Dosarul in care este judecat Voiculescu, amanat pentru 10 octombrie

Miercuri, 12 Septembrie 2012, ora 16:01
1945 citiri

Tribunalul Bucuresti a amanat, miercuri, pentru 10 octombrie, dezbaterile in dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetari Alimentare (ICA), in care procurorii DNA l-au trimis in judecata, printre altii, pe fostul senator Dan Voiculescu.

Motivul amanarii a fost faptul ca judecatorul care se ocupa de acest dosar se afla in concediu.

Initial, dosarul s-a judecat la Inalta Curte de Casatie si Justitie, insa aceasta instanta si-a declinat competenta, pe 29 iunie 2012, in favoarea Tribunalului Bucuresti, dupa ce Dan Voiculescu si-a dat demisia din Senat, pe 25 iunie.

Dan Voiculescu a fost trimis in judecata, in decembrie 2008, de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) in calitate de actionar majoritar al SC Grupul Industrial Voiculescu si Compania (GRIVCO) SA Bucuresti, de membru al Adunarii Generale a Actionarilor si al Consiliului de Administratie ale ICA si de membru al AGA si director general al SC "Bioprod" SA Bucuresti.

Procurorii anticoruptie au retinut in sarcina acestuia infractiunile de folosire de catre o persoana care indeplineste o functie de conducere intr-un partid a influentei si autoritatii date de aceasta calitate in scopul de a obtine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, precum si de spalare de bani, ambele infractiuni fiind savarsite in forma continuata.

In proces, Ministerul Agriculturii s-a constituit parte civila, cu suma de 222.222.264 lei (echivalentul a 60.482.615 euro), reprezentand prejudiciul efectiv cauzat, in suma de 7.796.198 euro, la care se adauga si folosul de care a fost lipsita partea civila, in suma de 52.686.417 euro, valoare determinata de evolutia pietei imobiliare in perioada 2003-2006.

In acest dosar a mai fost trimis in judecata fostul administrator al SC "Benefica" SA Bucuresti (firma din grupul GRIVCO), Jean-Catalin Sandu, secretar executiv al PC (fost Partidul Umanist Roman) si vicepresedinte al AVAS, pentru complicitate la infractiunea de stabilirea, cu intentie, a unei valori diminuate fata de valoarea comerciala reala a bunurilor apartinand agentilor economici la care statul este actionar.

De asemenea, Gheorghe Mencinicopschi, directorul general si membru al AGA si, ulterior, al CA al ICA SA Bucuresti, a fost trimis in judecata pentru abuz in serviciu contra intereselor publice si fals in inscrisuri sub semnatura privata.

Citeste si:
Cum arată noul sistem de apărare de tip sol-aer desfășurat de Franța în România VIDEO
Cum arată noul sistem de apărare de tip sol-aer desfășurat de Franța în România VIDEO
Franţa a desfăşurat în România, unde este naţiune-cadru a forţelor NATO, un sistem de apărare de tip sol-aer de ultimă generaţie, din cauza unor ameninţări ale Războiului rus din...
Cine a venit cu ideea impozitului progresiv în PSD. Fost sfetnic al lui Dragnea, conduce din umbră Ministerul de Finanțe - SURSE
Cine a venit cu ideea impozitului progresiv în PSD. Fost sfetnic al lui Dragnea, conduce din umbră Ministerul de Finanțe - SURSE
Schimbarea sistemului fiscal de la cotă unică la impozit progresiv a fost asumată de liderul PSD Marcel Ciolacu, însă a fost gândită de economistul Cristian Socol, susțin surse politice...