Luneta lui Barbu: Liderii protestelor risca inchisoare

Joi, 31 Octombrie 2013, ora 12:29
1311 citiri
Luneta lui Barbu: Liderii protestelor risca inchisoare

Mai multe persoane protesteaza joi dimineata in fata sectiei 10 de Politie din Bucuresti, acolo unde sunt audiati cei invinuiti de ultraj si distrugere a masinii ministrului Culturii Daniel Barbu.

Impotriva lui Claudiu Craciun, unul dintre liderii miscarii Rosia Montana, s-a inceput urmarirea penala pentru ultraj.

"Din nefericire, acest incident este exagerat si se incearca aruncarea unei lumini negative catre niste proteste care sunt pasnice si sunt o urmare a unui drept constitutional. Nu ne vor opri. Nu ne vor intimida si nu ne vor face sa renuntam la aceasta lupta importanta pentru toata societatea romaneasca. Daca pierdem Rosia Montana insemana ca e posibil tot raul in Romania. Oamenii care planuiesc distrugerea patrimoniului de la Rosia Montana si care vor sa puna in pericol sanatatea populatiei nu sunt anchetati niciodata de nimeni", a declarat Claudiu Craciun in fata sectiei.

Oamenii din fata sectiei de Politie protesteaza pentru a-si exprima astfel nemultumirea fata de autoritati despre care spun ca pun presiune pe liderii protestelor Rosia Montana. Acestia scandeaza: "Peste tot politie, nicaieri justitie".

Claudiu Craciun este lector universitar la Catedra de Stiinte politice si Studii Europene. El a devenit cunoscut datorita implicarii sale in protestele fata de proiectul minier de la Rosia Montana. Alaturi de el, la audieri, se afla si un alt lider al protestelor din Piata Universitatii, Alexanndru Alexe.

Luneta ministrului Barbu: Cinci persoane urmarite penal (Video)

In seara de 17 octombrie ministrul Daniel Barbu a fost tinta unui protest organizat in centrul vechi al Bucurestiului fata de acordul dat de acesta din partea ministerului Culturii pentru proiectul de exploatare cu cianuri de la Rosia Montana. Protestatarii au inconjurat masina ministrului timp de mai multe minute minute, timp in care au strigat lozinci si au aruncat pe masina bancnote false cu chipul oficialului. La un moment dat, luneta masinii s-a spart in bucati. Politia a intervenit si masina ministrului a putut pleca.

"Am venit cu niste cereri pentru a-mi fi aratate probele. Avem dreptul, prin lege, sa le studiem, sa vedem daca sunt obiective, daca sunt corecte. Avem si noi probele noastre. In primul rand, probele pe care le avem sunt declaratii pararalele ale altor martori. Au fost mult mai multi oameni decat au chemat la audieri. Azi au chemat ca martor o persoana care nu era in acea seara. Acest lucru ni s-a parut suspect. Avem probe video pe care le vom duce la expertiza. Eu am fost implicat in acel incident ca urmare a instinctului de conservare", a declarat Alexandru Alexe in fata sectiei de politie.

Liderii protestelor Rosia Montana, pusi sub invinuire pentru vandalizarea masinii ministrului Barbu

Tanarul sustine ca nu el este responsabil pentru luneta sparta dar recunoaste ca este totusi posibil sa nu isi fi dat seama ca din cauza sa geamul s-a facut bucati.

"Am batut in portbagaj pe sistemul 'bai nene, sunt in spate'. Am coborat instinctiv de pe masina si abia apoi am realizat ca sunt cioburi. Nu mi se pare normal cum presa intoarce faptele de asa natura incat sa arate ca eu am spart luneta domnului Barbu. Ramane ca anchetatorii sa dovedeasca asta sau chiar contrariul, ca e posibil sa o fi spart fara sa stiu eu. Am o zgarietura in palma dupa ce am lovit un ciob de pe portbagaj. Este folosit acest incident pentru a distrage atentia. Este vorba despre o campanie de denigarare a unei miscari eco civice. Suntem non violenti. A fost un incident izolat, regretabil, care nu se va repeta", a continuat Alexandru Alexe inainte de a intra la audieri.

Avocatul lui Claudiu Craciun a declarat, joi, dupa ce clientul sau a iesit de la audieri, ca acesta risca intre doi si sapte ani de inchisoare pentru ultraj contra bunelor moravuri in forma agravanta si tulburarea linistii publice.

Citeste si:
Întâlnire de lucru la Guvern pe tema prețului gigacaloriei și a preluării ELCEN
Întâlnire de lucru la Guvern pe tema prețului gigacaloriei și a preluării ELCEN
Costul termoficării, dar şi intenţia Primăriei Capitalei de a prelua ELCEN se numără printre subiectele care urmează să fie abordate, vineri, în cadrul întâlnirii de lucru anunţată la...
Cine este Marian Neacșu, omul trimis de PSD la secretariatul guvernului. Condamnat pentru conflict de interes și organizatorul puciului anti-Dragnea
Cine este Marian Neacșu, omul trimis de PSD la secretariatul guvernului. Condamnat pentru conflict de interes și organizatorul puciului anti-Dragnea
Vicepreședintele Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) Marian Neacșu a fost numit de către PSD, partid din care a făcut parte timp de 20 de ani, în postul de...