Voiculescu cere o reactie a CSM fata de declaratiile Elenei Udrea

Joi, 02 Decembrie 2010, ora 18:40
2127 citiri
Voiculescu cere o reactie a CSM fata de declaratiile Elenei Udrea
Foto:danvoiculescu.ro

"Am receptat cu ingrijorare o declaratie recenta a unui ministru in functie, doamna Elena Udrea, care considera ca degradarea spatiului public este cauzata, in mare masura, de o intelegere gresita de catre justitie a rolului si atributiilor pe care le are.

In mod evident, nu identitatea, nici apartenenta politica, ci statutul public al persoanei care emite asemenea consideratii pericliteaza independenta sistemului de justitie.

Inteleg si accept frustrarea unui justitiabil confruntat cu o decizie nefavorabila, insa resping orice forma prin care puterea executiva incearca sa intimideze puterea judecatoreasca", se arata in scrisoarea deschisa a conservatorului.

Acesta considera ca in "declaratia mentionata, respectivul ministru nu se limiteaza sa conteste cu instrumente legale o hotarare emisa in prima instanta, ci acuza justitia in ansamblul sau ca nu isi intelege corect rolul si atributiile".

"Consider ca un asemenea demers necesita o reactie institutionala din partea Consiliului Superior al Magistraturii, pentru a nu se transforma intr-un precedent care sa permita Executivului sa isi subordoneze treptat puterea judecatoreasca. (...) Cred ca este esential sa pastram CSM in afara disputelor politice. Insa sfidarea justitiei prin delegitimarea hotararilor judecatoresti reprezinta, pe fond, o amenintare la adresa regimului democratic. In consecinta, consider ca asemenea amenintari trebuie prompt sanctionate", mai afirma Voiculescu.

El avertizeaza totodata ca atunci cand "reprezentanti oficiali ai statului roman delegitimeaza hotararile judecatoresti, acuzand instantele de lipsa de obiectivitate si profesionalism, se creeaza un grav prejudiciu justitiei din Romania, fiind amenintata insasi functionarea statului de drept".

Udrea a pierdut procesul

Ministrul Dezvoltarii, Elena Udrea, spune pe blogul sau ca nu este surprinsa ca a pierdut procesul cu Lia Olguta Vasilescu, remarcand ca "practica judiciara actuala arata ca judecatorii nu dau doi bani pe concepte ca onoare, demnitate si imagine".

"Nu sunt surprinsa, din pacate, de respingerea de catre Judecatoria Sectorului 5 a cererii mele de chemare in instanta a Olgutei Vasilescu. Stiu ca exista o practica a instantelor din Romania de a nu interveni in asigurarea calitatii, legalitatii si responsabilitatii dezbaterilor publice.

Degradarea spatiului public este cauzata, in mare masura, de o intelegere gresita de catre Justitie a rolului si atributiilor pe care ea insasi le are in ceea ce priveste garantarea dreptului persoanelor la onoare, demnitate, imagine publica. S-a ajuns in situatia in care oricine poate afirma orice minciuna despre altcineva si lucrul acesta sa fie considerat firesc, lipsit de importanta, justificat cu argumente de genul se cearta intre ei", scrie ministrul.

"Practica judiciara actuala arata ca judecatorii nu dau doi bani pe concepte ca onoare, demnitate si imagine, drepturi fundamentale ale omului, garantate de Constitutie. Inca o data am motive sa fiu de acord cu cei care spun ca raul din societatea romaneasca actuala vine, in primul rand, din lipsa de justitie", adauga Udrea.

Ministrul Devoltarii si Turismului Elena Udrea a pierdut procesul deschis impotriva senatorului Lia Olguta Vasilescu, dupa ce Judecatoria Sectorului 5 a respins, marti, cererea de chemare in judecata a democrat-liberalei, insa decizia instantei nu este definitiva si poate fi atacata cu recurs.

Clotilde Armand aruncă săgeți spre șeful AEP: ”Bine că n-a fost Toni Greblă la Munchen, că ne fura vreo două goluri”
Clotilde Armand aruncă săgeți spre șeful AEP: ”Bine că n-a fost Toni Greblă la Munchen, că ne fura vreo două goluri”
Primarul Sectorului 1 Clotilde Armand, care acuză fraude majore la alegerile din 9 iunie, candidatul PSD-PNL George Tuţă proclamându-şi victoria, are marţi o postare ironică pe Facebook la...
Surpriză de proporții la Sectorul 2. Cum s-a schimbat raportul de forțe după renumărarea voturilor
Surpriză de proporții la Sectorul 2. Cum s-a schimbat raportul de forțe după renumărarea voturilor
Bătălia mare dintre cei doi candidați principali la șefia Sectorului 2 pare să se tranșeze. După ce Radu Mihaiu a cerut renumărarea voturilor în mai multe secții invocând fraude, se pare...
#Dan Voiculesc, #Voiculescu atac Udrea, #Voiculescu scrisoare deschisa , #stiri Dan Voiculescu
  1. Clotilde Armand aruncă săgeți spre șeful AEP: ”Bine că n-a fost Toni Greblă la Munchen, că ne fura vreo două goluri”
  2. Surpriză de proporții la Sectorul 2. Cum s-a schimbat raportul de forțe după renumărarea voturilor
  3. Nicolae Ciucă surprinde: ce făcea președintele PNL în timp ce Marcel Ciolacu urmărea România - Ucraina de pe Allianz Arena - FOTO
  4. În ce măsură se poate repeta scenariul Iliescu-Vadim la alegerile prezidențiale din 2024: „Se poate crea o stare de spirit negativă”
  5. Noi rezultate la alegerile locale. Cum se poziționează PSD față de PNL
  6. PNL, gata să trădeze PSD. În speranța că va da viitorul preşedinte, ar putea trece în opoziție SURSE
  7. BEC a respins cererea de renumărare a voturilor în orașul Constanța, dar și în trei județe din țară
  8. Optimism în USR după rezultatele slabe la alegeri: ”Vom reporni partidul cu toată forţa”. Noi informații despre viitoarea conducere
  9. Lucian Bode nu scapă de decizia de plagiat: ”A pierdut, definitiv, cel de-al doilea proces” FOTO
  10. Opinie: Îl vrea Ciolacu pe Geoană prezidențiabil?