Bilanț de mandat. Daniel Băluță: proiecte ample, dar deloc lipsite de controverse. Parcurile betonate sau grădinițele grandioase, printre cele mai criticate

Miercuri, 21 Februarie 2024, ora 21:30
15014 citiri
Bilanț de mandat. Daniel Băluță: proiecte ample, dar deloc lipsite de controverse. Parcurile betonate sau grădinițele grandioase, printre cele mai criticate
Daniel Băluță FOTO / Sector 4

Daniel Băluță, actualul edil al Sectorului 4, a ajuns pentru prima dată primar în 4 noiembrie 2015, după demisia primarului Cristian Popescu Piedone, ca urmare a tragediei din Clubul Colectiv. În 2016 a câștigat un prim mandat, iar în 2020, al doilea. Este unul dintre numele vehiculate din partea PSD pentru posibile candidaturi la Primăria Capitalei, deși primarul a infirmat zvonul, spunând că nu este una dintre ambițiile sale în acest moment.

În cea de-a doua campanie electorală, Daniel Băluță a declarat că planul său constă în continuarea proiectelor pe care le dezvoltase deja, cu investiții deja aprobate. O nouă magistrală de metrou, infrastructura rutieră, blocuri reabilitate, parcuri, și refacerea școlilor și grădinițelor din Sectorul 4.

Dezvoltarea infrastructurii de metrou

"Vom construi o stație de metrou în cartierul Berceni, care va transforma zona de sud a Bucureștiului într-un veritabil hub de business. Am primit banii – 50 milioane euro de la Ministerul Fondurilor Europene şi pot spune că am intrat în linie dreaptă cu acest proiect", spunea primarul în 2020.

Stația de metrou ”Tudor Arghezi” a fost dată în folosință pe 15 noiembrie. Între stațiile Berceni și Tudor Arghezi, metroul circula în sistem pendulă.

Ți-a plăcut articolul?
Vrem să producem mai multe, însă avem nevoie de susținerea ta. Orice donație contează pentru jurnalismul independent

Lângă stația de metrou a fost construită o parcare park&ride de 350 de locuri, unde cei care locuiesc în Popești-Leordeni, Berceni și alte localități din jur, pot lăsa mașina și veni în centrul Bucureștiului cu metroul.

Dar aceasta nu a fost singura investiție de acest tip. Reprezentanții Primăriei Sectorului 4 au transmis, luni, 10 februarie, că alături de Ministerul Transporturilor, Metrorex, Consiliul Judeţean Ilfov şi Sectorul 5 al Capitalei, vor demara un amplu proiect de construire a noii magistrale de metrou – M4, dintre Gara de Nord şi Gara Progresul.

Infrastructură rutieră, proiecte ambițioase, dar nu lipsite de controverse

Primarul mai promitea în 2020 dezvoltarea infrastructurii rutiere din sector. Din cauză că Primăria Generală a anunțat că nu are fonduri pentru lucrările obligatorii de consolidare a Pasajului Unirii, Primăria Sectorului 4 și-a asumat această sarcină, dar rezultatele sunt extrem de controversate.

După redeschidere, șase vehicule de mari dimensiuni au rămas blocate, fie în poarta gabaritică, fie în tunelul rutier. Pe 8 septembrie 2022, Pasajul Unirii, proaspăt reabilitat de Primăria Sectorului 4, a fost blocat de un TIR care a acroșat limitatorul de înălțime. La scurt timp după, pe 21 septembrie, un camion a rămas blocat în Pasajul Unirii din Bucureşti, după ce şoferul a ignorat limitatorul de înălţime şi a forţat trecerea prin tunel, astfel că plafonul a fost deteriorat.

Pe 23 decembrie, o persoană a murit, iar alte 21 de persoane au fost rănite după ce un autocar cu aproape 50 de turiști greci au intrat în limitatorul de înălțime de la Pasajul Unirii.

Primăria a transmis în urma acestor accidente că tirurile nu circulau nici înainte de reabilitare prin acest pasaj. Reabilitatea Pasajului Unirii a costat aproximativ 12 milioane de euro, inclusiv TVA. Este vorba doar de prima etapă a lucrărilor, acestea vor continua cu planșeul Unirii, care trebuie consolidat.

Primăria Sectorului 4 a semnat contractul pentru proiectarea și execuția lucrărilor de reabilitare a planșeului de la Piața Unirii cu Asocierea Construcții Erbașu, Bogart, Concrete Design Solutions, valoarea fiind de circa 800 de milioane de lei. Lucrările vor dura doi ani, iar după etapa de proiectare de anul acesta se preconizează că în 2025 se va deschide șantierul.

Primarul anunță că parcul va fi afectat de șantier și organizarea de șantier. "Arborii din parc vor fi relocați urmând ca întregul spațiu verde să fie refăcut la final", a explicat Băluță.

"Fântânile arteziene din piață vor fi demontate, depozitate pe perioada lucrărilor și apoi remontate.", mai spune edilul.

O altă lucrare amplă a fost inaugurată în luna decembrie a anului trecut, Pasajul Europa Unită.

"Înainte de toate, vreau să spun de ce se numește folosință Pasajul Europa Unită. Pentru că Europa și banii europeni sunt șansa dezvoltării acestui sector. Fără banii europeni, mare parte de investiții nu ar fi fost posibile”, a declarat primarul Daniel Băluță la inaugurare.

Primarul a anunțat că în a doua jumătate a anului 2024 vor începe lucrările la pasajul peste Şoseaua Berceni, exproprierile fiind deja finalizate şi fiind începute procedurile de mutare a utilităților. Daniel Băluţă a spus că se mai lucrează la studiul de fezabilitate pentru alt pasaj, care va trece pe sub Şoseaua Olteniţei şi va face legătura cu Calea Vitan, potrivit Hotnews.ro.

Spații verzi, primul teatru din sector și un nou patinoar olimpic

În luna septembrie a anului trecut s-a inaugurat și Parcul Tudor Arghezi. Lucrările de amenajare au început în februarie 2022 și aveau termen de finalizare în 18 luni de la debut. Parcul a fost inaugurat în absența unor locuri de joacă pentru copii, dar primarul a dar asigurări că acestea vor fi amenajate ulterior.

Parcul inițial avea o suprafață de circa 27.000 mp, dar anul trecut Primăria Sectorului 4 a decis să cumpere încă un hectar, pentru a extinde spațiul verde. Daniel Băluță a spus că în perioada următoare urmează să-și dubleze suprafața parcului prin exproprieri.

Tot aici, în campania din 2020 actualul primar promitea și primul teatru din Sectorul 4.

"Aducem o nouă premieră şi vom construi primul teatru din Sectorul 4! Va fi amplasat în parcul Tudor Arghezi pe care îl amenajăm pe Bulevardul Metalurgiei (…)", promitea edilul.

Clădirea, gândită ca un centru multifuncțional, aflată pe un teren de 2500 de mp, cu un design futurist a fost criticată dar și faptul că pistele pentru skateri, sau aleile betonate, nu reprezintă de fapt spațiu verde.

Parcul are o suprafață totală de 27.627 mp, din care doar 10.000 mp sunt spații verzi, în rest sunt alei betonate pe 11.000 mp și o pistă de skate pe o suprafață de 1.000 mp.

Justificarea pentru o astfel de investiție venea tocmai din faptul că în ultimii ani s-au construit foarte multe blocuri în zonă iar dezvoltatorii au preferat să investească în locuri de parcare și au ignorat aspectul spațiilor de promenadă sau zonele verzi.

Primarul Sectorului 4, Daniel Băluță, a mai fost acuzat și că a betonat ilegal o porțiune din Parcul Tineretului. USR Sector 4 a primit confirmarea din partea ALPAB că lucrările desfășurate în Parcul Tineretului de către Primăria Sectorului 4, în apropierea amfiteatrului UMF, au fost realizate fără aviz.

O suprafață de 156 mp de spațiu verde a fost betonată de către primarul Băluță într-o singură acțiune, transmitea USR București în luna noiembrie a anului trecut.

O altă promisiune de campanie a fost un patinoar olimpic.

"Proiectul este oferit cu titlu gratuit de către Federaţia Internaţională de Hochei pe Gheaţă, iar construcția va fi realizată în curtea Liceului Tehnologic de Metrologie ”Traian Vuia”, pe un teren de 2,5 hectare, fiind singurul patinoar olimpic din sudul ţării", spunea Daniel Băluță în campanie.

Noul complex este unul în care Primăria Sectorului 4 va investi două milioane de euro. Patru ani mai târziu primarul anunță că acesta este pe cale să fie inaugurat în 2024.

„În 2024, Sectorul 4 va oferi Bucureștiului singurul patinoar competițional din Capitală! Clădirea viitoarei Berceni Arena se află într-un stadiu avansat de execuție, așa că putem spune, cu mândrie, că repunem Bucureștiul pe harta capitalelor europene care oferă oamenilor infrastructură dedicată practicării sporturilor pe gheață”, a scris Daniel Băluță pe Facebook pe 4 ianuarie a anului curent.

Creșe și grădinițe, un efort criticat de părinți

Reabilitarea sau dărâmarea școlilor și grădinițelor a fost un efort care a stârnit controverse în Sectorul 4. Părinții s-au plâns de faptul că în tot acest proces spațiile dedicate relocării sunt fie prea departe de clădirea care a intrat în reconstrucție, fie nu sunt conforme.

Celebrele containere care, mai ales pe timpul iernii, nu pot asigura condiții optime pentru copii, au fost de asemenea utilizate pe perioada lucrărilor.

Primăria Sectorului 4 a decis relocarea a sute de copii în grădinița amenajată în Grand Mall Arena pentru a reface sau consolida clădirile cu risc seismic I din sector.

Demolarea Pieței Berceni a fost întâmpinată cu proteste la începutul acestui an. Partidul AUR a organizat o manifestație împotriva acestui proiect. Cei care protestează spun că sunt deja alte 3 grădinițe în zonă, iar oferta ar depăși nevoile reale ale populației.

Potrivit hotărârii Consiliului Local al Sectorului 4 din decembrie 2023, pe amplasamentul actualei Pieţe Berceni-Olteniţei ar urma să se construiască o unitate de învăţământ preşcolar.

Relocarea ar trebui să intre în vigoare din 17 septembrie 2024. Totul face parte dintr-un „amplu program de înființare și extindere a creșelor, grădinițelor și școlilor din sector, precum și îmbunătățirea și modernizarea condițiilor de desfășurare a activităților educaționale în aceste unități de învățământ”.

În același program se înscrie și decizia din luna noiembrie, de a transforma două clădiri din Piața Progresul și Piața Apărătorii Patriei în școli sau grădinițe, nota Buletindebucurești.ro.

Reabilitare termică și panouri fotovoltaice

La capitolul reabilitare termică, la fel ca și Robert Negoiță, primarul se află pe primele locuri în topurile anuale. Doar anul trecut peste 200 de blocuri au fost reabilitate termic și aceasta a fost media și în 2022 când Sectorul 4 a depus 12 cereri de finanțare, însumând un număr de 207 blocuri.

La începutul anului într-o postare pe pagina de Facebook, Primăria Sectorului 4 le-a transmis cetățenilor că se montează panouri fotovoltaice pe blocurile care au fost reabilitate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

Grație acestei tehnologii, facturile pentru spațiile comune, cum ar fi liftul ori casa scărilor, ar putea fi acoperite în totalitate, susțin reprezentanții Primăriei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un preot din Suceava a primit acordul Arhiepiscopiei să candideze pentru funcția de primar: „Sunt onorat să particip din partea AUR”
Un preot din Suceava a primit acordul Arhiepiscopiei să candideze pentru funcția de primar: „Sunt onorat să particip din partea AUR”
Un preot din Suceava a solicitat și a primit acordul Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților pentru a candida la alegerile locale pentru funcția de primar al municipiului, din partea AUR....
Primarul suspendat al orașului Mioveni trece din arest la domiciliu sub control judiciar. Edilul, trimis în judecată pentru corupție
Primarul suspendat al orașului Mioveni trece din arest la domiciliu sub control judiciar. Edilul, trimis în judecată pentru corupție
Curtea de Apel Piteşti a admis, marţi, 9 aprilie, înlocuirea măsurii arestului la domiciliu în cazul primarului suspendat al oraşului Mioveni, Ion Georgescu, trimis în judecată de DNA...
#Daniel Baluta, #sector 4, #primar, #pasajul Unirii, #Parcul Tineretului , #primar