Congres cu huiduieli la PC

Luni, 28 Ianuarie 2008, ora 07:04
1622 citiri
Congres cu huiduieli la PC

Voiculescu a impus-o pe Daniela Popa in stil dictatorial, titreaza luni Cotidianul, precizand ca la Congresul extraordinar al PC s-a iscat un scandal monstru, dupa ce Dan Voiculescu a refuzat sa organizeze turul doi de scrutin pentru alegerea presedintelui, desi preferata sa nu obtinuse 50% plus unu din voturile exprimate.

"Rusine! Rusine!" Asta i-au strigat duminica in fata lui Dan Voiculescu aproape jumatate dintre delegatii la Congresul extraordinar al PC, care avea drept principal punct pe ordinea de zi alegerea unui nou presedinte. Cel care figureaza in arhivele Securitatii sub numele de cod Felix a inghitit cu greu afrontul si i-a indemnat pe protestatari sa iasa afara din sala. "Aici nu se vocifereaza. Afara!"

Scandalul a fost declansat dupa ce fostul lider al PC, actualmente presedinte fondator, a decis, de unul singur, sa nu se mai desfasoare un al doilea tur de scrutin pentru alegerea noului presedinte al partidului. Si asta desi nici unul dintre candidati nu a obtinut cota de 50% plus un vot. Cu toate acestea, Dan Voiculescu a proclamat-o invingatoare pe Daniela Popa.

Si Gardianul scrie ca Voiculescu si-a impus cu greu oamenii in fruntea PC. Cotidianul citat mai noteaza ca apelul lui Voiculescu pentru o noua constructie politica, precum si criticile impotriva presedintelui Basescu nu au ramas fara ecou, iar "aliatii" deja prezenti in sala i-au raspuns in aceeasi nota.

Vicepresedintele PNL Ludovic Orban le-a transmis conservatorilor sa faca cea mai buna alegere la Congres, pentru ca apoi "impreuna" sa puna "caramizile unei noi constructii". Orban a explicat ulterior ca e vorba de o constructie pentru eliminarea derapajelor autoritare ale lui Traian Basescu si pentru functionarea institutiilor statului.

Ganduri de alianta le-au fost transmise conservatorilor si din partea PSD. Dupa ce i-a mustruluit putin pentru tradarea din 2004 si parasirea aliantei cu PSD, secretarul general Titus Corlatean a concluzionat ca social-democratii si conservatorii au acum mai multe motive de apropiere, decat de dezbinare. "Avem nevoie de o alternativa credibila pentru care noi, cei din PSD - si indraznesc s-o spun nu singuri -, ne pregatim", a declarat Corlatean, precizand ca nu este vorba de o posibila alianta preelectorala.

Congres cu huiduieli, este titlul din Romania Libera. Dan Voiculescu s-a despartit de sefia Partidului Conservator dupa 16 ani, pentru a-l conduce din umbra functiei de "presedinte fondator", in care a fost ales cu unanimitate, cu aceeasi mana de fier. Noul presedinte, preferata sa, Daniela Popa, aleasa la limita de voturi si puternic contestata, va avea ca misiune atingerea "fatidicului prag electoral de 5%".

Popa va trebui sa duca la indeplinire strategia trasata de predecesorul sau: o alianta anti-Basescu formata din PSD-PNL-PC. Codrut seres a fost ales secretar general. Daniela Popa are 52 de ani, este de formatie inginer in constructii de masini, dar are si dubla specializare in economie, cu un doctorat in acest domeniu.

Luati partidul de pe mine, ca-l omor!, titreaza Evenimentul Zilei. Nemultumiti de aranjamentele de culise operate de Dan Voiculescu, sute de conservatori si-au huiduit duminica seful, la Congresul PC. "Felix" a parasit sala pazit de bodyguarzi, dupa ce - de la tribuna - se manifestase succesiv ca patron neinteles, tatuc dezamagit si sef de galerie. El si-a jucat pana la capat rolul de personaj descins din piesele lui Caragiale.

A fost pentru prima data cand omul care voia sa dicteze regulile jocului politic in Romania s-a confruntat cu o disidenta masiva in partidul creat de el, pentru el. Scandalul a izbucnit cand Voiculescu a anuntat-o castigatoare a functiei de presedinte pe favorita sa, Daniela Popa, desi aceasta nu obtinuse majoritatea voturilor. Congresul de duminica nu a insemnat retragerea lui Voiculescu din fruntea PC, ci reinscaunarea lui, pe functii mascate, mai noteaza Evenimentul Zilei.

Alegeri in stil taranist in curtea lui Voiculescu, scrie si Adevarul in editia de luni. Huiduieli la scena deschisa au insotit predarea stafetei de catre Dan Voiculescu noului presedinte ales al PC. Daniela Popa a fost validata in functie, in conditiile in care sustinatorii principalului sau contracandidat, Florin Anghel, au protestat si vociferat zgomotos. Furiosi, ei au iesit din sala pentru a calca in picioare, la propriu, noul statut al partidului.

Foieli nelinistite au aparut in momentul in care Voiculescu a criticat lipsa de performanta a filialelor. "Voi m-ati dezamagit. Bazandu-ma pe voi, m-am angajat in fata oamenilor ca, daca nu vom atinge 7 la suta, imi voi da demisia", a comentat amar Voiculescu.

Gandul titreaza: Daniela Popa - noul presedinte PC, Florin Anghel - presedintele salii. Scandal monstru la congresul conservatorilor de ieri. "Huo, hotilor, rusine gunoaielor, va bateti joc de noi, ramaneti singuri." Asa a fost primita vestea instalarii Danielei Popa ca succesoare a lui Dan Voiculescu in fruntea PC.

Proaspata sefa n-a putut lua cuvantul, acoperita fiind de fluieraturile si huiduielile a trei sferturi dintre participantii la congres. Pentru prima data in viata, Voiculescu nu si-a putut stapani oamenii. L-au fluierat si pe el, iar apelurile sale la calm si "politica umanista" au ramas fara rezultat. Inecat de furie in fata contestatarilor majoritari, Voiculescu a strigat ragusit: "Afara!".

Circul a inceput cu putin inainte de anuntarea rezultatelor, la alegerile pentru presedintia partidului. Un delegat, sustinator al lui Florin Anghel, a inceput sa vocifereze si a cerut, apoi, de la tribuna sa existe un tur doi.

În cât timp vor ajunge în Ucraina armele și munițiile promise de americani. "Este esențial să ne mișcăm rapid"
În cât timp vor ajunge în Ucraina armele și munițiile promise de americani. "Este esențial să ne mișcăm rapid"
Camera Reprezentanților a SUA a votat pentru acordarea unui ajutor de 61 de miliarde de dolari Ucrainei și aliaților săi. 311 legislatori au votat în favoarea proiectului de lege. Înainte...
Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban a fost ales, sâmbătă, 20 aprilie, preşedintele partidului Forţa Dreptei la primul Congres al formaţiunii, adunare la care au participat, la Palatul Parlamentului, peste 1.200 de...
#PC, #Voiculescu, #congres, #Huiduieli , #stiri Dan Voiculescu