Ce spun senatorii juristi despre situatia lui Dan Voiculescu - Nu putem sa actionam

Joi, 10 Ianuarie 2013, ora 12:56
8735 citiri
Ce spun senatorii juristi despre situatia lui Dan Voiculescu - Nu putem sa actionam
Foto: Arhiva

La mai bine de o luna de la castigarea alegerilor din 9 decembrie, senatorul PC Dan Voiculescu nu a depus juramantul care sa ii permita sa isi exercite atributiile de ales al poporului, desi a fost validat de BEC si de comisia parlamentara de validare.

Situatia, o premiera in politica romaneasca, pare sa fie generata de problemele cu Justitia pe care le are fondatorul PC.

Dan Voiculescu dribleaza Justitia - Nu depune juramantul, dosarul ICA e intre instante

Conform art.3 din Legea privind statutul senatorilor si deputatilor, "(4) Refuzul de a depune juramantul de credinta atrage de drept invalidarea mandatului, de care plenul Camerei ia act".

"In momentul acesta, mandatul domnului senator Dan Voiculescu nu a inceput pentru ca mandatul, potrivit Constitutiei, incepe odata cu depunerea juramantului", a explicat pentru Ziare.com presedintele comisiei juridice din Senat, Tudor Chiuariu (PNL).

Acesta a mai declarat ca nu a primit pana acum nicio informatie oficiala in legatura cu motivele pentru care Dan Voiculescu nu s-a prezentat la depunerea juramantului, alaturi de ceilalti colegi, in 20 decembrie 2012.

"Nu am fost informati pe cale oficiala, cel putin eu, la comisia juridica, despre imprejurarile care impiedica inceputul mandatului domnului Voiculescu, asa ca, pana la noi elemente, aceasta este situatia de fapt", a precizat senatorul liberal.

Presedintele comisiei juridice a Senatului a mai declarat ca nu exista niciun termen dincolo de care mandatul sa se considere invalidat automat, in absenta depunerii juramantului, si a explicat ca totul depinde de parlamentarul in cauza.

"Nu exista niciun termen. De principiu, deocamdata e vocatia domnului Voiculescu, care a fost ales si poate deveni senator prin depunerea juramantului. Fiind un drept al persoanei, aceasta este cea care trebuie sa il exercite. Din punctul nostru de vedere, atat timp cat nu avem nicio manifestare de vointa din partea persoanei care fost aleasa senator, nu avem niciun text din Constitutie, din regulament sau de lege care sa ne faca sa actionam", a declarat Tudor Chiuariu.

Intrebat cand este primul plen la care Dan Voiculescu ar putea sa vina sa depuna juramantul, acesta ne-a precizat: "Dupa inceperea sesiunii ordinare, la 1 februarie, pentru ca o sesiune extraordinara deocamdata la Senat nu s-a convocat".

Si senatorul PSD Toni Grebla, vicepresedinte al comisiei juridice, este de parere ca Dan Voiculescu se va prezenta la prima sedinta de plen pentru a depune juramantul care sa ii permita sa isi exercite atributiile.

"Mandatul domnului Dan Voiculescu a fost validat de comisia de validare, insa dansul nu a participat la depunerea juramantului, iar pana nu depune juramantul nu dobandeste deplinatatea capacitatilor de senator.

In mod sigur, la prima sedinta de plen a Senatului, va depune juramantul. Eu asa cred. Nu a putut sa fie prezent la sedinta din decembrie, iar acum nu are unde sa depuna juramantul pentru ca nu este plen. Dar la prima sedinta, chiar in sesiune extraordinara, eu sunt convins ca va depune juramantul si va dobandi capacitatea de exercitiu senatorial deplin", a declarat senatorul Toni Grebla pentru Ziare.com.

"Nimic extraordinar"

La randul sau, liderul Comisiei Juridice din Camera Deputatilor, Bogdan Ciuca de la Partidul Conservator, a declarat ca "nu e nimic extraordinar" in situatia liderului informal al partidului sau si nu vede de ce amanarea depunerii jurmantului l-ar avantaja in justitie.

"Pe regulament, conform procedurii, nu e nimic extraordinar, mai sunt si alti parlamentari care vor depune juramantul dupa inceperea sesiunii parlamentare. Probabil domnul Voiculescu va depune juramantul in prima sedinta la care va fi prezent. Au mai fost si alti parlamentari care nu au depus juramantul - domnul Geanta de la PDL, domnul Roman de la PNL (deputatii Petre Roman si Florian Daniel Geanta au depus juramantul pe 21 decembrie - n.red.)", a spus Ciuca pentru Ziare.com.

Intrebat despre efectele amanarii depunerii juramantului asupra situatiei juridice a lui Voiculescu, al carui dosar e blocat intre Tribunalul Bucuresti si Inalta Curte, Ciuca a raspuns: "Nici nu stiu daca il avantajeaza sau nu aceasta situatie, parerea mea ca n-are nicio legatura".

Ce spune Constitutia

Conform art. 70 din Constitutie, "(1) Deputatii si senatorii intra in exercitiul mandatului la data intrunirii legale a Camerei din care fac parte, sub conditia validarii alegerii si a depunerii juramantului. Juramantul se stabileste prin lege organica".

Dupa ce a castigat confortabil alegerile din 9 decembrie intr-un colegiu din Capitala, Dan Voiculescu a plecat din tara la jumatatea lunii decembrie, la Viena. "In urma cu cativa ani am suferit mai multe interventii chirurgicale. Acum a venit momentul pentru un control medical mai amanuntit (nimic 'spectaculos') si, pentru o perioada, nu voi participa la activitatile curente", a anuntat senatorul PC pe blog cu o zi inainte de a lipsi de la depunerea juramantului la Senat.

Voiculescu, cu Gadea si Badea la Viena, de Sarbatori

Intre timp, procesul de coruptie in care este judecat a intrat intr-un impas. Din moment ce nu este inca senator, Dan Voiculescu ar trebui judecat in continuare de Tribunalul Bucuresti in dosarul privatizarii Institutului de Cercetari Alimentare (ICA). In mod curios, imediat dupa validarea mandatelor de parlamentari, dar inainte de depunerea juramantului acestora, judecatorul de la Tribunal care se ocupa de dosarul lui Voiculescu a decis trimiterea cazului la instanta suprema, apreciind ca acesta a dobandit din nou calitatea de parlamentar, ceea ce nu era adevarat.

"Cred ca decizia judecatorului de la tribunal a fost o decizie gresita si ar trebui CSM, cine se ocupa, sa vada de ce a dat acea decizie", a declarat premierul Victor Ponta.

O explicatie pentru refuzul lui Dan Voiculescu de a depune juramantul a venit din partea avocatului Daniel Fenechiu. "E o strategie geniala. Solutia este complet nelegala, avand in vedere ca dobandesti calitatea de senator doar dupa ce esti validat si depui juramantul. Probabil va urma un recurs la decizia de declinare a competentei, care va fi cu siguranta admis. Dosarul se va intoarce la Tribunalul Bucuresti, se vor mai pierde trei luni...", a declarat deputatul PP-DD.

O miscare similara a fost facuta de senatorul PC Dan Voiculescu si in legislatura trecuta. Pe 25 iunie 2012, el si-a dat demisia din Senat invocand drept pretext faptul ca i-au fost respinse o serie de amendamente. Automat, potrivit prevederilor legale, dosarul in care era judecat si care mai avea cel mult doua termene a fost trimis la Tribunal, unde a mai stat alte sapte luni.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Dan Voiculescu juramant Senat, #Chiuariu Voiculescu juramant, #Voiculescu dosar ICA , #senator