De ce nu a fost obligat Basescu sa recunoasca minciuna in procesul cu Voiculescu

Miercuri, 29 Mai 2013, ora 10:30
2745 citiri
De ce nu a fost obligat Basescu sa recunoasca minciuna in procesul cu Voiculescu
Foto: Arhiva

Judecatoria Sectorului 5 arata, in motivarea deciziei din procesul civil intentat de Dan Voiculescu lui Traian Basescu, ca afirmatia sefului statului privind controlarea Justitiei nu poate fi catalogata ca fiind "de interes general, public, politic", insa stabileste fapta acestuia ca avand caracter ilicit.

Dosarul in care Voiculescu l-a dat in judecata pe seful statului a fost inregistrat la Judecatoria Sectorului 5 in iulie 2012.

Instanta s-a pronuntat in aceasta cauza la 27 martie 2013, decizia fiind atacata cu apel de catre Basescu.

Judecatoria Sectorului 5 arata, in motivarea deciziei din 27 martie, ca "afirmatia: "E mai important sa puneti mana pe toate parghiile puterii, inclusiv pe justitie, pentru a va apara eventual, penalii..." (cu referire expresa la persoana reclamantului) este de natura a aduce atingere imaginii acestuia".

Instanta a mai constatat, conform aceluiasi document, ca "afirmatiile de natura calomnioasa au fost facute cu prilejul initierii unei proceduri de suspendare din functie, procedura ce se refera la parat (Traian Basescu - n.red.), respectiv la activitatea desfasurata de acesta in functia de presedinte al tarii, si nu la reclamant", obiectul si scopul sedintei celor doua camere ale Parlamentului neavand "legatura cu persoana sau activitatea reclamatului (Dan Voiculescu - n.red.)".

Pe de alta parte, tot legat de afirmatiile lui Basescu, instanta arata in motivare ca acestea "nu pot fi catalogate ca informatii cu caracter sau de interes general, public, politic".

Judecatorul mai spune ca discursul in care Basescu a facut afirmatiile "a fost preluat de majoritatea posturilor de televiziune si de presa, punandu-se accent pe referirile la persoana reclamantului (Voiculescu - n.red.), afectand cu atat mai mult reputatia si imaginea acestuia".

Astfel, instanta a constatat "caracterul ilicit" al faptei lui Basescu - "fapta ce consta in afirmatiile de natura calomnioasa facute la adresa reclamantului" cu ocazia discursului tinut in fata Parlamentului.

Prin aceeasi decizie, instanta a respins solicitarea lui Dan Voiculescu pentru ca seful statului sa retracteze in mod public cele spuse despre el, considerand ca prin stabilirea caracterului ilicit i-a fost adusa reclamantului "o reparatie corespunzatoare incalcarii drepturilor mentionate".

In fapt, privind obligarea lui Traian Basescu la retractarea in mod public a afirmatiilor facute in fata Parlamentului la adresa lui Voiculescu, precum si la publicarea hotararii definitive pronuntate in cauza, instanta a apreciat ca "prin admiterea primului capat de cerere si recunoasterea drepturilor reclamantului i s-a adus acestuia o reparatie corespunzatoare incalcarii drepturilor mentionate".

In 5 iulie, presedintele Traian Basescu a declarat, in plenul Parlamentului, ca "unul din liderii spirituali ai liderilor USL, domnul Voiculescu" a afirmat ca trebuie controlata Justitia, seful statului precizand ca Parlamentul nu va putea intoarce institutiile la modul de supunere din 2000-2004.

"Am vazut si afirmatiile facute de unul din liderii spirituali ai liderilor USL, domnul Voiculescu, ca trebuie sa controlam Justitia. Dragii mei concetateni, aceasta vreme a trecut!", a spus Basescu.

Presedintele fondator al PC, Dan Voiculescu, a anuntat in aceeasi zi ca il da in judecata pe Basescu pentru afirmatii defaimatoare, precizand ca nu ii va solicita acestuia daune materiale, ci doar sa admita faptul ca a mintit.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Voiculescu Basescu proces, #Basescu Voiculescu justitie, #Basescu Voiculescu control justitie , #Traian Basescu