Dan Voiculescu, reclamat la Parchet pentru fals in declaratii

Marti, 29 Martie 2011, ora 16:22
5257 citiri
Dan Voiculescu, reclamat la Parchet pentru fals in declaratii
Foto: Arhiva

Senatorul PC Dan Voiculescu a fost reclamat la Parchet pentru fals in declaratii publice, ca urmare a verdictului final primit din partea ICCJ cu privire la statutul sau de colaborator al Securitatii.

In calitate de parlamentar, Dan Voiculescu a trebuit sa completeze la inceputul mandatului o declaratie pe propria raspundere in care sa precizeze daca a colaborat sau nu cu Securitatea.

Conform Realitatea TV, Voiculescu a semnat o declaratie in care sustine ca nu a fost colaborator al fostului serviciu secret al lui Nicolae Ceausescu, declaratie care vine in contradictie cu decizia finala de pe 10 martie a magistratilor Inaltei Curti.

La solicitarea agentiei Mediafax, Biroul de presa al Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie a comunicat, marti, ca o persoana fizica a depus plangere impotriva lui Dan Voiculescu referitoare la declaratia pe care dat-o de necolaborare cu fosta Securitate.

Surse din CNSAS au declarat pentru agentia Mediafax ca un asemenea demers poate fi initiat de "orice persoana interesata", iar Colegiul nu mai are aceasta obligatie legala. "Cazul Voiculescu este diferit de cazul Monei Musca, sa zicem. La acel moment, legea dupa care functionam ne permitea, ba chiar ne obliga pe noi, ca institutie, sa facem sesizarea la Parchet. Acum, in noua lege, aceasta prevedere nu mai exista", au mai declarat sursele citate.

In 10 martie, judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) au decis, irevocabil, ca vicepresedintele Senatului si presedintele fondator al Partidului Conservator, Dan Voiculescu, a colaborat cu fosta Securitate, sub numele conspirativ "Felix". Voiculescu a anuntat insa ca va ataca hotararea la CEDO.

Dan Voiculescu a fost colaborator al Securitatii - verdict final

Procesul a inceput in august 2006, cand CNSAS a decis ca Dan Voiculescu a colaborat cu fosta Securitate, in sensul de politie politica, numele conspirative fiind "Mircea" si "Felix". Voiculescu a contestat aceasta solutie la Curtea de Apel Bucuresti.

In 5 februarie 2010, instanta Curtii de Apel Bucuresti a constatat ca Dan Voiculescu a avut calitatea de colaborator al fostei Securitati, iar acesta a contestat decizia la instanta suprema, care a respins pe 10 martie 2011 contestatia lui Voiculescu.

In motivarea deciziei CAB se arata ca instanta a constatat ca, in perioada 1973-1975, Voiculescu a fost verificat pentru a fi recrutat, "inclusiv in scopuri de contraspionaj si de stabilire a corectitudinii activitatii unor reprezentati ai unor firme ce faceau afaceri cu statul roman", astfel ca, sub numele conspirativ "Felix", acesta a semnat o serie de note referitoare la cetateni straini cu care intra in contact, la rudele sale care au fugit din tara si la un coleg de serviciu.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Dan Voiculescu Securitate, #Dan Voiculescu Felix, #Dan Voiculescu colaborator, #Dan Voiculescu fals declaratii , #senator