Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a aprobat, in sedinta de marti, cererea judecatorului Dana Girbovan de renuntare la demisia din magistratura.
Hotararea a fost luata cu opt voturi pentru si un vot impotriva, potrivit minutei sedintei.
Judecatorul CSM Andrea Chis a solicitat, marti, la sedinta Sectiei pentru judecatori a CSM, sesizarea Inspectiei Judiciara pentru a vedea daca presedintele UNJR, Dana Girbovan, a savarsit sau nu vreo abatere disciplinara in momentul in care ar fi negociat politic functia de ministru al Justitiei.
"Parerea mea este ca se poate retrage o astfel de demisie. In legatura cu ceea ce a propus doamna judecator, cred ca se ridica o alta problema si anume daca a accepta fara a fi eliberat din functie nominalizarea pentru o functie in Executiv reprezinta sau nu activitate cu caracter politic care, din perspectiva Legii statutului art. 99 litera d., reprezinta abatere disciplinara sanctionabila conform art. 100 doar cu retrogradarea din functie sau excluderea din magistratura", declara Chis.
Mai multi membri din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) au avut discutii in contradictoriu atunci cand Sectia pentru judecatori a pus in discutie cererea Danei Girbovan de retragere a demisiei din magistratura.
Cei mai vocali au fost judecatorii Mihai Balan si Andrea Chis, pe de o parte, si Gabriela Baltag, de partea cealalta. Interventia lui Mihai Balan nu a fost transmisa pe site-ul CSM, transmisia online fiind facuta cu intarziere.
Andrea Chis a solicitat sesizarea Inspectiei Judiciare in acest caz, pentru a se stabili, ca regula, ce relatii institutionale pot avea magistratii cu politicienii, dar si pentru a se stabili daca Dana Girbovan s-a intalnit cu vicepresedintele Camerei Deputatilor, Florin Iordache (PSD), in casa acestuia, potrivit unor articole din mass-media.
"Nu exista nominalizare (in Guvern - n.red.) care sa nu aiba caracter politic. Este discutabil", "Guvernul este politic, chiar daca este format din tehnocrati. Acest lucru l-a stabilit chiar CCR", "trebuie sa ne gandim la setarea pe viitor a unor reguli pentru magistrati. Trebuie sa intelegem ce anume avem voie, in relatia cu Executivul si Legislativul", a explicat membrilor CSM judecatorul Andrea Chis.
Ea a facut trimitere la decizia CCR care a stabilit ca magistratii nu pot face parte din Guvern.
Andrea Chis a atras atentia si asupra modului in care s-a comportat CSM in acest caz, prin faptul ca nu a trimis cererea de demisie la Cotroceni si a pastrat-o la Consiliu.
"Ce va cer? Sa facem o sesizare la Inspectia Judiciara, care sa aiba doua fatete. Fie spunem ca este o abatere disciplinara, relatiile cu lumea politica, fie ca nu este o abatere disciplinara. Nu sunt foarte clare circumstantele in care s-a facut nominalizarea".
Andrea Chis a mai sustinut ca CSM ar trebui sa stabileasca reguli cu privire la modul in care un magistrat poate ajunge in Guvern, dupa demisie sau pensionare: "Trebuie sa facem regulile de comunicare cu lumea politica. Pentru a ajunge sa fii nominalizat trebuie sa ai discutii cu lumea politica. In ce conditii ai voie sa faci acest lucru".
Ea a cerut stabilirea unor criterii in aceasta situatie, dar si in cazul unor magistrati care vor sa candideze pentru o functie in Parlament, situatia fiind aproape similara.
Judecatorul a adus in discutie si faptul ca mass-media a scris ca Dana Girbovan s-ar fi intalnit cu vicepresedintele Camerei Deputatilor, Florin Iordache, in casa acestuia.
"Solicitam sa sesizam Inspectia Judiciara cu acest lucru. Este adevarat, ceea ce este abatere disciplinara, sau daca nu este adevarat sa aparam independenta justitiei", a spus Chis.
Gabriela Baltag a contrat propunerile Andreei Chis: "Este prea mult ce cereti dumneavoastra... Sunt uimita de dumneavoastra ca faceti aceste afirmatii: ca doamna judecator a negociat cu lumea politica? Aceasta domna judecator pe care dumneavoastra o acuzati de legaturi cu lumea politica mi-a spus: 'Veti avea un sprijin in dl. judecator Balan', cred ca regreta acum aceste cuvinte. Nu cred ca se gandea ca o sa o suspectati de legaturi cu lumea politica".
Dana Girbovan a precizat, saptamana trecuta, dupa ce presedintele Klaus Iohannis a anuntat ca a decis respingerea numirii ei in functia de ministru al Justitiei, ca isi va retrage demisia din magistratura.
"Am luat act de decizia presedintelui Romaniei, Klaus Iohannis, de a respinge propunerea privind numirea mea in functia de ministru al Justitiei. Voi raspunde public, punctual, motivelor presedintelui, inclusiv aceluia ca propunerea ce ma vizeaza este 'total impotriva valorilor democratice', dupa ce acesta isi va motiva in scris si publica hotararea. (...) Mi-am inaintat demisia catre Sectia de judecatori a CSM, pentru a permite demararea procedurilor de numire. In noul context, aceasta nu mai este necesara, motiv pentru care imi voi retrage demisia depusa si voi cere Sectiei pentru judecatori a CSM sa ia act de acest fapt", a scris Girbovan atunci pe Facebook.
Pe 26 august, Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii luase act de demisia din magistratura a judecatoarei Dana Girbovan.