Voiculescu se tine de "machiaverlacuri" (Opinii)

Sambata, 01 Septembrie 2012, ora 15:27
5328 citiri
Voiculescu se tine de "machiaverlacuri" (Opinii)
Foto: Antena 3

Asemenea personajului caragialesc cu care are multe puncte comune pe linia practicarii entuziaste a ridicolului, patronul Antenelor se tine de "machiaverlacuri".

Am asistat uluit, impreuna cu o buna parte a opiniei publice, presupun, la declaratia fulminanta si aproape neverosimila a sus-numitului, conform careia se pune la cale o noua tentativa de demitere a presedintelui, abia revenit la Cotroceni dupa precedenta incercare.

Nici una, nici alta, cam pe la sfarsitul lui octombrie ar trebui ca Parlamentul sa procedeze la o noua suspendare, iar apoi, cu ocazia legislativelor din 2 decembrie (probabil), ea ar urma sa se transforme in demitere sadea. Cam ca la stravechiul Loz in plic: "Mai trage o data!", poate va fi mai cu noroc.

Stand si cumpanind putin am avut revelatia motivelor pentru care miscarea se vrea si chiar ar putea fi o manevra machiavelica.

In primul rand, ea ar putea sa marcheze o victorie in raport cu exigenta cvorumului, presupunand ca el va fi mentinut. Pe considerentul ca oamenii odata atrasi la vot, in intentia de a-si sprijini favoritii la parlamentare, ar vota sau ar fi inregistrati ca participanti si la referendumul privind demiterea. Deci s-ar realiza mult doritul cvorum.

In al doilea rand, poate cel mai important, din perspectiva intereselor USL, s-ar stimula pastrarea coeziunii celor 7,5 milioane (sau cati vor fi fost in realitate) in virtutea scopului "nobil" pus in joc: demiterea "dictatorului".

In al treilea rand, s-ar putea spera la un fenomen de translatare a intentiilor de vot, in sensul ca acei care au votat impotriva lui Traian Basescu sa voteze si in favoarea USL. O echivalenta altminteri improbabila. Ceva de acest gen a incercat chiar TB cu ocazia referendumului in vederea revizuirii Constitutiei.

In al patrulea rand, toata agitatia pe care ar genera-o o asemenea intreprindere ar avea menirea sa intretina sau sa reaprinda elanul revolutionar care s-a cam estompat din momentul in care pana si militantii colonelului de istorie Dogaru au plecat flamura si doar Ioan Ghise mai crede in idealuri.

Deci ratiuni ar fi, daca ceea ce se incearca n-ar friza cumva irationalul. Deoarece, printre altele, pe langa stupizenia si ridicolul in sine al demersului, el ar putea sa genereze mai degraba deservicii cauzei in slujba careia este dedicat. Nu degeaba sustinatorii sai mai vocali au fost tocmai personaje cu background-uri penale, printre care, pe langa cel care a gestat ideea, si vestitul parlamentar de Iasi, prins cu transformatorul vopsit.

Am vazut ca PSD nu a fost prea entuziasmat de initiativa, reprezentantii sai ingaimand ceva despre necesitatea concentrarii pe actul de guvernare. Sa vedem insa cat rezista, ca in ultimul timp am vazut destule regrupari si schimbari de macaz.

Ceea ce ignora insa Voiculescu-Felix este reactia electoratului. Care s-a cam saturat de suspendari si demiteri. Care considera ca meciul a fost jucat si ca insistenta asupra subiectului tradeaza interese oculte. Care considera, pe buna dreptate, ca guvernantii ar trebui sa se concentreze asupra guvernarii si asupra incercarii de a imbunatati standardul de viata al romanilor, standard asupra caruia planeaza nori destul de negri.

Daca reprezentantii Puterii ar avea simturile politice destul de sensibile, ar trebui sa sesizeze ca are loc pe nesimtite o usoara si aproape insesizabila modificare a trendului in defavoarea lor. Multi dintre partizanii efectivi sau potentiali sunt deceptionati de palmaresul unei guvernari care nu s-a dovedit nici pe departe atat de stralucita cum se proclama deunazi.

O perseverare in eroare si o insistenta brutala de a determina un curs contrar acestei tendinte ar fi de natura sa accelereze procesul.

Iar aceste "machiaverlacuri" sunt prea de duzina pentru a avea efectele scontate. Ceea ce nu inseamna in chip necesar ca nu se vor incerca.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Voiculescu suspendare Basescu, #opozitie suspendare basescu, #alegeri parlamentare 2012 , #Traian Basescu