'solist'. E o tristete.

Si mai trist e ca purtatorul de cuvant al liberalilor (n.red: Mihai Voicu) a venit cu o chestie: 'Dom'le, oricum nu mai intereseaza pe nimeni chestia cu Securitatea!'.

Intr-adevar, dar asta este o mare tristete! Si era spusa de purtatorul de cuvant al liberalilor. In loc sa spuna: 'E o mare tragedie ca Romania nu mai are aceasta problema cu fosta Securitate', el o ia ca o chestie pro-domo. Pai, ori esti liberal, ori esti un amarat care traieste cu nostalgia sistemului comunist?

Domnul Crin Antonescu a ratat. O sa vedeti ca nu o sa mai fie sustinut nici de Dinescu, nici de Djuvara. Din pacate pentru el, asta e situatia.

Neagu Djuvara: Nu il mai sustin pe Crin Antonescu

Nu imi dau demisia dintr-un partid in care familia mea se afla de 170 de ani, dar nu sunt de acord cu ce se intampla, asa ca tac din gura. Nu, nu il mai sustin, pentru ca el nu si-a dat osteneala, in seara cand s-a vazut ca nu este 'number two' la prezidentiale, sa il intrebe si pe Neagu Djuvara ce sa faca cu partidul. Din momentul acela pur si simplu m-am retras pe tusa. Nu sunt de acord cu ei, dar alt comentariu nu mai fac.

Cristian Pirvulescu, politolog: Calculul pragmatic pe care si l-au facut liberalii este ca nu vor avea pierderi semnificative

Este o problema etica, evident, nu este doar o problema politica sau doar juridica. S-a considerat de catre PNL ca decomunizarea este un obiectiv important, in interiorul partidului a fost un subiect de dezbatere si au fost analizati si alti membri in afara de Mona Musca, a fost si domnul Quintus (...) Poti sa consideri asta o prioritate in conditiile in care o persoana care a primit acest verdict din partea ultimei instante in Romania ocupa functia de vicepresedinte al Senatului?

PNL nu poate sa ii ceara lui Dan Voiculescu, in momentul acesta, retragerea, si declaratiile lui Crin Antonescu au dovedit-o foarte clar.

In schimb, Dan Voiculescu ar putea sa faca lucrul asta, spunand ca va reveni in momentul in care i se va da dreptate la CEDO, pentru ca dincolo de problem etica, ea se transforma intr-o problema politica.

Se ofera PD-L-ului o nesperata arie de atac. Va ataca intruna pentru inconsecventa PNL si USL. In conditiile astea, cea mai simpla solutie ar fi o retragere a lui Dan Voiculescu. Nu cred insa ca o va face, pentru simplul motiv ca dansul nu se considera vinovat. Aici e problema, Dan Voiculescu se considera victima, nu atat a instantei, cat a unui context care a facut ca intreaga sa activitate din perioada respectiva sa fie privita ca una negativa. El este impacat cu sine. (...)

Problema cu Dan Voiculescu este complicata nu doar pentru ca este presedinte de onoare al PC, ci pentru ca, de fapt, este principala referinta in PC. PC nu exista fara Dan Voiculescu.

Am vazut ca toti spun, si Radu Mazare si Victor Ponta, ca este o problema si cu Traian Basescu. Dar nu exista o sentinta definitiva. Sigur ca exista ipocrizie cand se vorbeste de cazul Dan Voiculescu, dar este si o oportunitate politica(...)

Pentru votantii PNL, exista si o lipsa de coerenta intre ceea ce promova PNL intr-un moment si ceea ce promoveaza in momentul de fata. In momentul de fata, este o elita, nu semnificativa din punct de vedere electoral, si, in orice caz nu la alegeri locale, ci parlamentare si, eventual prezidentiale, in conditiile in care ne-am afla in situatia din 2009, jumatate-jumatate, care este sensibila la problematica aceasta.

Imaginea comunismului in societatea romaneasca nu s-a diminuat ci, din contra, nostalgia a crescut si s-a hiperbolizat, in conditiile in care criza economica a pus o multime de probleme sociale, si atunci calculul pragmatic pe care si l-au facut liberalii este ca nu vor avea pierderi semnificative din punctul asta de vedere. Dar, cu siguranta, vor trebui sa gestioneze situatia. Si genul de raspunsuri pe care l-au dat, atat Dan Voiculescu cat si PNL si USL, arata ca nu s-au gandit la aceasta alternativa, ceea ce este destul de ciudat, pentru ca totul indica faptul ca se va merge spre o asemenea solutie. Totul.

Dar PNL nu are alta alternativa in momentul de fata, asa cum a lasat foarte clar sa se inteleaga Crin Antonescu, caruia i se va reprosa aceasta chestiune, si opozitia din partid o face deja. Va fi una din vulnerabilitatile sale, dar PNL si Crin Antonescu nu au alta alternativa cata vreme au ales aceasta alianta. Sa nu uitam ca USL e una, ACD e alta. Ei au deja o alianta politica si in momentul in care au facut-o era de asteptat ca aceasta sentinta sa vina.

Au calculat ca nu conteaza sau ca prezinta riscuri foarte mici. Mi-e greu sa spun cat va conta intr-o dezbatere electorala, pentru ca asa cum a fost prezentat tine mai degraba de faptul divers. Nu era o noutate.

Ziare.com te intreba: Crezi ca ar trebui ca PNL sa il revoce pe Dan Voiculescu din functia de vicepresedinte al Senatului?

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Dan Voiculescu colaborator, #Voiculescu vicepresedinte Senat, #PNL Voiculescu , #senator
Comentarii
Poza valah
valah
rank 3
I
I.E.Feher
rank 1
Din presa germana: "Das oberste Kassationsgericht bestätigt Vorwürfe gegen den Medienmogul Dan Voiculescu. Demnach war er ein inoffizieller Mitarbeiter der Geheimpolizei Securitate