Parc arheologic la Sarmizegetusa - proiect initiat de Ministerul Culturii

Joi, 20 Iunie 2013, ora 21:07
1944 citiri
Parc arheologic la Sarmizegetusa - proiect initiat de Ministerul Culturii
Foto: Ziare.com

Capitala Daciei, Sarmizegetusa Regia, si capitala Daciei Romane, Ulpia Traiana Sarmizegetusa, ar putea fi integrate intr-un parc arheologic pentru ca aceste monumente istorice sa poata fi puse mai bine in valoare, a declarat, joi, la Sarmizegetusa Regia, ministrul Culturii, Daniel Barbu.

El a aratat ca proiectul va fi gandit impreuna cu autoritatile judetene, cu institutiile care au ca atributii paza monumentului istoric si cu specialistii, astfel incat zona sa devina mult mai atractiva pentru turism.

Hasotti: Sarmizegetusa va fi rezervatie arheologica, dar are nevoie de paza

"Incercam ca, impreuna cu Consiliul Judetean, cu Ministerul de Interne, care asigura paza si in sit, si mai ales Politia, care asigura recuperarea obiectelor care sunt braconate inca aici, cu specialistii, cercetatorii, sa gandim un proiect mai amplu, de constituire a unui parc arheologic Sarmizegetusa, care sa cuprinda, poate, ambele (cetati - n.red.) si Regia si Ulpia Traiana", a spus ministrul Culturii.

In opinia sa, zona cetatilor dacice merita sa fie pusa mai bine in valoare pentru a putea fi vizitata de cat mai multi turisti.

"Situl e cu adevarat remarcabil si merita sa fie beneficiarul unei legi speciale care sa usureze, intr-un fel, toate amenajarile care vor fi facute aici, pentru ca, oricat de pretios ar fi, el nu trebuie muzeificat, pus intr-o vitrina de sticla si neatins. Rostul lui este cel de a fi vazut de cat mai multi cetateni, nu numai de specialisti. Deci, sub controlul foarte riguros al specialistilor vom incerca sa dam viata acestui sit, sa-l facem mult mai cordial si mai comprehensibil cu vizitatorii, care nu au neaparat o formatie istorica', a explicat Daniel Barbu.

El a apreciat faptul ca situl Sarmizegetusa Regia arata ingrijit, mentionand ca se simte o imbunatatire a conditiilor de vizitare, dupa ce monumentul istoric a trecut in administrarea Consiliului Judetean (CJ) Hunedoara.

In ceea ce priveste cercetarile arheologice de la Sarmizegetusa Regia, ministrul a dat asigurari ca acestea vor continua sa fie finantate din fonduri ale Ministerului Culturii, la nivelul din anii anteriori.

Cetatea dacica Sarmizegetusa Regia se afla, din aceasta primavara, in administrarea Consiliului Judetean Hunedoara, care a impus un regulament de vizitare si respectare a curateniei. De asemenea, accesul in perimetrul sitului istoric se face pe baza unui bilet de intrare.

Eveniment Quarterly Report

Ce spune Marcel Ciolacu despre o candidatură la alegerile prezidențiale de anul viitor. Provocarea pe care o are în prezent
Ce spune Marcel Ciolacu despre o candidatură la alegerile prezidențiale de anul viitor. Provocarea pe care o are în prezent
Prim-ministrul Marcel Ciolacu, preşedintele PSD, a declarat că nu ştie ce va face legat de o candidatură a sa la alegerile prezidenţiale de anul viitor, subliniind că provocarea pe care o are...
Marcel Ciolacu exclude USL 2. „Exista un duşman, Traian Băsescu. Eu nu am duşmani în politică”
Marcel Ciolacu exclude USL 2. „Exista un duşman, Traian Băsescu. Eu nu am duşmani în politică”
Liderul PSD Marcel Ciolacu a precizat că exclude crearea unui nou USL şi a adăugat că Uniunea Social-Liberală a fost creată deoarece exista un duşman atunci, respectiv Traian Băsescu....
#parc arheologic Sarmizegetusa, #ministrul Culturii Sarmizegetusa, #proiect Sarmizegetusa Regia, #parc arheologic Ulpia Traiana Sarmizegetusa , #ministrul Culturii