CCR respinge acuzatiile potrivit carora ar bloca marile dosare de coruptie

Joi, 25 Martie 2010, ora 20:03
2928 citiri
CCR respinge acuzatiile potrivit carora ar bloca marile dosare de coruptie
Foto: Arhiva

Curtea Constitutionala respinge acuzatiile aparute in presa potrivit carora "dosarele marilor fapte de coruptie zac nesolutionate, fiind blocate la Curtea Constitutionala si in Parlament", facand cateva precizari cu privire la stadiul dosarelor unor cunoscuti politicieni, printre care Adrian Nastase, Dan Voiculescu sau George Becali.

Intr-un comunicat remis Ziare.com, Biroul de Presa al Curtii Constitutionale respinge afirmatiile din articolul "Curtea Constitutionala, asul politicienilor corupti ", publicat in Romania Libera din 25 martie 2010.

"Pentru corecta informarea opiniei publice in legatura cu stadiul fiecarui dosar pretins a fi fost 'blocat' la Curtea Constitutionala, prezentam situatia lor reala, pentru a putea fi comparata cu cele sustinute de autorii articolului", se arata in comunicatul citat.

Astfel, in timp ce in articol se afirma ca "cel mai greu caz de mare coruptie instrumentat de DNA in 2006, dosarul 'Matusa Tamara', este blocat la Curtea Constitutionala de aproape un an de zile", in realitate, Curtea Constitutionala a fost sesizata prin Incheierea din 2 martie 2010 a Inaltei Curti de Casatie si Justitie - Sectia Penala, dosarul fiind inregistrat la Curtea Constitutionala in data de 19 martie 2010.

De asemenea, CCR precizeaza ca dosarul "Valiza" in care este inculpat Gigi Becali, nu este blocat la Curte de un an de zile, asa cum se arata in articol, ci a fost inregistrat in data de 19 martie 2010.

Dosarul primarului Aradului, Gheorghe Falca, a fost inregistrat la Curtea Constitutionala in data de 15 ianuarie 2009, fiind solutionat in data de 12 mai 2009.

"De mentionat ca NU Curtea Constitutionala suspenda judecarea unei cauze, ci instanta de judecata in fata careia se ridica exceptia de neconstitutionalitate", se mai precizeaza in comunicatul citat.

In privinta dosarelor in care sunt implicati George Copos si Dan Voiculescu, acestea au fost deja solutionate de Curte.

"In primul caz, dosarul a fost inregistrat la Curtea Constitutionala in data de 14 aprilie 2009, Curtea pronuntandu-se in data de 17 septembrie 2009. In cel de-al doilea caz, au fost inregistrate doua dosare la Curtea Constitutionala: primul, inregistrat la 18 octombrie 2007, a fost solutionat la data de 31 ianuarie 2008, iar al doilea, inregistrat la 22 septembrie 2008, a fost solutionat la data de 16 decembrie 2008", se mai precizeaza in comunicat.

Pe de alta parte, dosarele in care sunt judecati Adrian Nastase si Miron Mitrea, in care CCR s-a pronuntat pe 23 martie 2010, acesta au fost inregistrate la Curte la data de 25 iunie 2009, respectiv 10 august 2009.

"Fata de cele de mai sus, se cuvine a sublinia si faptul ca in vederea solutionarii oricarei exceptii de neconstitutionalitate, Curtea Constitutionala trebuie sa parcurga toate etapele procedurale prevazute de art.30 din legea sa organica (solicitarea punctelor de vedere de la autoritati publice, intocmirea raportului, citarea partilor).

Dincolo de aceste aspecte, durata procesuala a solutionarii cauzelor inscrise pe rolul Curtii este influentata si de volumul sau de activitate care, in anul 2009, s-a triplat fata de anii precedenti (peste 9000 de cauze, in comparatie cu 2883 in anul 2008, respectiv 1865 in anul 2007)", se mai precizeaza in comunicatul Curtii Constitutionale.

Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
Condiția pusă de Geoană pentru a reveni în politică: ”Am să o fac cu toată inima”
Condiția pusă de Geoană pentru a reveni în politică: ”Am să o fac cu toată inima”
Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat că nu se află în căutarea unui alt job internaţional după o poziţie atât de importantă la NATO. El a precizat că,...
#dosare blocate Curtea Constitutionala, #dosar Matusa Tamara, #dosare CCR, #dosar Valiza , #stiri Dan Voiculescu