Gelu Duminică, scandalizat de succesul lui Dani Mocanu: "Voi realizați ce umbre zac în noi de rezonăm la astfel de versuri?"

Marti, 09 August 2022, ora 11:47
17723 citiri
Gelu Duminică, scandalizat de succesul lui Dani Mocanu: "Voi realizați ce umbre zac în noi de rezonăm la astfel de versuri?"
Gelu Duminică și Dani Mocanu FOTO Facebook

Dani Mocanu a fost reținut pentru 24 de ore după ce joi, 28 iulie, i-au bătut la ușă mascații și procurorii.

Ei i-au percheziționat casa căutând probe într-un dosar deschis după ce cântăreţul a fost filmat când ameninţa cu o armă albă un tânăr, într-un club din Târgu Mureş.

Într-o postare pe Facebook, sociologul Gelu Duminică a analizat modul în care manelistul a devenit celebru și explicația succesului său.

"Vă aduceți aminte știrea, din mai 2016, că manelist care a fost invitat la petrecerea unui copil de grădiniță să le cânte alor mici despre pușcărie, gabori și infracțiuni? Fusese invitat de părinții sărbătoritului să întrețină distracția puștilor și imaginile filmate de tatăl unuia dintre cei prezenți au stârnit un val de reacții. Acela a fost momentul de când Dani Mocanu a devenit celebru pentru publicul larg.

Tipul cântă o combinație de hip-hop, lăutarie, manea și orice alt gen de muzică care reușesc să-i pună versurile în valoare. Zecile de milioane de vizualizări pe care le are pentru o sumedenie de melodii arată că omul a știut pe ce să mizeze pentru a avea succes și că mesajele sale făceau să vibreze mulți iubitori de artă muzicală.

E și greu, ca român ce trăiește în România, să nu rezonezi la „Viaţa m-a făcut să nu fiu deloc cuminte/Am facut infracţiuni şi-am mers înainte/Eu nu dau înapoi/Nu cad pe locul doi/Pentru că şeful meu/E numai Dumnezeu/Am făcut multe rele/Şi-aveam pedepse grele/Dar El nu m-a lăsat/ Şi tot m-a ajutat”.

În lumina acestor versuri care mustesc a erudiție, auzul știrii că Dani Mocanu a fost arestat a căzut peste mine ca un trăznet. Eu unul mă așteptam să aud că domnul în cauză a fost admis la programul de studii doctorale a Universității Oxford sau cel puțin cele a London School of Economics însă, se pare, că ”dujmanii”(cu ”j”, așă cum se ”spune” băiețașii) l-au făcut. Nu-i nimic, că omul se va întoarce, și atunci să te ții.

Peste 20 de milioane de vizualizări pentru ”M-ați băgat în închisoare, nu am să vă iert vreodată/Vin și mă răzbun chiar de mai intru o dată/Nici o închisoare nu o să mă potolească/ Când mă eliberez o să fiu teroarea voastră/V-ați pus împotriva mea nici nu știți în ce intrați/Răzbunarea nu o opriți cu o mie de mascați/Vin acasă și vă arăt ce mi-am pus în gând/Vă nenorocesc pe toți și mă întorc râzând/V-ați dat că-mi sunteți frați dar de fapt voi m-ați legat/Din brațe de la nevasta voi m-ați alungat/Îmi plânge nevasta că nu sunt în libertate/Dar când mă eliberez plătiți pentru toate (....)”.

Voi realizați ce umbre zac în noi de rezonăm la astfel de versuri? Voi înțelegeți cât de farisei suntem când zicem că urâm violența însă ne uităm la clipuri în care aceasta este transformată în formă de distracție? Voi sunteți conștienți că acest ”artist” a devenit mega-popular cântând, despre ceea ce unii dintre noi, foarte mulți de altfel, ne dorim, în ascuns, să facem și să fim?

Pentru mulți români, șmecheria este superlativul absolut pentru om. A fi ”jmecher” (tot cu ”j”, exact ca la ”dujman”) înseamnă că regulile nu ți se aplică și că, întotdeauna, ai pe cineva care-ți este ”frate” ( a se citi ”te ajuta la nevoie”) și-ți ține spatele", a scris Gelu Duminică pe Facebook.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Piețele din Asia-Pacific, sub asalt – TradeVille
Piețele din Asia-Pacific, sub asalt – TradeVille
Deficitul De Cont Curent, In Creștere În primele 2 luni ale anului 2024, România a înregistrat un deficit de cont curent în creștere cu 25% față de aceeași perioadă a anului precedent,...
Coca-Cola Light sau Zero? Care dintre cele două băuturi este mai sănătoasă. Verdictul dat de un dietetician
Coca-Cola Light sau Zero? Care dintre cele două băuturi este mai sănătoasă. Verdictul dat de un dietetician
Un dietetician a evaluat cât de sănătoase sunt băuturile răcoritoare fără calorii, Coca-Cola Light sau Coca-Cola Zero, iar rezultatele sunt dezamăgitoare pentru fanii Coca-Cola. "Ambele...
#dani mocanu, #Gelu Duminica sociolog, #analiza, #succes, #manelist, #versuri, #romani , #stiri sociale