Ministrul Culturii are ganduri mari cu Festivalul Enescu: Poate deveni primul in Europa

Joi, 17 Ianuarie 2013, ora 22:04
2403 citiri
Ministrul Culturii are ganduri mari cu Festivalul Enescu: Poate deveni primul in Europa
Foto: Antena 3

Ministrul Culturii, Daniel Barbu, a declarat, joi, referitor la bugetul alocat pentru organizarea Festivalului "George Enescu", ca evenimentul "costa mult", dar are toate sansele sa devina "primul in Europa", subliniind ca Ministerul Culturii este doar un "sponsor".

Barbu a fost prezent, joi, in fata Comisiei de Cultura din Senat, unde a vorbit despre o parte dintre proiectele mandatului sau, precizand ca unul dintre cele mai importante dintre ele este organizarea Festivalului International "George Enescu", aflat, anul acesta, la cea de-a 21-a editie.

"Costa mult", a spus ministrul, subliniind ca o comparatie cu costurile unui kilometru de autostrada nu este tocmai fericita, dar este reala.

Din punctul de vedere al ministrului, Festivalul Enescu are toate sansele de a deveni "primul in Europa si chiar in lume", iar vizibilitatea pe care acest eveniment o asigura Romaniei este foarte mare.

"Problema care s-a pus este daca o tara ca Romania isi poate permite un festival de asemenea anvergura, iar Guvernul este constient de acest fapt", a mentionat Daniel Barbu.

Totodata, ministrul a subliniat ca nu pot fi ignorate avantajele gazduirii de catre Romania a unui festival de o asemenea anvergura si spune ca unul dintre castigurile majore in acest sens este cel referitor la brandul de tara.

Onorariile artistilor - 10 milioane de dolari

In ceea ce priveste finantarea evenimentului muzical, asupra careia senatorul Damian Draghici a atras atentia, in sensul necesitatii infiintarii unei comisii sau gasirii unei modalitati "de a controla de doua ori bugetul alocat Festivalului George Enescu, pentru ca preturile care sunt la noi cu acelea de pe piata internationala sunt mult diferite", ministrul a tinut sa sublinieze ca institutia pe care o conduce asigura doar finantarea.

"Noi suntem pur si simplu, in termeni foarte profani, sponsorul. Maestrul Holender (Ioan Holender, directorul artistic - n.red.) se ocupa de restul. Daca indraznesti sa spui asa ceva (ca sumele solicitate pentru onorarii sunt prea mari in raport cu realitatea de pe piata, n.red.), imediat maestrul spune: 'Nu mai fac nimic'.

Este foarte greu sa lucrezi in aceste conditii. Ti se pune in fata pachetul si trebuie sa il accepti. Nu pot eu sa spun 'Canta mai putin'. Poate nu sunt eu pregatit sa lucrez cu astfel de maestri", a precizat Daniel Barbu.

Acesta a adaugat ca, din informatiile pe care le detine, onorariile artistilor invitati sa cante la Festivalul "George Enescu" se ridica la suma totala de 10 milioane de dolari.

Pe 10 ianuarie, premierul Victor Ponta anunta ca Guvernul va sprijini in acest an organizarea Festivalului "George Enescu" si va mentine bugetul stabilit pentru aceasta manifestare, dar a adaugat ca ar fi fost mai bine sa fi fost asigurata si "existenta" banilor inainte de alocare.

Cand va avea loc?

Cea de-a XXI-a editie a Festivalului si Concursului International "George Enescu" se va desfasura in perioada 1 - 28 septembrie, la Bucuresti, va gazdui peste 150 de evenimente si va beneficia de un buget de 9 milioane de euro, aprobat de Guvern.

Festivalul a avut deschiderea oficiala pe 4 septembrie 1958, la trei ani dupa moartea lui George Enescu, marcand debutul celei mai importante manifestari muzicale internationale gazduite de Romania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#Barbu Festivalul Enescu costuri, #Festivalul Enescu buget, #Barbu Festivalul Enescu buget, #Daniel Barbu Festivalul Enescu , #ministrul Culturii