Parc arheologic la Sarmizegetusa - proiect initiat de Ministerul Culturii

Joi, 20 Iunie 2013, ora 21:07
1752 citiri
Parc arheologic la Sarmizegetusa - proiect initiat de Ministerul Culturii

Capitala Daciei, Sarmizegetusa Regia, si capitala Daciei Romane, Ulpia Traiana Sarmizegetusa, ar putea fi integrate intr-un parc arheologic pentru ca aceste monumente istorice sa poata fi puse mai bine in valoare, a declarat, joi, la Sarmizegetusa Regia, ministrul Culturii, Daniel Barbu.

El a aratat ca proiectul va fi gandit impreuna cu autoritatile judetene, cu institutiile care au ca atributii paza monumentului istoric si cu specialistii, astfel incat zona sa devina mult mai atractiva pentru turism.

Hasotti: Sarmizegetusa va fi rezervatie arheologica, dar are nevoie de paza

"Incercam ca, impreuna cu Consiliul Judetean, cu Ministerul de Interne, care asigura paza si in sit, si mai ales Politia, care asigura recuperarea obiectelor care sunt braconate inca aici, cu specialistii, cercetatorii, sa gandim un proiect mai amplu, de constituire a unui parc arheologic Sarmizegetusa, care sa cuprinda, poate, ambele (cetati - n.red.) si Regia si Ulpia Traiana", a spus ministrul Culturii.

In opinia sa, zona cetatilor dacice merita sa fie pusa mai bine in valoare pentru a putea fi vizitata de cat mai multi turisti.

"Situl e cu adevarat remarcabil si merita sa fie beneficiarul unei legi speciale care sa usureze, intr-un fel, toate amenajarile care vor fi facute aici, pentru ca, oricat de pretios ar fi, el nu trebuie muzeificat, pus intr-o vitrina de sticla si neatins. Rostul lui este cel de a fi vazut de cat mai multi cetateni, nu numai de specialisti. Deci, sub controlul foarte riguros al specialistilor vom incerca sa dam viata acestui sit, sa-l facem mult mai cordial si mai comprehensibil cu vizitatorii, care nu au neaparat o formatie istorica', a explicat Daniel Barbu.

El a apreciat faptul ca situl Sarmizegetusa Regia arata ingrijit, mentionand ca se simte o imbunatatire a conditiilor de vizitare, dupa ce monumentul istoric a trecut in administrarea Consiliului Judetean (CJ) Hunedoara.

In ceea ce priveste cercetarile arheologice de la Sarmizegetusa Regia, ministrul a dat asigurari ca acestea vor continua sa fie finantate din fonduri ale Ministerului Culturii, la nivelul din anii anteriori.

Cetatea dacica Sarmizegetusa Regia se afla, din aceasta primavara, in administrarea Consiliului Judetean Hunedoara, care a impus un regulament de vizitare si respectare a curateniei. De asemenea, accesul in perimetrul sitului istoric se face pe baza unui bilet de intrare.

Citeste si:
Nicuşor Dan: "Bucureştenii vor plăti 164 de lei pentru căldură, aşa cum plătesc şi azi" Care e condiția anunțată de primar pentru menținerea prețului gigacaloriei
Nicuşor Dan: "Bucureştenii vor plăti 164 de lei pentru căldură, aşa cum plătesc şi azi" Care e condiția anunțată de primar pentru menținerea prețului gigacaloriei
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat, vineri, 3 decembrie, după o discuţie cu ministrul Finanţelor Publice, care a avut loc la Palatul Victoria, că bucureştenii vor plăti în...
Noua generație de politicieni români de top
Noua generație de politicieni români de top
La nivelul individual, noua generație de politicieni români de top (premieri și candidați la președinție, ori doar șefi de partide politice semnificative) se caracterizează prin...